Nije sukob interesa

Zbog apsurdnog zakona Rosandić ne može biti šef HAC-a

Tomislav Rosandić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
14.10.2017.
u 18:17

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je kao član uprave HEP-a državni dužnosnik pa ne može prijeći u HAC

Vlada je na svojoj sjednici krajem rujna predložila skupštini Hrvatskih autocesta da za predsjednika uprave te tvrtke imenuje Tomislava Rosandića. On je za tu funkciju izabran nakon provedenog javnog natječaja i trebao je ovih dana zasjesti u fotelju šefa HAC-a. No prije nego što je Skupština te državne tvrtke provela prijedlog Vlade, Rosandić je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa osobno zatražio mišljenje je li u sukobu interesa s obzirom na to da je dosad bio član uprave HEP-a, još jednog državnog poduzeća. I jučer je za njega kao i za Vladu slijedio hladan tuš, nakon što je Povjerenstvo zaključilo da on ipak ne može biti predsjednik uprave HAC-a.

Postupili po zakonu

Povjerenstvo je, naime, zaključilo da Rosandić, koji je kao član uprave HEP-a državni dužnosnik, ne bi prihvaćanjem funkcije predsjednika uprave HAC-a bio u sukobu interesa jer u njegovu slučaju ne postoji sukob javnog i privatnog interesa. No, zaključili su da je takva situacija ipak protivna Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji izričito propisuje da dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Zakon pri tome ne poznaje razliku između javnog i privatnog vlasništva nad trgovačkim društvima.

U Povjerenstvu kažu da su svjesni da je to ograničavajuće za dužnosnike koji prelaze s jedne na drugu javnu dužnost te da nemaju ništa protiv da zakonodavac promijeni takvo pravilo ako ga smatra nelogičnim. No poručuju da su oni dužni držati se zakonskog okvira kakav je sad na snazi. U Povjerenstvu napominju i da su oni u raspravi upozorili na taj problem, ali zaključili su da oni u tom slučaju ne mogu napraviti ništa. Rosandić je nestranački kadar, a u HEP ga je doveo HNS 2014. godine.

U upravi HEP-a bio je zadužen za financije. U tu je tvrtku došao s pozicije prvog čovjeka tvrtke Eurocable group, a tijekom karijere radio je i u Nexe Grupi.

U Vladi razočarani

U Vladi su pak jako razočarani odlukom Povjerenstva jer su Rosandića doveli u HAC kao financijskog stručnjaka koji će provesti zahtjevno restrukturiranje te tvrtke koje uključuje i refinanciranje dijela cestarskog duga. Tko će pak umjesto njega biti novi predsjednik uprave HAC-a, u Vladi tek moraju odlučiti. Od Povjerenstva je mišljenje zatražio i Boris Huzjan koji je predložen za člana uprave HAC-a, a koji je dosad bio predsjednik uprave HAC-ONC-a. No on nije bio dužnosnik pa stoga može zasjesti u fotelju za koju ga je predložila Vlada.

Komentara 7

JK
ja-kan
19:48 14.10.2017.

Rosandić je "nestranački kadar" i "stručan". Daj prestanite pisati laži !! Kakvi to stručnjaci izdaju korporativne obveznice od 500 milijuna eura uz kamatnu stopu od skoro 6%. godišnje.

MU
Muncimir
18:59 14.10.2017.

Koja šteta! Sigurno je vrhunski stručnjak par excellence! Ni govora da je član stranke ili da mu je namješten natječaj.

DU
Deleted user
19:21 14.10.2017.

aj, baš mi je drago da je vlada razočarana vlastitim zakonima, neka probaju u nekoj drugoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije