Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

VIDEO Haidar Diab: Iranci su pretrpjeli izuzetno bolan i težak udarac, Raisi nije bio nebitan

20.05.2024.
u 10:30

Helikopter je izgorio pri padu i svi koji su se nalazili u njemu su poginuli

Pronađena je olupina helikoptera koji je pao u nedjelju, a u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian. Helikopter je izgorio pri padu i svi koji su se nalazili u njemu poginuli su. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab u studiju Večernjeg lista s voditeljicom Lanom Kovačević komentirao je situaciju u Iranu i što očekuje zemlju nakon smrti predsjednika.

– Nezahvalno je bilo što govoriti u ovom trenutku – rekao je Haidar Diab dodajući kako se često događa pri putovanju zrakoplovom da zbog vremenskih uvjeta dolazi do kašnjenja. Kaže da je prvo pitanje koje se mora postaviti kako to da se nije znalo da je tamo nastupilo nevrijeme s puno kiše i vjetra. 

– Drugo pitanje koje danas Iranci postavljaju na društvenim mrežama jest zašto je putovao tim helikopterom, a ne helikopterom oružanih snaga ili helikopterom Revolucionarne garde koji je sto posto sigurniji. Pitaju se i zašto nije imao pratnju – kazao je Haidar Diab.

Kazao je i kako se odmah počelo govoriti o nekim sabotažama i umiješanosti Izraela koji je odmah odbacio te špekulacije i teze te su iz Izraela poručili da oni nemaju ništa s tim. Kazao je i kako je Iran poznat po strogom sustavu sigurnosti i da mu je čudno da se u jednom helikopteru nalazilo toliko važnih osoba.

– Iranci su pretrpjeli izuzetno bolan i težak udarac zato što Raisi nije nebitan, on je bio pretendent na mjesto ajatolaha Hameneija – rekao je Hassan Haidar Diab dodajući da su Raisija pripremali za njegovo mjesto te da je imao sve predispozicije. – Raisi je bio drugi čovjek u Iranu, on je imao sve predispozicije da postane najmoćnija figura ne samo u Iranu već i u regiji – kazao je Haidar Diab. 

VEZANI ČLANCI

Haidar Diab smatra da se u budućnosti u Iranu neće ništa promijeniti. Tko god došao na mjesto predsjednika, bilo od reformista ili konzervativaca, ajatolah je taj koji donosi odluku. 

– Njegova se politika provodi – kazao je Haidar Diab dodajući kako je vanjska politika izuzetno važna jer "Iran nije mala zemlja" te da su oni vrlo utjecajni. – Raisi i Abdollahian bili su vrlo iskusni i njihova je politika bila vrlo jasna. Abdollahian je bio izrazito sposoban – izjavio je Haidar Diab. Smatra da je ovo veliki gubitak za vanjsku politiku Irana.

Haidar Diab smatra kako se nalazimo pred turbulentnim razdobljem te da nisu u pitanju samo izbori u Iranu već i izbori u SAD-u, gdje bi na vlast mogao doći Donald Trump koji je, kada je bio na vlasti, poništio sve što je Barack Obama dogovorio s Iranom. Tu je i situacija u Rusiji, ali i u Pojasu Gaze gdje postoji "potencijalna opasnost da se zapali cijeli Bliski istok", a jedini tko to može spriječiti jest Iran. 

Komentara 16

DR
Draconic5
10:43 20.05.2024.

Iranci pretrpjeli bolan i težak udarac...Iranci? Prije bi se reklo da su Iranci trpjeli i prije nego je ovaj lik doživio bolno i teško prizemljenje...

TM
trade_mark
10:56 20.05.2024.

ovaj haidar je posebno zabavan u svojem uvjerenju da je veliki stručnjak za bliski istok.

BR
Brandfackel2
10:36 20.05.2024.

Posebno dojmljiva je utjeha koju ajatolah Ali Hamnei upućuje iranskom narodu... Predsjednik je skuren, ali to neće izazvati nikakve poremećaje u državi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije