Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK potvrdio

Zagorski mlinci 23. hrvatski proizvod zaštićen u EU

Ilustracija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
26.06.2019.
u 17:45

Izvaljano i ručno razvučeno tijesto debljine 2,5 mm, pravokutnog oblika, koje se peče u dvije faze na grijaćim pločama i suši dok ne bude gotovo, dobilo je zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Nakon krčkog, dalmatinskog i drniškog pršuta, baranjskog kulena, ličke janjetine, slavonskog kulena/kulina..., zagorski mlinci, jedan od najpoznatijih autohtonih proizvoda Hrvatskog zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske, Varaždinske te rubnih dijelova Zagrebačke županije koji graniče s njima, od jučer su također upisani u EU registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, objavio je EK.

Izvaljano i ručno razvučeno tijesto debljine 2,5 mm, pravokutnog oblika, koje se peče u dvije faze na grijaćim pločama i suši dok ne bude gotovo, dobilo je, naime, zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. To znači da su mu dokazani ugled i tradicija, dok se faza proizvodnje koja mu daje glavnu karakteristiku odvija na definiranom zemljopisnom području. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako se kao najmlađa država članica EU možemo pohvaliti sa čak 23 zaštićena prehrambena proizvoda, što nas svrstava na 12. mjesto.

– Zaštita naziva je ponajprije priznanje kvalitete, tradicije i specifičnosti od koje koristi imaju i proizvođači i potrošači. Koliko nam je važno očuvanje i zaštita autohtonih proizvoda najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod, krčki pršut, dobio zaštitu naziva na razini EU proglasili Nacionalnim danom zaštićenih proizvoda – kazao je Tolušić.

Kako bi se ta lista još proširila, a ulazak u sustav kontrole zaštićenih proizvoda je skup, njegovo ministarstvo kroz mjeru 3 Programa ruralnog razvoja RH 2015.-2020. u punom iznosu financira takve troškove. Usto se sufinanciraju i različite promidžbene aktivnosti zaštićenih proizvoda kako bi se olakšao njihov plasman i izvan granica RH. Na razini EU dosad je registrirano ukupno 1448 naziva proizvoda, što je potvrda njihove autentičnosti, kontrolirane proizvodnje i priznate kvalitete.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu:

Komentara 1

GL
glavaticro
20:43 26.06.2019.

Mi zagorci smo uvijek bili dobri s vama Hrvatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije