Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Freedom Shield

Okupili dvostruko više vojnika: Dvije zemlje suprotstavile se prijetnjama vojne sile, stigao im odgovor

FILE PHOTO: South Korea and USA Ulchi Freedom Shield (UFS) exercises in Paju
Foto: POOL/REUTERS
1/6
04.03.2024.
u 09:45

Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila

Vojske Južne Koreje i SAD-a započele su svoje proljetne vježbe u ponedjeljak s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na lani, rekli su dužnosnici, dok se saveznici nastoje bolje suprotstaviti sve većim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje. Vježbe Freedom Shield, zakazane od 4. do 14. ožujka, dolaze u trenutku kada Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja. Također će biti prve otkako je Pjongjang u studenome poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Savezničke zračne snage također su započele petodnevne godišnje vježbe Ssangmae na razini bataljuna, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Seulu. Freedom Shield uključivat će dvostruko veći broj vojnika s obje strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinirane terenske obuke uključuju zračne napade i zračne udare, izvijestio je južnokorejski združeni stožer.

Vježbe su primarno usmjerene na neutraliziranje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, uključujući identificiranje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naznačio da mogu nositi nuklearne bojeve glave, rekao je glasnogovornik pukovnik Lee Sung-jun.

Scenarij nuklearnog napada bit će integriran u ljetne vježbe, dodao je. Pjongjang je ljutito reagirao na savezničke vježbe, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Washington kažu da su vježbe obrambene i odgovor na prijetnje Sjevera.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ivanković: 'Jasno je što će Rusi pokušati napraviti, pitanje je hoće li to biti kraj ako uspiju'

Inače, prošlog tjedna pojavile su se informacije kako je Sjeverna Koreja od srpnja prošle godine otpremila oko 6700 kontejnera s milijunima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine. Na konferenciji za lokalne medije prošlog ponedjeljka južnokorejski ministar Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za uporabu protiv Ukrajine. I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne suradnje.

Uz to, Sjeverna Koreja uspjela je uspostaviti svoj prvi svemirski satelit. Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja u studenome uspješno je poslala u orbitu satelit Malligyong-1. Satelit je lansiran raketom Chollima-1 iz lansirne stanice Sohae.

>> VIDEO Snažna eksplozija u Sankt-Peterburgu, oštećene zgrade: 'Znamo što su Ukrajinci ciljali'

FILE PHOTO: South Korea and USA Ulchi Freedom Shield (UFS) exercises in Paju
1/14
Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
10:16 04.03.2024.

Dok mu narod sjeverne Koreje gladuje on uživa u blagostanju i konstantno se deblja a naša niška filijala danas dobila novu pošiljku jeftinog parizera.

EU
eurofil55
10:48 04.03.2024.

Što se tiče Sjeverne Koreje tu se SAD nalazi pred zidom. Sami nemogu a Južna Koreja iz razumljivih razloga izbjegava SAD savjete. A i Samsungova ispostava u Moskvi je i danas jedna od najvećih, kao i količina elektronike koja odlazi u istu, ali i njihovom sjevernom susjedu.

BI
billynik
09:10 05.03.2024.

Ima li neki kraj svijeta gdje SAD ne stvara haos i vodi svoje ratove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije