Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene Zakona

Vučemilović: Nadovjerom dokumenata o posvajanju neće biti sumnje u legalnost

Zagreb: Vesna Vučemilović o zakonskom okviru posvojenja iz tzv. trećih država
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
VL
Autor
hina
07.06.2023.
u 11:42

Svi će posvojitelji će morati biti u registru posvojitelja i, u konačnici, svi posvojitelji i djeca će nakon dolaska u Hrvatsku šest mjeseci primati stručnu pomoć koja im je itekako potrebna.

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović izrazila je u srijedu zadovoljstvo što će se ubuduće tražiti nadovjera dokumenata o posvajanju djece kroz diplomatsko-konzularnu mrežu čime će se u potpunosti otkloniti sumnje da su dokumenti o posvojenju nelegalni.

„Dok su nas pojedinci optuživali za huškanje mi u Odboru za obitelj, mlade i sport smo radili na promjenama zakonodavstva i sudske prakse koje sada i oni prihvaćaju. Za razliku od onih koji su se bavili međusobnim optužbama, ideologijom i politikanstvom mi smo se kao Odbor fokusirali na postupanje institucija u Hrvatskoj, a sve u cilju zaštite najboljeg interesa djece”, poručila je Vučemilović s konferencije za novinare.

U izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu usvojeni su naši amandmani kojima će se tražiti nadovjera kroz diplomatsko-konzularnu mrežu čime će se u potpunosti otkloniti sumnje da su dokumenti o posvojenju nelegalni, odnosno, krivotvoreni, naglasila je. Također, napominje, svi će posvojitelji morati biti u registru posvojitelja i, u konačnici, svi posvojitelji i djeca će nakon dolaska u Hrvatsku šest mjeseci primati stručnu pomoć koja im je itekako potrebna.

POVEZANI ČLANCI:

Imamo naznake kako će upis u registar posvojitelja biti nešto drugačiji nego što je za posvojenje djece ovdje u Hrvatsko što smatramo potpuno nelogičnim pa čak i diskriminatornim jer sva djeca neovisno o tome gdje su rođena moraju imati zaštitu temeljem Konvencije o pravu djeteta i nema razloga da taj proces za djecu koja se posvajaju iz zemalja koje nisu potpisnice haške konvencije bude drugačiji u odnosu na djecu koja se posvajaju u npr. Hrvatskoj, upozorila je.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi trebalo bi urediti ovo područje jednim podzakonskim aktom i kao predsjednica Odbora za obitelj mlade i sport budno ću pratiti donošenje tog akta kako bi on bio donesen u najboljem interesu djeteta odnosno da taj proces upisa u registar posvojitelja ne bude bitno olakšan i bitno drugačiji nego što je sada za posvojitelje ovdje u Hrvatskoj jer afrička djeca nisu manje vrijedna, istaknula je Vučemilović.

Izrazila je zadovoljstvo što je ministar napokon izašao sa podatkom da su sva posvojena djeca u Hrvatskoj na sigurnom sa svojim posvojiteljima i u funkcionalnim obiteljima, ali i začudila, ako je ministar imao te podatke, zašto već prije nije sa njima izašao u javnost kako bi se javnost smirila budući da se radi o djeci. Odbacila je i optužbe da su se ona i njezin kolega Ladislav Ilčić bavili huškanjem u slučaju Zambija.

>>VIDEO Vučemilović o slučaju Zambija: "Moramo uvažiti sve konvencije kojima smo potpisnik"

Komentara 2

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
12:19 07.06.2023.

Ministar nije rekao da su sva djeca na sigurnom u Hrvatskoj. Ministar je samo rekao da su sva djeca u evidencijama. Koliko to znači, govori i podatak o 500 tisuća birača koji su u evidenciji birača, iako u stvarnosti ne postoje. Dok NEOVISNO povjerenstvo ne utvrdi da su sva djeca koja su prokrijumčarena iz DR Konga i drugih egzotičnih zemalja zaista u svojim posvojiteljskim obiteljima i da im je dobro, legitimno je pretpostaviti da je dobar dio njih prodan pedofilima, trgovcima organima i kojekakvim luđacima.

DU
Deleted user
12:13 07.06.2023.

Tako je. Bravo. Ako treba i zakon promijenite da bi zaštitili ilegalna posvojenja. Ili se odjednom pravimo kako je legalno zaobići hrvatske institucije kod usvajanja, kako je legalno da transrodne osobe mogu usvojiti dijete, kako je legalno usvajati djecu države koja izričito zabranjuje usvajanje svoje djece istima, ...? Cijeli državni aparat se digao kako bi se zaštitile osobe koje su kršile zakon, mora svoj svoga štititi. Šteta da se taj isti državni aparat nije digao dok su nekim drugim hrvatima koji nisu kriminalci rezali glave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije