Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

"Zabavno mi je prokužiti zadatak, smišljati rješenje i programirati"

Zagrebački računalni savez
Foto: Promo
12.06.2017.
u 13:37

U subotu je održana MINI.vijuga, programersko natjecanje za učenike razredne nastave koje savez okuplja od školske godine 2004/05.

Dvadeset i četvero najmlađih programera, polaznika radionica za ranu darovitost, pozvano je na svoje tradicionalno natjecanje MINI.vijuga, namijenjeno učenicima razredne nastave ili "minićima", kako ih zovu u savezu.

Foto: Promo

Foto: Promo

Rješavali su dva kola i dva puta po četiri zadatka, a svaki ogled trajao je šezdeset minuta. Između ogleda bila je stanka za čokoladicu i sokić uz gledanje rezultata na zidnim ekranima. Ljestvice poretka tvore se uvijek po razredima, s tim da postoji i ukupna bodovna ljestvica za sve razrede. I ovaj put je među natjecateljima bilo i djevojčica, četiri mlade programerke - Leona, Nika, Ema i Iris.

- Obožavam raditi s njima, prekrasan je osjećaj kada osjetiš da je minić napravio plan kako riješiti neki zadatak. Zabavni su i kreativni, kaže nam voditeljica Manuela Lukić, nekoć i sama odlična programerka.

Kod učenika drugih razreda najviše bodova u subotu osvojili su Dino Hadžić, Lovro Jakobović i Leona Granoša koja si je grješkom izbrisala neka rješenja. Lovro Kristijan Miljak, Lovro Tunjić i Vanja Kovališko bili su najbolji kod trećaša, a Antonio Matijašević, Ema Krkač i Juraj Mandić kod četvrtaša.

- Zabavno mi je razmišljati, prokužiti zadatak i smišljati rješenja pa programirati, kaže nam Lovro Kristijan Miljak.

Foto: Promo

Foto: Promo

U novom prostoru bit će mjesta za trostruko više minića

Savez je i ovo natjecanje održao u Ilici 53 jer još uvijek nisu uspjeli urediti novi prostor u Vlaškoj. Naime, završili su prvu fazu, no nedostaje im sredstava da bi radove priveli kraju.

- Klincima je fora programiranje u željeznička modelarnici, no mi nismo sretni što opet moramo smanjivati broj polaznika i natjecatelja. S useljenjem u novi prostor bit će mjesta za rad s trostruko više minića, rekao nam je tajnik udruge S VIJUGOM i voditelj natjecanja Filip Mravunac.

Foto: Promo

Foto: Promo

Ulaganje u ljudske potencijale je jedna od ključnih programskih odrednica razvoja društva, a darovita školska djeca i mladi zaslužuju pomoć da se uredi pravi specijalistički prostor za mlade programere koji su ujedno i izvrsni matematičari, fizičari, kemičari.

- Ključ je u prepoznavanju trajnih vrijednosti i ulaganju u ljude i rad, u programe i uvjete rada s darovitima, rekao nam je organizator natjecanja, Mario Somek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije