maknuli darka cara

Zašto je Gotovinin i Markačev doček osiguravao Klemm?

Ante Gotovina portal (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
11.03.2013.
u 11:43

Darku Caru iz Banskih dvora poručili su da se mora maknuti. Kada je 
Saucha pitao 
tko zapovijeda, policajci su 
rekli – 
Klemm

Darko Car, bivši načelnik Postaje aerodromske policije u Zračnoj luci Zagreb, morao je napustiti tu dužnost nakon što su mu najbliži suradnici premijera Zorana Milanovića zamjerili navodnu neprofesionalnost na dan slijetanja oslobođenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Konkretno, zamjerili su mu što je, odmah nakon dolaska premijera u zračnu luku, a prije slijetanja državnog zrakoplova koji je dovezao Gotovinu i Markača, na licu mjesta sve izgledalo kao da nije zapovijedala ni policija ni državni protokol ni Vlada, nego Josip Klemm.

Vlada nije zaboravila

Predsjednik Udruge specijalne policije, inače i vlasnik zaštitarske tvrtke, toga je dana na središnjem zagrebačkom trgu organizirao praćenje izricanja presude u Haagu, a istu večer i masovni doček generala na Trgu bana Jelačića. U zračnoj luci pojavio se kao suborac i prijatelj oslobođenih generala koji želi pomoći u organizaciji, ali ubrzo se sve, prema dojmu koji su stekli Milanovićevi najbliži suradnici, pretvorilo u situaciju u kojoj aerodromska policija sluša Klemma, a ne obrnuto.

Iako se poslije, u trenutku slijetanja zrakoplova, sve izgladilo i na snimkama je izgledalo kao da je svečani doček na Plesu bio odlično organiziran, ured premijera nije zaboravio prvotnu scenu i zamjerili su načelniku Darku Caru što je, kao odgovorna osoba, dopustio navodno neprimjereno ponašanje.

– Na pisti je toga dana scena izgledala kao da je država prestala postojati i da, umjesto Vlade, vlada privatni građanin Klemm – kaže jedan neposredan sudionik incidenta koji se odigrao 16. studenog na Plesu.

Saucha ostao šokiran

Odmah nakon što je sud u Haagu oslobodio Gotovinu i Markača, Vlada je poslala zrakoplov da ih doveze u Zagreb. Punomoć za slanje Vladina zrakoplova inače ima Tomislav Saucha, šef kabineta premijera Milanovića, a Saucha je bio taj koji je, u organizacijskom smislu, i predstavljao Vladu i premijera kad su se svi iz Banskih dvora pojavili na Plesu. Upravo je Saucha, kako neslužbeno doznajemo, ostao šokiran odgovorom koji je dobio na pitanje tko zapovijeda, odnosno tko je odredio da zrakoplov “parkira” na mjesto gdje inače ne “parkira” državni Challenger te tko određuje protokol Gotovinina i Markačeva izlaska iz zrakoplova, pa i redoslijed dužnosnika i drugih koji ih dočekuju. – Sve određuje Klemm – navodno su policajci odgovorili Sauchi na to pitanje, što je potpuno razljutilo šefa kabineta. Svjedoci navode da je bilo deranja i pozivanja aerodromske policije na red. Na kraju je promijenjena dotad važeća Klemmova ideja da on uđe u zrakoplov i izvede Gotovinu, pa su Gotovina i Markač izašli sami i rukovali se prvo s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, zatim s premijerom Milanovićem pa s Klemmom te potom generalima Krstičevićem i Čermakom… Sve nakon toga izgledalo je savršeno, ali baš kad se činilo da je nesporazum izglađen, iz Banskih dvora su, kako doznajemo, počeli pritisci na Darka Cara. Vrh Vlade nije želio da izgleda kao da je Car smijenjen, ali jasno su mu poručili da se mora maknuti s dužnosti.

Komentara 34

ME
megivu
12:12 11.03.2013.

Vlada se sad pravi grbava a dobro se zna da je dogovor bio da ako generale ne docekaju suborci (udruga specijalne policije i ostali predstavnici udruga) da nece ni biti sluzbenog doceka na kojem ce bit prisutna vlast. Sad tog jadnog covijeka maltretiraju umjesto da se pokriju usima. STa je Saucha stvarno mislio da generali po izlasku iz aviona prvo njemu i Milanovicu zele stisnut ruku??? Hahhaha! Da su pametni ko Predsjednik lijepo bi sutili...Pa i sam Predsjednik ih je cekao zato sto su prvo sa braniteljima otisli na misu u Katedralu...Ili se mozda predsjednik ne zali zato sto ne moze smijeniti Bozanica???

DU
Deleted user
13:09 11.03.2013.

Zašto je Gotovinin i Markačev doček osiguravao Klemm? /* */ Zato što postoje oni koji znaju, mogu i hoće, a nasuprot njima su stranački poslušnici, formalno često pozicionirani daleko iznad onih prvih. Ovi prvi kad zatreba staju u prve redovee i preuzimlju dogovornost ... kad pizdarije prođu i treba osigurati ono stečeno (u pljački vlastitog naroda), državno vodstvo ih umirovljuje (na primjer pod izlikom pripremanja državnog udara) a na njihova mjesta dovodi svoje stranačke poslušnike. To su, obično klimavci, bskičmenjaci s moža visokom formalnom naobrazbom, ali bez ikakvih sposobnosti, a o osobnosti da i ne govorim.

NA
nabajsani
18:52 11.03.2013.

bravo klemm,volio bi da onaj Mihelić iz Općeg sindikata preuzme fotelju Ostojiću i da uredi policiju,taj Mihelić stvarno ima j...,kako je samo stisnuo u kut Ranka,ovaj se od straha već 2 tjedna skriva pred javnošću i sve prepušta onom Dušanu koji je voljen među policijskim redovima ko papa u džamiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije