Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud najavio:

'Uskoro donosimo pravno shvaćanje o nedopuštenosti ovrha iz nepoštenih kredita'

Vrhovni sud
Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
09.02.2022.
u 11:29

Sud je ustvrdio da je posrijedi pravno pitanje koje zahtjeva zauzimanje pravnog shvaćanja Vrhovnog suda RH zbog odluka suda Europske unije u primjeni Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, koje bi trebalo dovesti do razvoja prava kroz sudsku praksu.

Vrhovni sud donio je dvije bitne odluke koje se odnose na sporove potrošača i banaka: na sjednici Vijeća VSRH održanoj 25. siječnja 2022. u predmetu Revd 29/2022-2 sud je dopustio prijedlog tužitelja, potrošača, za podnošenje revizije protiv drugostupanjske presude radi proglašenja ovrhe ništetnom na osnovi javnobilježničke isprave.

Pravno pitanje glasi: "Može li se osnovano, u žalbi protiv rješenja o ovrsi i potom u parnici radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, isticati okolnost kojom se ukazuje na ništetnost javnobilježničke isprave (potrošačkog ugovora) koja je ovršna isprava u ovršnom postupku?“

Sud je ustvrdio da je posrijedi pravno pitanje koje zahtjeva zauzimanje pravnog shvaćanja Vrhovnog suda RH zbog odluka suda Europske unije u primjeni Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, koje bi trebalo dovesti do razvoja prava kroz sudsku praksu.

Najavili su, dakle, da će to pravno shvaćanje i donijeti. U drugoj odluci, rješenju Rev 1014/2018-2 od 20. listopada 2021., sud je odbio reviziju banke i potvrdio odluke nižestupanjskih sudova.

- U navedenim odlukama, zauzeto je shvaćanje prema kojem, kada je banka kao tuženik u postupku, postupajući u skladu s odredbom čl. 19.e Zakona o potrošačkom kreditiranju i izrađujući izračun konverzije kredita, koji je potrošač, tužitelj, prihvatio i s bankom, tuženikom, sklopio dodatak ugovora o kreditu, tuženik, banka, zapravo je ispunio tužbeni zahtjev u okviru kojeg je potrošač zahtijevao utvrđenje ništetnosti obračuna ugovorenih promjenjivih kamata i isplatu više isplaćenog iznosa. Obzirom na navedeno, banka kao tuženik dužna je naknaditi potrošaču parnični trošak bez obzira što je potrošač povukao tužbu – stoji u priopćenju koje je objavljeno na web stranici suda.

Odluka Vrhovnog suda - Broj: Revd 29/2022

O ovim je odlukama izvijestila i Udruga Franak koja je pojasnila da prva odluka znači sljedeće:

1. Vrhovni sud odlučit će smije li se provoditi ovrha ako se ona provodi na temelju ništetnog ugovora, ali i na temelju ugovora u kojemu postoje ništetne ugovorne odredbe, odnosno na temelju djelomično ništetnog ugovora.

2. Ta odluka bit će primjenjiva na sve kredite s valutnom klauzulom CHF.

3. Ta odluka bit će primjenjiva i na euro i kunske kredite u kojima su ugovorene ništetne kamatne stope.

Odluku će Vrhovni sud donijeti po dopuštenoj reviziji Revd-29/2022, ali je najavljeno da će se u tome smislu donijeti pravno shvaćanje koje će onda biti obvezujuće za sve sudove u Hrvatskoj.

Referirali su se i na drugu odluku.

- U drugome dijelu priopćenja govori se o reviziji Rev-1014/2018 koju je uložila banka, i koja je odbačena. Sjetimo se, nakon konverzije CHF kredita u euro kredite pojedini potrošači povukli su svoje prethodno podignute tužbe, jer tada još uvijek nije bila suđena ništetnost valutne klauzule CHF. U takvim situacijama sudovi su određivali bankama da moraju platiti sve nastale sudske troškove do dana povlačenja tužbe, i konkretnom odbačenom revizijom Vrhovni sud je potvrdio da banke moraju platiti sudske troškove potrošačima koji su nakon konverzije povukli svoje tužbe. Važno je napomenuti da ta odluka nema baš nikakve veze s odlukom o pravima potrošača na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita u euro kredite koju očekujemo na Sudu EU do svibnja ove godine – ističu u Udruzi Franak gdje su izrazili zadovoljstvo ubrzanjem rada Vrhovnog suda.

- Očigledno je kako predsjednik suda Vrhovnog suda RH radi ono što je obećao da će činiti, a obećao je da će početkom ove godine Vrhovni sud donijeti pravno shvaćanje o nedopuštenosti ovrha iz nepoštenih kredita – kažu u UF-u.

Odluka Vrhovnog suda - Broj - Rev-1014-18-2-an

 

VIDEO: Riječkog ubojicu jedva svladali: Nekontrolirano je urlao, pokušao se istrgnuti i skočiti kroz prozor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije