novi kanal u BiH

Vijeće ministara BiH odobrilo RTV kanal na hrvatskom jeziku

antena
Marijan Sušenj/PIXSELL
11.01.2013.
u 19:21

Sjedište kanala trebalo bi biti u Mostaru, a dobivat će 20 posto neto prihoda od oglašavanja i 20 posto od pretplate

Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti radiotelevizijski kanal na hrvatskom jeziku, javlja Al Jazeera Balkans.

Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koje je predložio predsjednik Vijeća, Hrvat Vjekoslav Bevanda. Bevanda nije htio komentirati prijedlog o uvođenju hrvatskog kanala, iako je izrazio čuđenje što su se većinske bošnjačke stranke oštro usprotivile uspostavi takvog kanala.

Kanal na hrvatskom jeziku bit će javni servis kojem će pripadati 20 posto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa radiotelevizijske pretplate naplaćene u BiH, a sjedište bi trebalo biti u Mostaru.

Inače, podaci ureda za prikupljanje pretplate kazuju kako je naplata najslabija na područjima BiH gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo. Procjenjuje se da oko 75 posto Hrvata ne plaća pretplatu za javni radiotelevizijski servis.

Reakcije na vijest o osnivanju hrvatskog kanala su dvojake. Iz Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) priopćili su kako se nikada nisu protivili demokratskom i civilizacijskom pravu hrvatskog naroda da u BiH formira kanal na hrvatskom jeziku te da su to pravo stručnjaci RTRS-a zastupali svojevremeno pred Ustavnim sudom BiH.

Uvođenju hrvatskog kanala suprotstavio se Samostalni Sindikat uposlenika javnih RTV servisa, u kojemu smatraju da je to izravni udar na ekonomski opstanak sustava javnog emitiranja u BiH. "Smatramo da osnivanje servisa na ekskluzivno jednom jeziku otvara prostor za uništenje sistema javnog emitiranja po nacionalnim šavovima i potpuno obesmišljavanje misije javnih servisa kao stupova obrane demokratskog društva", poručili su iz sindikata.

>> Pri RTV BiH osniva se program na hrvatskom jeziku

Komentara 7

SE
sestrićna
20:29 11.01.2013.

rs je očit primjer kako se isplati ratna otimačina teritorija--

RI
Riznica
20:20 11.01.2013.

Pa gdje je tu pravda da Srbi imaju svoj kanal da Hrvati imaju svoj kanal a da Bosnjaci dijele kanal sa ta dva naroda...Slicno je i sa akademojom znanosti i umjetnosti .. Sve je ovo usmjereno na rusenje drzave Bosne Bosne i Hercegovine !"..

DE
dejure
20:24 11.01.2013.

Ha ha, koja sprdnja od daytona i takve države - više od pola bosne je rs - utemeljena na genocidu, a ostatak je "federacija" ( ?) - zašto onda nije sve federacija ? I kakva bi to federacija bila bezz prava pojedinih jedinica na svoj jezik ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije