Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUZIMAJU SE MJERE OBRANE

VIDEO Nove snimke iz zraka: MUP objavio prizore poplavljenih područja u Zagrebačkoj županiji

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP
1/9
07.08.2023.
u 11:47

U Rugvici na dužini nasipa Hruščica – Prevlaka dolazilo je do manjih procjeđivanja vode pa su se postavljale boks-barijere. U svrhu postavljanja boks-barijera tijekom dana bilo je uključeno 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite

Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite na terenu su, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju, istaknulo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Također, u pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

"Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana. Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu", ističe Ravnateljstvo koje je objavilo i novu snimku iz zraka, a koja prikazuje područje Stružec Posavski – Suša u Zagrebačkoj županiji. 

 

"Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu prouzročiti pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost potrebna je na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave", dodaje se. Ravnateljstvo civilne zaštite, uz to, navodi podatke o trenutačnom stanju obrane od poplava

  • Izvanredno stanje: Drava – Botovo; Mura – Mursko Središće, Goričan; Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak
  • Izvanredne mjere: Drava – Novo Virje Skela; OK Lonja – Strug – Ustava Prevlaka; Retencija Žutica – CS Rožec

U nastavku donosimo pregled po županijama tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana:

Zagrebačka županija

U Zaprešiću je Sava u opadanju te nema više ugroza, a kontrolira se stanje nasipa. Tijekom jučerašnjeg dana obilazio se teren na području Brdovca i vodostaj Save je u opadanju, a kada se voda još povuče, krenut će se sa sanacijom terena, ispumpavanjem vode iz podruma i slično. Jučer su tijekom dana u Velikoj Gorici tvrtke Hrvatskih voda i Vodoopskrbe Velike Gorice sanirali sifon Čička Poljana na odteretnom kanalu te su postavljene pumpe i prepumpavala se voda. I dalje se nadziru lokacije u Petrovini, Lomnici i Čiču.

VEZANI ČLANCI:

U Rugvici na dužini nasipa Hruščica – Prevlaka dolazilo je do manjih procjeđivanja vode pa su se postavljale boks-barijere. U svrhu postavljanja boks-barijera tijekom dana bilo je uključeno 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite. Nakon postavljenih boks-barijera određeni broj operativnih snaga je povučen, dok je na dežurstvu bilo 80 pripadnika. Nastavljeno je punjenje boks-barijera i izrada zečjih nasipa.

U općini Orle na nasipu Vrbovo – Stružec postavljani su zečji nasipi. Jučer tijekom večeri kritične točke bile su Stružec Posavski, Vrbovo Posavsko i Ruča. Do sada je postavljeno 7000 – 8000 vreća na kritičnim lokacijama. U saniranju i obrani od poplava su angažirani djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s dronom, Stožer civilne zaštite općine Orle te više od 100 volontera civilne zaštite i vatrogasaca. U pripravnosti su i dodatne snage koje će doći u slučaju potrebe. U Ivanić Gradu su jučer tijekom dana postavljeni zečji nasipi i boks-barijere. U 23 sata bio je povišen nasip boks-barijerama na Dubrovčaku kod crkve i jedan dio prema Prerovcu. Hrvatske vode stalno pregledavaju nasipe

Sisačko-moslavačka županija

Voda iz rijeke Save preljeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak-Palanjek zatvorena je za sav promet od jučer, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve su operativne snage na terenu.

GALERIJA Razina Save pala je u naselju Medsave u Samoboru

1/8

Međimurska županija

U gradu Mursko Središće tijekom dana i noći provodila se dogradnja zečjeg nasipa na šetnici u centru i prepumpavanje zacijevljenog potoka u rijeku Muru u kojem je sudjelovalo komunalnog poduzeće i vatrogasci. Nastradali su samo gospodarski objekti i garaže, a obiteljske kuće nisu ugrožene.

U općinama Sveti Martin na Muri, Podturen, Goričan, Donja Dubrava i Nedelišće su se tijekom dana i noći provodile aktivnosti ispumpavanja vode, postavljanja i nadogradnje zečjih nasipa na kritičnim mjestima te na nasipu na Muri. Također su se oko ugroženih kuća postavljali zečji nasipi, a kontinuirano se obilaze nasipi. Zbog prelijevanja rijeke Drave preko ceste zatvorena je državna cesta D20 (Donja Dubrava – Koprivnica).

Koprivničko-križevačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana na terenu su bili djelatnici Hrvatskih voda s mehanizacijom i ljudstvom, sveukupno oko 90 vatrogasaca koji su sa Stožerom civilne zaštite Općine Drnje, povjerenicima civilne zaštite i građanima Drnja punili vreće s pijeskom i ojačavali nasip kako ne bi došlo do prelijevanja rijeke Drave. Aktivnosti obrane od poplava u općini Drnje nastavljene su tokom cijele noći. Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite brane kuće i vode brigu o lokalnom stanovništvu. Za stanovnike je osigurana sportska dvorana u kojoj su smještene 33 osobe s područja Općine Drnje.

VEZANI ČLANCI:

Zatvorena je cesta D41 između Drnja i Botova. Jutros, 7. kolovoza, poslije pet sati zaprimljena je dojava kako je došlo do izlijevanja vode preko ceste u vikend-naselju Šoderica te je taj dio ceste zatvoren.

Virovitičko-podravska županija

S obzirom na to da je vodostaj rijeke Mure i Drave u porastu, u pripravnost su stavljene operativne snage općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica. Aktivirano je 40 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite općine Sopje na rijeci Dravi zbog izgradnje zečjeg nasipa na dionici kanal Vaška – Kapinci. Dužina izrade nasipa na kanalu Vaška – Kapinci na rijeci Dravi produžena je na 1200 metara.

Komentara 10

BR
Brdo
12:08 07.08.2023.

A da napisete nesto o vjestacki izazvanim olujama i potresima ili je opet cenzura, kao i u vrijeme Covida, kad je svaka rijec protiv Covida i protiv cjepiva odmah bila brisana?!

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
12:42 07.08.2023.

Je li i ovo sada sve laž i širenje panike DHMZ-a jer ovakve kišice su normalne u ovo doba godine i ne treba ih ni najavljivati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije