Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA HITNOJ SJEDNICI

Vlada Republike Srbije usvojila Vučićeve mjere nakon pokolja u školi

Predsjednik Srbije Vučić se obratio javnosti nakon stravičnog masakra, dječak smješten na psihijatriju, a otac je uhićen
Foto: Milos Tesic
1/7
04.05.2023.
u 13:30

Naloženo je i kako u roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdanih dozvola za držanje oružja

Vlada Republike Srbije usvojila je mjere koje je predsjednik Aleksandar Vučić jučer predstavio nakon stravičnog pokolja u beogradskoj osnovnoj školi. U mjerama se, između ostaloga, predlaže Moratorij na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja i to na razdoblje od dvije godine. 

Naloženo je i kako u roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdanih dozvola za držanje oružja, doznaje Blic. U roku od šest mjeseci treba se završiti  kontrola kako osobe koje imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu jesu li su ispunjeni zakonski uvjeti za siguran smještaj i čuvanje oružja, čuva li se oružje odvojeno od streljiva i da li je na adekvatan način  spriječen pristup oružju i streljivu maloljetnicima i drugim neovlaštenim osobama. 

Kontrola svih streljana na teritoriju Republike Srbije  treba biti završena u roku od 3 mjeseca, u roku od mjesec dana pripremiti propise o uvjetima i načinu korištenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnicima. 

Nalaže se Ministarstvu pravosuđa da u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Kaznenog zakona pripremi izmjene zakona kojima bi se propisala kaznenopravna odgovornost za osobe koja omoguće maloljetnim i drugim neovlaštenim osobama da dođu u posjed vatrenog oružja. 

Između ostaloga, nalaže se Ministarstvu pravosuđa da razmotri mogućnost izmjena Kaznenog zakona kako bi se starosna granica za kaznenopravnu odgovornost maloljetnih osoba snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i europskih standarda. Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u suradnji, u roku od mjesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

VIDEO Beograđani u suzama: Ovo je nešto što se taložilo u našem društvu i sad je eskaliralo

Ključne riječi

Komentara 4

SL
slon
14:06 04.05.2023.

Krpanje propusta, no Vučič je glavni i jedini odgovorni za količinu oružja koje ljudi drže po kućama, a to se pokazalo fatalnim, da nije taj mali imao dostup oružju ne bi se to dogodilo, vrlo jednostavno. Tko je odgovoran za stanje u državi, Vučič. Nema druge - da je faca bi dao ostavku.

Avatar Moodleen
Moodleen
18:07 04.05.2023.

Jel bude danas i koja vijest, ili budu samo "becty"?

Avatar Babakata
Babakata
15:28 04.05.2023.

Ouržnik Vučić 😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije