Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROJICA TALIJANA

Velika prevara s gorivom: Naftu iz Hrvatske i Slovenije preprodavali ispod tržišne cijene

Omišalj: Terminal za iskrcaj nafte JANAF-a
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
25.03.2024.
u 15:39

Procjenjuje se da je shema prouzročila poreznoj upravi štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada zakonskom zastupniku tvrtke koja se istražuje u Parmi

U Rumunjskoj je zaplijenjeno 2,4 milijuna eura imovine kao rezultat istrage EPPO-a u prekograničnim poreznim prijevarama povezanim s gorivom uvezenim na talijansko tržište. EPPO je prethodno zaplijenio 19,9 milijuna eura imovine u Italiji, no to nije pokrilo cjelokupnu štetu proračunu EU uzrokovanu lažnim aktivnostima, a koja se procjenjuje na 92 milijuna eura.

Prema sudskom nalogu, koji je izdao sudac Suda u Parmi na zahtjev EPPO-a, službenici su zaplijenili 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu, a pripadaju osumnjičeniku. Uz to, zamrznuto je 14 bankovnih računa, kao i udjeli u rumunjskim tvrtkama koje posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom, a sve u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura.

Istraga se odnosi na osumnjičenu kriminalnu skupinu koju vode tri osobe, svi Talijani, koji rade iz Dubaija, Miamija i Napulja. Sumnjiči ih se da su iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji unosili naftne derivate na talijansko područje radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki. Prema istrazi, gorivo je prodano tvrtkama u Rumunjskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom fakturirano talijanskim lažnim tvrtkama, kojima su upravljali članovi zločinačke organizacije.

Dokazi pokazuju da su proizvodi zapravo prodani tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prijevaru unutar zajednice (MTIC) – složenu kriminalnu shemu koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica, budući da su oslobođeni PDV-a. To je omogućilo tvrtki da preprodaje petrokemijske proizvode ispod tržišnih cijena, putem 17 nebrendiranih benzinskih postaja smještenih u pokrajinama Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia i Verona – čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte.

POVEZANI ČLANCI:

Procjenjuje se da je shema prouzročila poreznoj upravi štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada zakonskom zastupniku tvrtke koja se istražuje u Parmi.

Nalog za zamrzavanje izvršen je u Rumunjskoj u skladu s odredbama članka 31. Uredbe o EPPO-u, koje omogućuju brže prekogranične istrage. Prema tim odredbama, delegirani europski tužitelji EPPO-a mogu zatražiti od svojih kolega u drugim državama članicama da poduzmu određene istražne mjere na brži i sveobuhvatniji način nego u tradicionalnim metodama pravosudne suradnje.

U Italiji je prethodne zapljene provela talijanska financijska policija pod vodstvom EPPO-a. U Rumunjskoj su nalog za zamrzavanje izvršili policijski službenici iz Strukture podrške EPPO-a u toj zemlji. Sve dotične osobe smatraju se nevinima dok im se ne dokaže krivnja pred nadležnim talijanskim sudovima. 

VIDEO Tanasković dobio 19 godina zatvora za ubojstvo Crnogorca na Zrću

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije