Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELJAČA BILA REKORDNO TOPLA

Vakula objavio dugoročnu prognozu: Ono što je moguće ljeti ne zvuči dobro, a evo što nas čeka u ožujku

Zagreb: U centru grada sve je manje stanovnika
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
01.03.2024.
u 08:48

Poznati meteorolog ističe i da "sigurne prognoze" ne postoje. Preporučuje praćenje prognoza 7 do 10 dana unaprijed, uz naglasak da se ne oslanjamo samo na izračun jednog modela atmosfere.

Prema još preliminarnim analizama, koje trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnje veljače diljem Hrvatske rekordno je visoka! Odstupanja od prosječnih vrijednosti iz razdoblja 1991. – 2020. uglavnom su od 4 do 6°C na Jadranu te od 6°C do čak 8°C u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Također, kako piše meteorolog Zoran Vakula za HRT, svi dani u mjesecu u gotovo svim mjestima bili su barem malo topliji od prosječnih. Pritom je u većini Hrvatske zabilježen manjak oborina u odnosu na prosjek, ponegdje i znatan, osim na sjevernom Jadranu i dijelu Gorskog kotara, gdje je veljača imala i za oko 80 % veću količinu oborina od prosječne.

Iznadprosječna toplina veljače te pozitivno odstupanje od prosječne temperature zraka u siječnju i pogotovo prosincu pridonijelo je i srednjoj sezonskoj temperaturi zraka visokoj kao rijetko kada, ponegdje i kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih meteoroloških mjerenja, koja su u našim krajevima počela još sredinom 19. stoljeća. Odstupanja od prosjeka većinom su od 3 do 5°C.

"Dugoročne prognoze za ožujak i dalje su postojane – postoji prilično velika vjerojatnosti još jednog barem malo toplijeg mjeseca od prosječnog u sada već dugom nizu koji traje od lipnja 2023. godine, u dijelu Hrvatske čak i od svibnja. Naime, posljednji diljem Hrvatske barem malo hladniji mjesec od prosječnog bio je travanj prošle godine", podsjeća Vakula.

VEZANI ČLANCI:

Naravno, ostvarenje te prognoze pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka ožujka ne znači izostanak povremenih hladnijih razdoblja. Uostalom, ožujak je, podsjeća Vakula, poznat po promjenjivosti, kao i po mrazevima, i to ne samo slabijima. I dok mnogi govore kako je to neprijeporno nakon ovako tople veljače i cijele zime te kako "mora doći do znatnijeg zahladnjenja" koje bi barem malo "izjednačilo" ovu toplinu zimskih mjeseci, Vakula podsjeća na slučajeve u prošlosti kada i nije bilo tako. Primjerice, 2014. godine, unatoč veljači znatno toplijoj od prosjeka, i ožujak je bio takav, ponegdje čak i bez temperaturnih minusa ili uz samo "blage" minuse.

Ukratko, Vakula ističe da "sigurne prognoze" ne postoje. Preporučuje praćenje prognoza 7 do 10 dana unaprijed, uz naglasak da se ne oslanjamo samo na izračun jednog modela atmosfere, nego na ansambl prognoze – skupa izračuna više različitih modela, na temelju kojih stručnjaci DHMZ-a svakodnevno pripremaju prognoze.

VEZANI ČLANCI:

"I ne samo za ožujak, nego i za cijelo proljeće i ljeto, u dugoročnim prognostičkim izračunima postoji umjerena do velika vjerojatnost – štoviše, većinom čak i veća od 80 % – da će srednja sezonska temperatura zraka biti barem malo veća od prosječne iz posljednjeg klimatološkog niza od 1991. do 2020. godine! Naravno, prognoze mjesečnih i sezonskih količina oborine manje su pouzdane. Ostvare li se trenutačne, tijekom proljeća još su i moguće lokalno znatnije količine na mjesečnom nivou, ali u ljetnim mjesecima povećana je vjerojatnost za sušu – piše još poznati meteorolog za HRT.

VIDEO Vakula objavio dugoročnu prognozu: Evo što nas čeka u sljedećim mjesecima

Komentara 3

Avatar Burviles
Burviles
12:28 01.03.2024.

na čijim je jaslama najveći uhljeb !!!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:31 01.03.2024.

A kaj ni rečeno kak se buju v 2024. spojili i oni El Nino i sunceve pjege i jos kojekaj ?!

Avatar CUBE
CUBE
03:55 02.03.2024.

Sećaš li se Zorane kad si reko bit će sunčano i lepo ? Poveo sam curu noću na plažu. Kiša je pala i nije bilo .eksa. Ništa od tebe Zorane ! Od sad slušam samo Nikolu Viksić Topića 🤓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije