Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Putin o pregovorima: Kijev nije ozbiljan; Slovačka odobrila raspoređivanje NATO snaga uz granicu

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
1/42
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.03.2022.
u 23:06

Financial Times javlja da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, te da je Kina "pozitivno odgovorila"

Ruska invazija Ukrajine počela je prije 20 dana. Glavni grad Kijev noćas je granatiran, uključujući i stambene objekte. Brojni građani su evakuirani, no bilo je i smrtnih slučajeva. 

U ponedjeljak je Ukrajina objavila da je s Rusijom održala "teške" pregovore o prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima, a danas su oni nastavljeni te su trenutno u tijeku. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji:

  • Pregovori Ukrajine i Rusije završeni su u utorak nakon kraće ''stanke'' bez većeg napretka, nastavljaju se sutra
  • U zračnim napadima na Kijev poginule su četiri osobe
  • Gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je uvođenje 35-satnog policijskog sata u Kijevu
  • Oko 29.000 civila evakuirano je danas iz ukrajinskih gradova Mariupolja i Sumija
  • Premijeri Poljske, Češke i Slovenije sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu
  • UN je izvijestio kako je od početka invazije Ukrajinu napustilo više od tri milijuna Ukrajinaca
  • Europska unija je formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije
  • Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, te je Kina "pozitivno odgovorila"

VIDEO Nadzorna kamera snimila jezivi trenutak kada je raketa pala na autobus usred Kijeva

 

Tijek događaja: 

23:05 Visoki predstavnik EU za trgovinu Valdis Dobmbrovskis upozorio je kako će gospodarski rast Europe biti ''ozbiljno pogođen'' zbog sankcija uvedenih Rusiji. 

Upozorio je na veću inflaciju, pritisak na cijene energije i hrane, nestabilnost tržišta, kao i poremećaje opskrbnih lanaca, no dodao je i kako je nemoguće procijeniti točan ekonomski učinak

Ipak, govoreći nakon sastanka ministra financija EU-a u Bruxellesu, kazao je kako su temelji gospodarstva EU-a čvsti te da je moguće izdržati krizu. 

''Već imamo nekoliko alata na raspolaganju'', kazao je. 

22:45 Ukrajina je izvijestila UN-ovu Agenciju za atomsku energiju (IAEA) kako se nuklearna elektrana u Černobilu ponovno spojila na nacionalnu električnu mrežu nakon što je bez struje ostala prošle srijede. 

''Ukrajinski stručni timovi uspjeli su tijekom vikenda popraviti jedan od dva oštećenih vodova koji povezuju elektranu s električnom mrežom'', priopćeno je. 

Zbog popravka vodova osoblje je moglo isključiti generatore na dizel koji služe u hitnim slučajevima, a putem kojih su dobivali struju od prošle srijede.

22:34 Novinarka Fox Newsa ubijena je u blizini Kijeva zajedno s kolegom snimateljem Pierreom Zakrzewskim, objavila je ta televizijska mreža u utorak.

Dvadesetčetverogodišnja Oleksandra Kuvšinova ubijena je u Horenki blizu Kijeva u ponedjeljak, objavila je mreža.

Po izvješću, na njihovo vozilo otvorena je vatra. Pritom su ubijeni Zakrzewski i Kuvšinova a ozlijeđen je dopisnik Benjamin Hall.

Kuvšinova je bila lokalna novinarka koja je pomagala timu Foxa Newsa u istraživanjima u Ukrajini.

"Bila je nevjerojatno talentirana i provodila je tjedne radeći izravno s čitavim našim timom tamo.. kako bi svijetu pokazala što se događa u njezinoj domovini", objavio je Fox News.

22:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se danas s premijerima Poljske, Češke te Slovenije, a objavljena je i snimka. 

''Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažno je svjedočanstvo podrške. Ovo stvarno cijenimo'', pohvalio je Zelenski čelnike u kratkoj poruci na Facebooku.

22:19 Slovački parlament u utorak je odobrio stacioniranje NATO-ovih stranih vojnika u zemlji, kojih bi broj mogao dosegnuti 2100.

Prvo će se rasporediti NATO-ova postrojba "Pojačana napredna prisutnost" s oko 1200 ljudi koji će doći iz Češke, Njemačke, Nizozemske, Sjedinjenih Država, Poljske i Slovenije. Usto će se razmjestiti sustav protuzračne obrane Patriot, rekao je ministar obrane Jaroslav Nađ.

"Budući da u skoroj budućnosti očekujemo izravne vojne napade Rusije na aerodrom Užhorod (u Ukrajini), blizu slovačke granice, to svakako ima i vojne posljedice", rekao je Nađ, prenosi agencija TASR.

22:17 Kremlj je objavio priopćenje povodom završetka pregovora s Ukrajinom u kojima se navodi kako ''Putin ostaje pri svojim stavovima''.

Osim toga, navedeno je i kako je u razgovoru s predsjednikom Vijeća Europe Charlesom Michelom naglasio kako ''Kijev ne pokazuje stvarnu predanost u pronalaženju rješenja koja bi bila prihvatljiva objema stranama''.

22:10 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu putuje u utorak u Moskvu, gdje će u srijedu imati razgovore, a odatle u četvrtak ide u Ukrajinu kako bi zatražio primirje, rekao je u utorak navečer predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ministar će "nastaviti naše napore za uspostavu primirja i mira putem razgovora s objema stranama", dodao je turski predsjednik.

Erdogan koji je dao izjavu nakon sastanka svoje vlade ali nije rekao s kime će se ministar u dvije zemlje sastati.

Ujedno je najavio dolazak poljskog predsjednika Andrzeja Dude u srijedu u Tursku.

21:50 Pentagon tvrdi kako Rusi ne postižu velike napretke u Ukrajini, no nekoliko ukrajinskih gradova pod teškom je paljbom. 

Konvoj ruskih vozila nalazi se oko 20 kilometara od Kijeva, a Ukrajinci i dalje pružaju veliki otpor u obrani Harkiva i Mikolajeva. Ipak, ruske su snage uspjele izolirati černihiv na sjeveru te Mariupolj na jugu. 

Američki dužnosnik tvrdi za BBC kako su Rusi i Ukrajinci iskoristili oko 90 posto svoje vojne snage, a u iduća 24 sata Ukrajinci očekuju još vojne opreme iz SAD-a, kazao je. 

21:35 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoliak objavio je kako su završili pregovori s ruskom stranom, a nastavit će se sutra. 

''Sutra nastavljamo. To je jako težak proces. Postoje fundamentalne kontradikcije, no sigurno postoji mjesta za kompromis. Posao će se nastaviti u pauzama između pregovorima'', napisao je.

21:30 Oko 29.000 civila evakuirano je danas iz ukrajinskih gradova, izvijestio je ukrajinski savjetnik predsjednika. 

Oko 20.000 civila otišlo je iz Mariupolja s privatnim automobilima, a lokalni dužnosnici tvrde kako Rusi sprječavaju autobuse koji pokušavaju izaći iz grada. 

20:16 Američki predsjednik Joe Biden poslat će Ukrajini rekordnih 13,6 milijardi dolara zbog ruske invazije, objavio je to na Twitteru. 

20:12 Papa Franjo najavio je kako će drugi petak, 25. ožujka, Rusiju i Ukrajinu posvetiti Bezgrješnom Srcu Marijinu u Vatikanu. 

Kako javlja Vatican News, posveta će se održati tijekom obreda pokore u 17 sati u bazilici svetoga Petra. Taj će čin istoga dana u Fatimi učiniti i Papin izaslanik kardinal Konrad Krajewski

19:45 Više od 600 zgrada uništeno je u ruskom napadu na Harkiv, kazao je na televiziji Ihor Terehov. 

''Škole, bolnice i klinike su uništene. Ruska vojska konstantno nas napada na tlu i iz zraka'', kazao je. 

19:34 NATO je u utorak upozorio Rusiju da ne pokušava upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini, naglasivši da je svoju obranu na istočnom krilu pojačao proturaketnim sustavima Patriot u Poljskoj i u Slovačkoj, rekao je njegov glavni tajnik.

"Rusija iznosi apsurdne optužbe o biološkim laboratorijima i o kemijskom oružju u Ukrajini. To je još jedna laž. No nas zabrinjava to što bi Moskva mogla izvesti tajnu operaciju, pod lažnim izgovorom, koja bi eventualno uključivala kemijsko oružje", upozorio je Norvežanin Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji prije sastanka ministara obrane Saveza koji se treba održati u srijedu.

"Uporaba kemijskog oružja bila bi kršenje ugovora o zabrani kemijskog oružja koji je Rusija potpisala", rekao je. "Rusija se dosad već koristila kemijskim sredstvima protiv političkih protivnika", podsjetio je.

19:30 Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko uputio je u utorak poziv papi Franju da posjeti ukrajinsku prijestolnicu, čak i u ovim okolnostima, ocijenivši da je njegova nazočnost "ključ" spašavanja života i uspostave mira.

"Vjerujemo da je nazočnost Pape ključ spašavanja života i uspostave mira u našem gradu, zemlji i šire", napisao je Vitalij Kličko u pismu Franji.

"Pozivamo vas kao duhovnog vođu da pokažete svoje suosjećanje i da stanete uz ukrajinski narod tako što ćemo zajedno uputiti poziv na mir", dodaje se u pismu Svetom Ocu.

18:54 Premijeri Poljske, Češke i Slovenije trebali bi se uskoro naći s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. 

Premijeri su jutros prešli granicu, a na sastanku bi trebali predstaviti paket mjera podrške Ukrajini. 

18:48 UN je izvijestio kako je od početka invazije Ukrajinu napustilo više od tri milijuna Ukrajinaca

18:37 Rusija ima popis s 40.000 boraca sirijske vojske i savezničkih milicija spremnih za raspoređivanje u Ukrajini, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Rusija, saveznik sirijskog režima Bašara al Asada, priopćila je 11. ožujka da su dragovoljci, pa i oni iz Sirije, dobro došli kako bi se borili u Ukrajini na strani ruske vojske koja je tu susjednu zemlju napala 24. veljače.

Kako navodi SOHR, ruski časnici su u koordinaciji sa sirijskom vojskom i sa savezničkim milicijama otvorili urede za prijavljivanje na područjima pod kontrolom režima u Damasku.

"Više od 40.000 Sirijaca prijavilo se dosad za odlazak u Ukrajinu kako bi se borili na ruskoj strani", rekao je Rami Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a, nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britanij koja u Siriji ima široku mrežu izvora.

18:18 Američki predsjednik Joe Biden idući tjedan putuje u Bruxelles na izvanredni summit saveznika NATO-a.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je summit za idući četvrtak gdje će saveznici raspravljati o ratu u Ukrajini. 

17:52 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov kazao je za BBC kako su ruske vojne snage uzele osoblje i pacijente mariupoljske bolnice kao taoce. 

''Dobili smo informaciju da je ruska vojska zauzela našu najveću bolnicu... i da naše pacijente i liječnike koriste kao taoce'', kazao je Orlov. 

''Možemo potvrditi ovu infromaciju, a potvrdio ju je i guverner Donjecka. U bolnici se nalazi oko 400 ljudi'', dodao je.

Šef regionalne administracije Donjeck Pavlo Kirilenko potvrdio je nemoguće izaći iz bolnice

''Oni stalno pucaju, mi sjedimo u podrumu. Automobili nemaju pristup bolnici već dva dana, zgrade oko nas gore... Rusi su uzeli oko 400 ljudi iz obližnjih zgrada u bolnicu. Ne smijemo otići - kazao je jedan od zaposlenika bolnice Kirilenku koji je uputio apel svjetskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. 

''Tražim da reagiraju na ovakva kršenja normi i običaja u ratu te na ovakve stravične zločine protiv čovječnosti. Rusija i svaki građanin upleteni zločine u Ukrajini moraju biti kažnjeni - kazao je Kirilenko.

17:36 Osim amerčkih visokih dužnosnika, među kojima je i predsjednik Joe Biden, Rusija je na svoju ''crnu listu'' dodala i kanadskog premijera Justina Trudeau, ministricu vanjskih poslova Melanie Joly te ministricu obrane Anitu Anand.

Ovo troje dužnosnika zabranjen je ulazak u Rusiju, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

17:27 Crveni križ objavio je kako je više od 100 autobusa s civilima izašao iz opkoljenog grada na istoku Ukrajine Sumija. 

Autobusi će vjerojatno moći direktno prijeći do grada Poltave, a ruska strana navodno je dala zeleno svjetlo za evakuaciju. 

17:20 Ruska novinarka koja je protestirala protiv rata u Ukrajini na emisiji uživo kažnjena je s 30.000 rubalja, što je trenutno otprilike 2.000 kuna, javlja RIA Novosti. 

Foto: YouTube screenshot

17:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je rekao da "treba priznati" da Ukrajina neće moći pristupiti NATO-u, javlja AFP i podsjeća da je to jedno od glavnih pitanja koje poteže Rusija kako bi opravdala svoju invaziju na tu zemlju.

Predsjednik je to kazao na 20. dan invazije ruskih snaga koje bombardiraju ukrajinske gradove i u utorak su ubile pet osoba u prijestolnici Kijevu, dok se civili pokušavaju evakuirati humanitarnim konvojima, a parlament je produljio izvanredno stanje. 

"Godinama čekamo da se vrata otvore, no također smo čuli da ne možemo pristupiti tom članstvu. To je istina i to se mora priznati", rekao je Zelenskij na video konferenciji s čelnicima zemalja Združenih ekspedicijskih snaga, koalicije predvođene Velikom Britanijom. Više OVDJE.

16:52 Američki Fox News javio je kako je njihov novinar Pierre Zakrzewski ubijen u Ukrajini. 

''S velikom tugom javljamo vijesti o našem dragom kamermanu Pierreu koji je ubijen u Horenki, izvan Kijeva'', kazala je to izvršena direktorica Suzanne Scott. 

Zakrzewski se u Ukrajini nalazio od veljače gdje je s reporterom Benjaminom Hallom izvještavao s terena, a navodno je ubijen u napadu na njihovo vozilo. 

Scott je kzala kako je ovo ''jako tužan dan za Fox News Media i za sve novinare koji riskiraju svoje živote za vjerodostojno izvještavanje''. 

Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova Anton Gerašenko kazao je kako je i ukrajinska novinarka Aleksandra Kuvšjanova ubijena u istom incidentu. 

16:26 Rusija je uvela sankcije protiv američkog predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonyja Blinkena i drugih američkih dužnosnika, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak. Više pročitajte OVDJE.

15:30 Indicije koje imamo zasada o padu drona u Zagrebu govore da to nije bio naoružan dron i oružani napad - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji upravo u Bruxellesu. Ali, dodao je, takvi slučajevi pokazuju da se s povećanjem vojnih aktivnosti u Ukrajini povećava i rizik od takvih incidenata. 

Više pročitajte ovdje.

14:58 - Broj izbjeglica iz Ukrajine, prema podacima UN-a, dosegnuo je 3 milijuna, navodi The Kyiv Independent.

Prema podacima UN-ove Međunarodne organizacije za migracije, taj broj uključuje preko 1,4 milijuna djece i oko 157.000 stranih državljana koji žive u Ukrajini.

14:07 - Pregovori između Ukrajine i Rusije su u tijeku, izvijestio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

13:54 - Oko 2000 automobila uspjelo je danas napustiti opkoljeni Mariupolj u sklopu humanitarnog koridora, no konvoj pomoći još uvijek nije uspio doći u grad kako bi pomogao stanovnicima koji se bore s pristupom hrani, struji i vodi, navodi Sky News.

13:46 - Obrambena obavještajna služba Ukrajine objavila je dokument u kojem stoji da Rusija planira posjeći ukrajinske šume te potom prodavati drvo. 

- Okupatorska država planira masovno krčenje ukrajinskih šuma - navode te dodaju kako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu dokument poslao Vladimiru Putinu. 

13:39 - Rusko ministarstvo financija objavilo je da je dalo nalog za isplatu 117,2 milijuna dolara kuponskih kamata na euroobveznice koje mora platiti stranim ulagačima ovog tjedna, otklonivši špekulacije da neće moći podmiriti svoje financijske obaveze.

"Ovog tjedna, u srijedu, moramo ponovo platiti kuponsku kamatu na euroobveznicu", izjavio je u ponedjeljak ministar financija Anton Siluanov za državnu televiziju.

"Danas, u ponedjeljak, pripremili smo dokument o plaćanju u inozemnoj valuti i dat ćemo nalog inozemnim bankama da provedu uplatu. Pazit ćemo na taj dokument i pratiti kako banke provode naš nalog (o isplati)", dodao je Siluanov.

Posrijedi je kuponska kamata na euroobveznice koje dospijevaju na naplatu 2023. i 2024. godine. Moskva se tako sprema podmiriti prvu obavezu po inozemnom dugu od uvođenja sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Reuters je napomenuo da nije mogao odmah kod vlasnika obveznica potvrditi informaciju o pripremi isplate kuponske kamate.

Rusija mora podmiriti obaveze po 15 obveznica izdanih na međunarodnim tržištima ukupne vrijednosti oko 40 milijardi dolara, navodi Reuters. Otprilike polovina obveznica u vlasništvu je inozemnih ulagača. Rusija zadnji puta nije podmirila financijske obaveze prema stranim ulagačima prije nešto više od 100 godina, nakon revolucije 1917. godine, kada nova vlast na čelu s boljševicima nije priznala dug carske Rusije, ističe Reuters.

13:03 - U zračnim napadima na Kijev poginule su četiri osobe, izvijestio je Sky News

Ranije su, podsjetimo, bila potvrđena dva smrtna slučaja. 

12:52 - Velika Britanija je objavila da će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvesti novu carinu od 35 posto na 900 milijuna funti vrijedan ruski uvoz, uključujući votku, metale, gnojiva i drugu robu.

"Naše nove carine dodatno će izolirati rusko gospodarstvo od globalne trgovine, osiguravši da (Rusija) nema koristi od međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima koji ne poštuje", priopćio je ministar financija Rishi Sunak

Britanska vlada je navela da će zabrana izvoza uskoro stupiti na snagu i da će uskoro biti utvrđen popis pogođenih proizvoda, ali je dodala da će to vjerojatno uključivati ​​vrhunsku modu, umjetnička djela i luksuzna vozila.

Mnoge britanske tvrtke, uključujući proizvođače automobila Jaguar Land Rover i Aston Martin te luksuznu modnu marku Burberry, već su objavile da privremeno zatvaraju svoje poslovnice u Rusiji ili obustavljaju isporuku robe.

Vlada je priopćila da je roba koja podliježe dodatnim carinama od 35 posto odabrana kako bi se minimizirao utjecaj na Britaniju, a povećao utjecaj na rusko gospodarstvo.

Vlada je također priopćila kako ukida svu potporu za financiranje izvoza Rusiji i Bjelorusiji, što znači da više neće izdavati nikakva nova jamstva, zajmove ili osiguranje za izvoz.

12:50 - Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvao je ruske vlasti da se pobrinu da prosvjednica koja se umiješala u televizijski programa prvog kanala neće biti kažnjena zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Kremlj je rekao da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na "huliganstvo".

Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava rekla je na brifingu za medije da se ruske vlasti trebaju pobrinuti da se žena "ne suoči s represalijama zbog korištenja svoga prava na slobodu govora."

Nevladina organizacija OVD-Info, koja je predstavila ženu kao Marinu Ovsianikovu, zaposlenicu tog medija, objavila je da je ona uhićena i odvedena u policijsku postaju.

12:44 - U obraćanju zapadnim čelnicima, Volodimir Zelenski pozvao je na veću potporu i upozorio da bi Rusija mogla ciljati druge dijelove Europe.

- Još uvijek možemo zaustaviti ruski ratni stroj, još uvijek možemo zaustaviti ubijanje ljudi - rekao je tvrdeći da bi to bilo lakše učiniti zajedno. 

- Jer inače, oni će doći k vama. Svi smo mi meta Rusije... Pomozite sebi pomažući nama - dodao je, prenosi Sky News. 

Boris Johnson, koji je bio među čelnicima koji su slušali sastanak, složio se da je to "očajan trenutak".

12:18 - Spasioci su pomogli brojnim stanovnicima granatiranih stambenih zgrada u Kijevu i evakuirali ih. Mnogi od njih su sa suzama u očima gledali svoj razoreni dom. 

Granatiranje u Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS, ilustracija

Granatiranje u Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS, ilustracija

Granatiranje u Kijevu
Foto: State Emergency Service of Ukraine, ilustracija

12:08 - Od 24. veljače Rusi su lansirali više od 900 projektila na Ukrajinu. Većina ih je ispaljena na civile. Uništene su škole, bolnice i tisuće domova - navodi na Twitteru ukrajinski parlament. 

11:58 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Facebook profilu niz fotografija domova i infrastrukture uništene tijekom ruske invazije. Kako je naveo, svaki dio države će se obnoviti. 

- Sve ćemo obnoviti. Svaku ulicu svakog grada. Svaku kuću, svaki stan. U to ćemo usmjeriti sve svoje napore, svu pomoć svijeta. Već formiramo fondove za život Ukrajine - naveo je. 

11:52 - Gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je uvođenje 35-satnog policijskog sata u Kijevu. Stupit će na snagu u 20 sati i trajati do 7 sati u četvrtak, prenosi CNN. 

U Kijevu je trenutno na snazi ​​policijski sat, ali samo noću, između 20 sati i 7 sati ujutro.

Stanovnicima će biti zabranjeno napuštati domove bez posebnih dozvola, rekao je Kličko dodajući da će odlazak u skloništa biti slobodan. 

11:35 - Dvije ruske rakete pogodile su noćas zračnu luku Dnjepar na istoku Ukrajine, izjavio je Valentin Reznichenko, čelnik regionalne uprave, te dodao kako je pista izvan upotrebe, a oštećena je i zgrada terminala. 

- Uništenje je velikih razmjera i trebat će dugo da se obnovi - naveo je, prenosi CNN. 

11:16 - Oko 350.000 ljudi još uvijek je zarobljeno u Mariupolju, rekao je Petro Andriushchenko, savjetnik gradonačelnika.

- Većina ljudi boravi u podrumima i skloništima u neljudskim uvjetima. Bez hrane, bez vode, bez struje, bez grijanja - kazao je. 

Kako navodi CNN, rekao je i da je do nedjelje potvrđeno 1800 smrtnih slučajeva. 

11:11 - Ruske snage pojačale su granatiranje Harkova 14. ožujka, što je dovelo do višestruke štete i velikog požara. 

The Kyiv Independent objavio je danas kako je, prema podacima Državne službe za hitne slučajeve, još sedam poginulih osoba pronađeno pod ruševinama

 

11:05 - Europska unija je formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu investicija u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe i zabranu uvoza proizvoda od čelika iz Rusije.

Sankcije uključuju i zamrzavanje imovine još nekoliko ruskih oligarha, među kojima je i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič. Pročitajte više OVDJE

10:56 - Ukrajina se nada da će danas otvoriti devet humanitarnih koridora za evakuaciju zarobljenih civila i pokušat će isporučiti humanitarne zalihe u opkoljenu luku Mariupolj, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Lokalne vlasti navode da je ubijeno između 2.300 i 20.000 civila od ruskog granatiranja grada, ali taj podatak se nije mogao neovisno provjeriti. 

10:52 - Ruska vojska rekla je da je preuzela kontrolu u cijeloj regiji Herson u južnoj Ukrajini.

U toj crnomorskoj regiji živi oko milijun ljudi. Tvrdnju nije potvrdila ukrajinska strana. Rusija je već preuzela kontrolu u regionalnom glavnom gradu Hersonu. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije toga je upozorio da Rusija želi formirati "Narodnu republiku Herson", slično "narodnim republikama" Doneck i Luhansk na istoku Ukrajine, koje je Moskva priznala kao neovisne kratko prije nego što je rat počeo.

U dnevnom izvješću o stanju u utorak rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su uništili još desetke ukrajinskih vojnih objekata. To uključuje tri hangara za borbene zrakoplove i helikoptere pored grada Kramatorska u Donecku. Navodno je uništeno i oko 16 zračnih ciljeva, uključujući borbene zrakoplove Su-24 i Su-25 i 13 dronova.

10:22 - Europska unija dogovorila je četvrti paket sankcija Rusiji.

- To će dodatno osakatiti Putinovu sposobnost da financira ovaj neopravdani rat. EU i njezini partneri nastavit će s pritiskom na Kremlj sve dok ne zaustavi invaziju na Ukrajinu - poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

10:18 - Raste broj preminulih nakon napada na televizijski toranj u regiji Rivne. Prema trenutnim podacima koje navodi The Kyiv Independent, ubijeno je 19 osoba, a devet je ozlijeđenih. 

Napad se dogodio jučer, a Vitaliy Koval, guverner regije Rivne, rekao je da su toranj i obližnja upravna zgrada pogođeni s dvije rakete.

10:15 - Ukrajina će danas ponovno pokušati isporučiti zalihe civilima zarobljenim u Mariupolju, rekla je potpredsjednica vlade Iryna Vereshchuk.

Moskva je u ponedjeljak dopustila prvom konvoju civila da pobjegne iz Mariupolja, ali je Rusija ponovno blokirala konvoj humanitarne pomoći koji je pokušavao doći do grada sa zalihama, prenosi The Guardian. 

Dobivanje sigurnog prolaza za pomoć do Mariupolja i za odlazak civila bio je glavni zahtjev Kijeva u nekoliko rundi pregovora.

10:12 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je snimku na Twitteru te se osvrnuo na 20 dana ruske invazije Ukrajine. 

- Prava sloboda uvijek ima cijenu. Rusija se bori samo s mirnim gradovima, uništavajući ih noću projektilima. Naša vojska tuče Ruse na sve strane. Partneri i dalje stoje po strani, bojeći se postati globalni lideri - ustvrdio je. 

09:53 - Ministarstvo obrane Ukrajine izvijestilo je o najnovijim borbenim gubicima neprijatelja od početka ruske invazije, 24. veljače, do danas. Kako navode, Rusija je izgubila više od 13500 osoba. Pročitajte više OVDJE

09:11 - Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenov izjavio je da su ruske snage preuzele punu kontrolu nad cijelim teritorijem u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, prenosi The Guardian, no izvješća još nisu neovisno provjerena. 

09:00 - Premijeri Češke, Poljske i Slovenije otputovat će u utorak u Kijev kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kao predstavnici čelnika Europske unije, objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama.

"Svrha posjeta je potvrditi nedvosmislenu potporu cijele Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine", rekao je.

"Cilj ovog posjeta je također predstaviti široki paket potpore Ukrajini i Ukrajincima".

08:33 - Britansko ministarstvo obrane navodi kako je Rusija navodno postavila vlastitog gradonačelnika u grad Melitopolj nakon navodne otmice njegovog prethodnika.

U obavještajnoj obavijesti, Ministarstvo obrane priopćilo je i da su ruske snage ispalile hice upozorenja na prosvjednike, nakon što su demonstracije izbile u okupiranim područjima Ukrajine.

- Rusija bi mogla nastojati organizirati "referendum" u Hersonu u pokušaju da legitimizira to područje kao "odcijepljenu republiku" sličnu Donjecku, Lugansku i Krimu - navode. 

 

08:15Dvije osobe poginule su jutros u granatiranju Kijeva, prenosi The Guardian.

Prema podacima ukrajinske državne služve za hitne slučajeve, spašeno je 35 osoba. 

Granatiran Kijev
Foto: State Emergency Service of Ukraine, ilustracija

08:12 - Kijevska mreža metroa izvijestila je da je u eksploziji oštećeno pročelje zgrade i poslovni prostori na stanici Lukjanivska. 

Vlakovi se, navode, na toj stanici neće zaustavljati. 

07:59 - Ruske snage pucale su u Hostomelu za vrijeme evakuacije civila, prenosi The Kyiv Independent. 

Kako navode prema podacima Nacionalne policije, prvih 10 evakuiranih autobusa sigurno je napustilo grad, a Rusi su potom otvorili vatru na sljedeća četiri autobusa. 

U napadu je jedna žena poginula, a dva su muškarca ozlijeđena.

07:45 - Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je o najnovijim informacijama vezano uz rat u Ukrajini. 

- Počeo je dvadeseti dan herojskog otpora ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji. Oružane snage Ukrajine nanose razorne udare okupatorima - navode te dodaju kako su tijekom protekla 24 sata pogođena četiri helikoptera, jedan zrakoplov i neprijateljska krstareća raketa. 

- Skupine okupacijskih snaga uključene u ofenzivu nisu imale značajnije uspjehe na područjima napredovanja. Glavni napori i dalje su usmjereni na održavanje okupiranih granica. Neprijatelj nastavlja s raketnim i bombaškim napadima na kritičnu infrastrukturu. Koristi mrežu zdravstvenih ustanova na privremeno okupiranim područjima Ukrajine za liječenje ranjenog osoblja. Također, osvajači nastavljaju podmuklo koristiti civilnu infrastrukturu za raspoređivanje oružja i vojne opreme - navode ukrajinske Oružane snage. 

Tvrde i kako je "moralno i psihološko stanje neprijatelja na niskom nivou" zbog čega pojedini vojnici odbijaju izvršiti zapovijedi.

- Neprijatelj pokušava zauzeti Mariupolj. U operativnim zonama Crnog mora i Azova nisu pronađeni znakovi pripreme za operaciju pomorskog desanta - izvještavaju. 

7:10 - Ovako izgleda Harkiv nakon cjelonoćnih napada. 

 

6:45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru video ruskih vojnika za koje kažu da su 'kasno postali svjesni svojih zločina'. 

- Putin je lažov i izdacija. Rusija je okupatorska i kriminalna zemlja. Postali smo kriminalci - govore, između ostaloga, ruski vojnici. 

 

6:30 -  Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te  istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu". Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking načelno odbacuje sankcije i "Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese", dodao je Wang .

Sukob u Ukrajini nazvao je "proizvodom gomilanja i intenziviranja europskih sigurnosnih proturječnosti tijekom godina".

Wang se nije osvrnuo na američka izvješća da je Rusija zatražila od Kine vojnu i gospodarsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegova ministarstva prethodno nazvao "zlonamjernim" američkim dezinformacijama. Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili "iskrene, duboke i konstruktivne" razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore neovisnosti Tajvana. navelo je kinesko ministartsvo. Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi neovisnost. 

04:45 - Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog približavanja Kine Moskvi. Opširnije ovdje

03.40 - Snažne eksplozije čuju se u Kijevu, javljaju strani mediji. Prema neslužbenim informacijama raketa je lansirana s bjeloruske strane.

03:15 - Rat u Ukrajini trebao bi biti gotov do svibnja jer će Rusiji ponestati resursa za nastavak invazije, kaže Oleksij Arestovič, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

02:15 - Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je da će 16. svibnja odlučivati o slučaju genocida u Ukrajini.

01.45 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom je obraćanju putem videa objavio da će se razgovori ukrajinskog i ruskog izaslanstva nastaviti u utorak. Ponovno se obratio ruskim vojnicima, pozvavši ih da prestanu s borbom i poručio da im “nudi priliku da prežive”.  Ustvrdio je da su ruske snage izgubile 80 zrakoplova, stotine tenkova i više vojne opreme u 19 dana borbi, no te se brojke ne mogu neovisno provjeriti.

U videoobraćanju, nekoliko sati nakon upada žene s antiratnim transparentom u kadar ruske informativne emisije,  Zelenskij je rekao da je zahvalan Rusima koji se "bore protiv dezinformacija i govore istinu" dok rat ulazi u svoj treći tjedan.

01:35 - Ukrajinska vojska priopćila je da je odbila ruski pokušaj da preuzme kontrolu nad Mariupoljem. 

01.20 Američki predsjednik Joe Biden objavio je na Twitteru kako će SAD omogućiti Ukrajini oružje u borbi protiv Rusije, a omogućit će im i ekonomsku pomoć i donirati hranu. Sljedećeg bi tjedna Biden trebao otputovati u Bruxelles na sastanak s čelnicima NATO-a kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Biden bi se s drugim čelnicima NATO saveza trebao sastati u Bruxellesu 23. ožujka no plan bi se mogao i promijeniti s obzirom na brzi razvoj situacije u Ukrajini.

 

01.00 - Objavljene su satelitske snimke Mariupolja u kojem su civili više od dva tjedna zatočeni u tom crnomorskom lučkom gradu koji je u okruženju ruskih snaga i u kojem su zalihe hrane pri samom kraju.

A satellite image shows the Irpin river bridge backup of cars in Irpin, Ukraine, March 14, 2022. Picture taken March 14, 2022. Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. DO NOT OBSCURE LOGO. Photo: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

00.55 - UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR priopćila je da je dosegla "rekordne iznose" donacija za svoj hitni odgovor na humanitarnu krizu u Ukrajini. Agencija je priopćila da su tvrtke, zaklade i filantropi pridonijeli s više od 200 milijuna dolara u nešto više od dva tjedna za njezin odgovor na krizu u Ukrajini.

00:45Izbjeglice iz Ukrajine na poljsku granicu stižu pothlađene, gladne i žedne, a o covidu ne govori nitko iako ga ima, rekao je liječnik koji volontira na graničnom prijelazu Medyka. 

00:30 - Novi Zeland spreman je ponuditi smještaj za 4000 Ukrajinaca. Ruske snage su otetog gradonačelnika Melitopola odvele u Lugansk gdje su ga optužili da je sudjelovao u terorizmu, piše Kyiv Independent.

00:20 - Financial Times javlja da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, te da je Kina "pozitivno odgovorila". Neki izvori prenose da se među ruskim zahtjevima nalaze i gotovi obroci za vojnike. Nije poznato je li Kina već poslala pomoć. Da je Putin u problemima dao je naslutiti i umirovljeni američki general Ben Hodges koji vjeruje kako će se ruske snage iscrpiti kroz idućih deset dana.

00:15 - Britansko ministarstvo obrane je objavilo da bi Rusija mogla izvesti lažni napad biološkim ili kemijskim oružjem. Ističu da je moguće da Rusija objavi lažne dokaze da ukrajinske snage pokušavaju izvesti takav napad.

00:10 Teške borbe u Donbasu se nastavljaju, navodi The Kyiv Independent. Kako prenose, ukrajinske oružane snage objavile su da je ubijeno 100 ruskih vojnika i uništeno šest vozila. Također, ističu kako je Rusija bezuspješno pokušala probiti ukrajinsku obranu u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se u srijedu američkim političarima putem videopoziva. Ranije je izrazio sućut obitelji ubijenog američkog snimatelja Brenta Renauda.

Komentara 118

PR
prahrvat
05:38 15.03.2022.

Kinezi u uspjehu Rusije vide Tajvan. Ali to će teško ići. Otočna zemlja naoružana do zuba i gotovo nitko se više ne smatra Kinezom među mlađima.

Avatar mason
mason
03:01 15.03.2022.

Ruska sirotinja umislila da je ekonomska i vojna supersila a ima manji BDP od Californije( jedne americke savezne drzave) i sad kmeci help Kina. America je rusiji ponudila da bude Juzna Koreja ali oni hoce da budu Sjeverna i bit ce 100%. Samo postoji razlika oni u koreji ne znaju za bolje a Rusima ide imao ( nesto ) pa nemao .Nadam se da ce ruski narod skupiti hrabrosti da uradi Putinu isto ka Rumunji Causevskym.

Avatar Cantor
Cantor
03:08 15.03.2022.

Rusija tražila oklopna vozila od Kine? Po ovome se vidi da je to čista laž. Ako nečega imaju na zalihi za dva svjetska rata to su oklopna vozila....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije