Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA IZ KOKPITA AVIONA

VIDEO Javili se piloti iz Rafalea: Hrvatski zračni prostor od danas će biti još sigurniji, vratili smo se kući

MORH
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.04.2024.
u 12:20

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije oko 12 sati

Šest borbenih zrakoplova Rafalea oko podneva su ušla u hrvatski zračni prostor, a kako je to izgledalo, objavilo je Ministarstvo obrane na društvenoj mreži X. Piloti su snimili moćnu snimku iz kokpita borbenog zrakoplova. 

– Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije oko 12 sati, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Poslali su poruku građanima: Hrvatski Rafale i hrvatski piloti stigli su kući – objavio je MORH. 

 

– Pozdravljaju vas piloti 191. eskadrile lovačkih aviona iz kokpita Rafalea. Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafalei i hrvatski piloti su stigli kući. Veliki pozdrav – objavljeno je iz kokpita jednog od Rafalea. 

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatska je od Francuske kupila ukupno 12 Rafalea, deset jednosjeda i dva dvosjeda, a danas je stiglo njih šest. Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafalea održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem siječnja 2023.godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva skupina pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

GALERIJA Trenutak za povijest kada je šest Rafalea krenulo iz Francuske prema Hrvatskoj 

1/16
Ključne riječi

Komentara 13

FO
fouche541
12:44 25.04.2024.

Uvjek ste dobro došli i sretno vam bilo.

Avatar Idler 3
Idler 3
12:47 25.04.2024.

Dobre nam došli vu svoju Domaju 🇭🇷

ZV
zvonc
12:46 25.04.2024.

Dobro nam došli! Svaka čast 💪

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije