Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1,5 TONA

VIDEO Rusi prvi put iskoristili razornu bombu iz SSSR-a: Dim se nadvija i do kilometar u zrak

Foto: X/Screenshot
1/5
Autori: Hina, vecernji.hr
31.03.2024.
u 11:54

S obzirom da se radi o termobaričnom projektilu koji ispušta zapaljivu tekućinu prije nego što dosegne metu, nakon čega eksplodira, ove bombe bilo je relativno jednostavno uočiti zbog velikog oblaka dima koji se stvara

Da Rusija koristi apsolutno sve što ima u svom arsenalu u ratu protiv Ukrajine, dokazuju i snimke i izvješća objavljenih posljednjih tjedana. Osim što su vojne baze na teren izvukli rijetko borbeno vozilo Ladoga, inače iz sovjetske ere, pojavila su se i najnovija izvješća o tome da su Rusi krenuli koristiti i zračne bombe ODAB-1500. Po prvi puta učinak ove bombe viđen je u selu Velika Pisarivka u regiji Sumi, a uz to se navodi i kako je u sebi imao ugrađen sustav UMPK kojim može ostvariti domet od 50 do 70 kilometra. 

S obzirom da se radi o termobaričnom projektilu koji ispušta zapaljivu tekućinu prije nego što dosegne metu, nakon čega eksplodira, ove bombe bilo je relativno jednostavno uočiti zbog velikog oblaka dima koji se stvara, u nekim slučajevima i jedan kilometar u zrak. Rusi su već ranije demonstrirali djelovanje ODAB-500, bombe koja je tri puta slabije razorne moći od najnovije inačice.

Defence Express navodi kako treba ipak spomenuti da se radi o vrlo rijetkom oružju, kada se ono uspoređuje s drugim zračnim bombama. Ta je bomba dijelom stare generacije sovjetske ere koja upravo prvo raspršuje zapaljivu smjesu, a zatim slijedi detonacija. Kako se navodi, do ispaljivanja zapaljive tekućine dolazi otprilike 10 metara prije udara, a velika eksplozija koja nakon nastaje ima svrhu uništiti žive vojne snage.

ODAB-500 svojom eksplozijom pogađa područje od oko 500 metara kvadratnih, što je 200 više od njene varijante 500. Ranije su Rusi većinom koristili i manje varijante, s kilažom od 170 do 500 kilograma, no ova najnovija varijanta ima čak 1.5 tonu.

POVEZANI ČLANCI:

Francuska opskrbljuje Ukrajinu dodatnim oklopnim vozilima i projektilima

Francuska će Ukrajini osigurati dodatna oklopna vozila i protuzračne projektile, preuzete iz stare, ali još uvijek funkcionalne opreme u francuskim zalihama, rekao je ministar obrane Sebastien Lecornu u intervjuu objavljenom u nedjelju. Oprema uključuje oklopne transportere tipa VAB i projektile tipa Aster za sustave SAMP/T.

VAB-ovi su ključni za mobilnost vojnika duž duge bojišnice i zatražila ih je Ukrajina, koja je prethodno preuzela vozila ovog tipa. Govoreći za List La Tribune, Lecornu je odbio precizirati količinu koja se dostavlja, osim što je rekao da će "stotine" oklopnih vozila biti poslane u Ukrajinu.

Stigli bi ove ili početkom iduće godine. Francuska je navodno opskrbila Ukrajinu materijalom u vrijednosti od oko 2,6 milijardi eura od ruske invazije u veljači 2022.

 

Ključne riječi

Komentara 57

SU
SULUD
12:47 31.03.2024.

Sretan i blagoslovljen Uskrs i Vama

Avatar 3P Petrov-Pavliček-Pupovac
3P Petrov-Pavliček-Pupovac
12:37 31.03.2024.

Joj, nadam se da su europski dobrovoljci u Ukrajini koji su tamo otišli braniti europske i LGBTIQ+ vrijednosti u redu.

MA
Marsi
17:42 31.03.2024.

Francuzi gube svoje bivse kolonije u Africi; sad ih zamjenjuju Rusi i Kinezi. I sad bi pijetlovi na Ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije