Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riješen spor

Villa Dubrovnik kreće u projekt luksuznih vila

Hotel Villa Dubrovnik
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
23.02.2023.
u 11:41

Europrojekt odustao od potraživanja dvostrukog iznosa predujma, a vraćena im je kapara

Hotel Villa Dubrovnik kreće u projekt gradnje luksuznih turističkih vila na lokaciji Sveti Jakov, i to na vlastitom zemljištu koje je bez tereta, nakon što je u ponedjeljak nagodbom riješena pravna zavrzlama s tvrtkom Europrojekt. Kako stoji na u jučerašnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi, temeljem nagodbe između Ville Dubrovnik i Europrojekta, Trgovački sud u Dubrovniku u ponedjeljak je donio presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Europrojekt, te ukinuo sve terete na spomenutom zemljištu.

Pravna zavrzlama

To je epilog priče o pokušaju prodaje navedenog zemljišta tvrtki Europrojekt, koja od sklapanja kupoprodajnog ugovora s hotelom početkom 2021. godine nikad nije uplatila traženi iznos, a Villu Dubrovnik je prije samo tjedan dana tužila jer joj nisu htjeli vratiti kaparu od milijun eura. Nagodbom je Europrojekt odustao od potraživanja dvostrukog iznosa predujma, a Villa Dubrovnik pristala im je vratiti kaparu, iako su do prije neki dan tvrdili da za povrat nema osnove.

Radi se o trenutačno neoperativnim zemljištem na Svetom Jakovu, ukupne površine 6675 kvadratnih metara. Pokušaj prodaje zemljišta, s ciljem očuvanja financijske stabilnosti društva, pokrenut je usred Covid pandemije, a ugovorom o kupoprodaji s Europrojektom propisano je da se zemljište proda za 4,2 milijuna eura plus PDV. Tad je Villa Dubrovnik još bila u vlasništvu turske Grupe Dogus, da bi ju u ljeto 2021., pritisnuti posljedicama Covid krize, prodali grupi osam domaćih mirovinskih fondova. S ciljem isplate cjelovite kupoprodajne cijene, Villa Dubrovnik je 6. listopada 2021. pristupila potpisivanju Ugovora o dugoročnom kreditu i Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine (hipoteke) na nekretnini u svojstvu založnog dužnika, i tim ugovorom je hotelu trebala biti isplaćena kupoprodajna cijena najkasnije do 15. listopada 2021., te se nakon isplate trebala zasnovati hipoteka. No, do isplate nikad nije došlo.

U izvještaju Ville Dubrovnik o poslovanju za 2021. godinu navodi se da su Društvo i Grupa tijekom 2021. priznali prihod u iznosu 7,4 milijuna kuna temeljem uplaćene kapare za prodaju zemljišta u prethodnim razdobljima. Podsjećaju da je kupac temeljem ugovora imao obvezu do određenoga roka uplatiti razliku kupoprodajne cijene, te u suprotnom gubi kaparu. No, budući da je kupac prekršio ugovor i propustio ispuniti svoju obvezu, Grupa je priznala prihode od naplate šteta sukladno ugovornom pravu.

Dosegnuta željena površina

No, ipak su popustili. Kako u jučerašnjem priopćenju ističu iz Ville Dubrovnik, sudskim rješenjem je potvrđeno vlasništvo Ville Dubrovnik na navedenim nekretninama, obavljen je povrat ranije uplaćene kapare u iznosu od milijun eura, a Villa Dubrovnik ujedno je postigla i željeno strukturiranje zemljišnih čestica. 

VIDEO Žive u najskupljem gradu u Hrvatskoj: 'Ma jesmo li to postali skuplji od Dubrovnika?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije