Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA POSKUPLJENJA

Stiže drastično poskupljenje cigareta: U Njemačkoj čak 23 eura za kutiju?

Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL
22.08.2023.
u 10:49

Izravni troškovi pušenja po kutiju prema WHO-ovom izračunu iznosi 23 eura, upozorava, ističući kako je to daleko od trenutne cijene kutije cigareta u Njemačkoj

Cigarete i duhanski proizvodi već godinama postepeno poskupljuju diljem svijeta, pa tako za cijenu jedne kutije u nekim zemljama možete platiti režije ili kupiti namirnice za cijeli tjedan. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pušenje bi trebalo poskupjeti i u zemljama koje do sada nisu imale drastične cijene duhanskih proizvoda.

Skupini zemalja u kojima je pušenje porok koji si mogu priuštiti samo najbogatiji uskoro bi se mogla pridružiti i Njemačka. Tamo kutija cigareta sada stoji između sedam i deset eura, no šef odjela za promicanje zdravlja WHO-a dr. Rüdiger Krech rekao je za njemačke medije kako je ovaj iznos prenizak, prenosi Fenix magazin.

Izravni troškovi pušenja po kutiju prema WHO-ovom izračunu iznosi 23 eura, upozorava, ističući kako je to daleko od trenutne cijene kutije cigareta u Njemačkoj. 

U WHO-ovu studiju iz 2020. na koju se pozivaju u tim izjavama uključeni su troškovi liječenja, liječničkih posjeta i lijekova, troškovi rehabilitacije i njege, te neizravni troškovi koji proizlaze iz gubitka posla. "Pušenje njemačku državu košta 82 milijarde eura svake godine" naglasio je dr. Krech.

POVEZANI ČLANCI:

Dodao je da pušenje uzrokuje trećinu svih medicinskih troškova, te da bi se povećanjem cijene cigareta ti troškovi smanjili, kao i mjesečni doprinosi za zdravstveno osiguranje. Kao pozitivan primjer naveo je Irsku koja je cijenu cigareta podigla na 15,60 eura. 

WHO-ov stručnjak tu ne staje već smatra da bi trebali poskupjeti i slatkiši i alkohol. "Tako je, trebalo bi povećati i poreze na alkohol i šećer, o čemu se u Njemačkoj već raspravlja. Djeca u Njemačkoj često imaju prekomjernu tjelesnu težinu zbog prehrane bogatom šećerom i tu se nešto hitno mora promijeniti" tvrdi on. 

Krech je kritizirao i trend pušenja e-cigareta koji se naročito proširio među mladima za vrijeme pandemije Covida-19. Upozorava da mnogi mladi počnu koristiti e-cigarete, pa prijeđu na cigarete, što smatra zabrinjavajućim.

VIDEO Anketa: Treba li zabraniti pušenje u kafićima

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
sttipe
11:10 22.08.2023.

Najštetnije namirnice nisu najskuplje!!! Industriji otrovi nisu skupi, pa jedna hrenovka skrati život, više od šteke cigara!!

JO
JOZO
13:04 22.08.2023.

Grozno. Sve gušte će nam zabraniti. Pušiti sam prestao prije23 g. ali volim umjereno popiti dobre pijače naročito uz jelo. To me malo podigne i to mi je jedina droga. Ako mi i to onemoguće što ću?

XA
xaron
22:39 22.08.2023.

Ako to każe WHO onda mora da je istina. Sječamo se njihovih istina o Covidu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije