Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Vakula otkrio čekaju li nas ekstremni vremenski događaji ove zime: 'Ne bi me iznenadilo'

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
19.11.2023.
u 09:00

Analiza razdoblja od 01. siječnja do 31. listopada ove godine pokazala je kako je srednja temperatura zraka u gradovima kao što je Zagreb, Gospić i Osijek nikad nije bila viša, ustvrdio je jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa.

Zastrašujuće oluje, rekordne temperature, kao i druge brojne vremenske nepogode obilježile su godinu koja je uskoro iza nas. Neočekivano topla jesen koja je mnoge opravdano podsjećala više na početak ljeta nego na jesen izazvala je brojna pitanja je li još uvijek realno sanjati bijeli Božić, ali zabrinula. Znanstvenici diljem svijeta već dugo upozoravaju na posljedice globalnog zatopljenja i što to znači za nas kao ljudsku vrstu.

I dok se vodi rasprava što se može učiniti kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja, većinu nas zanima upravo ono što će biti sada. Na ta i mnoga druga pitanja odgovorio je meteorolog Zoran Vakula u studiju Večernjeg lista.

Na pitanje hoće li ove zime biti ekstremnih vremenskih događaja, odgovorio je kako ga ne bi iznenadilo.

- Sudeći prema ovim najnovijim izračunima, ne bi me iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperature. Imali smo dosadašnji dio godine, od 01.01 do 31.10; za koji sam radio analize. Godina je u mnogima krajevima Hrvatske rekordno topla - ustvrdio je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika.

VEZANE VIJESTI

Napomenuo je kako srednja temperatura zraka u brojnim hrvatskim gradovima kao što su Zagreb, Gospić i Osijek nikad nije bila viša, dok je u Rijeci bila pak izjednačena.

- Dakle, dosadašnji dio godine rekordan ili blizu rekordan - ustvrdio je Vakula i dodao: - Sljedeće razdoblje, kao što sam govorio maloprije, također, vrlo je velika vjerojatnost iznadprosječne topline i to se onda uklapa u ova predviđanja koja je objavila i Svjetska meteorološka organizacija, NASA i još nekoliko njih autoriteta na globalnom nivou da će ova godina biti najtoplija u znanoj povijesti instrumentalnih mjerenja.

GALERIJA: Podsjetite se kako su izgledale 'bijele radosti' u veljači ove godine

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
1/33

Mnogi će se unatoč tome nadati snijegu i bijelog Božiću u kakvom su uživali kad su bili znatno mlađi. Vakula je komentirao i tu mogućnosti. Govoreći o snijegu i mogućnosti da se pojavi i u nižim područjima, istaknuo je kako nije točno da snijega više nema, ali se pojavljuje rjeđe nego prije. Također je spomenuo "bijeli Božić", napominjući da snijeg na Božić u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nije uobičajen, a u pet godina tek jedne godine Božić je bio bijeli.

VIDEO: Astronom Korado Korlević o mogućnosti života u svemiru

 

Komentara 16

MA
marinerocro
09:51 19.11.2023.

Pouzdaniju prognozu bsmo mogli dobiti od babe vange

Avatar Hazl113
Hazl113
10:15 19.11.2023.

Najugledniji hrvatski znanstvenik? Molim....

Avatar razbojnik404
razbojnik404
10:44 19.11.2023.

Vakula je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika?? Ima li uopće status znanstvenika nije mi poznato - pa čak da i ima - jedan od "najuglednijih" sigurno nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije