platforma 112:

'Zbog registra birača bez prava glasa i dalje 17.000 osoba'

Izbori
24.10.2012.
u 10:42

Brojka se odnosi na punoljetne osobe koje su najčešće na temelju teškog tjelesnog invaliditeta, duševne bolesti ili intelektualnih teškoća potpuno lišene poslovne sposobnosti

Gotovo 17.000 osoba u Hrvatskoj moglo bi i dalje biti lišeno prava glasa, temeljnog ljudskog prava, upozoravaju organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112.

Biračko pravo temeljno je ljudsko pravo, a poslovna sposobnost druga pravna kategorija, naglašavaju objašnjavajući da se brojka od 17.000 odnosi na punoljetne osobe koje su najčešće na temelju teškog tjelesnog invaliditeta, duševne bolesti ili intelektualnih teškoća potpuno lišene poslovne sposobnosti.

U aktualnom prijedlogu Zakona o registru birača, naime, Ministarstvo uprave predlaže da sve osobe koje su dosad lišene poslovne sposobnosti i dalje ostanu bez biračkog prava, dok bi za buduće slučajeve ministarstvo uvelo postupak pred sudom što bi također bila diskriminirajuća praska. Takvo rješenje bilo bi protivno Ustavu i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom zbog čega Platforma 112 poziva Ministarstvo uprave da izmijeni prijedlog Zakona o registru birača i odustane od loše tradicije koja je značila jedino diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Komentara 3

LI
Livi
11:06 24.10.2012.

A sta cete kad vam nitko ne htjedne izaci na izbore? U uljudenim zemljama se svojim gradanima posalje obavijest kad su i gdje su izbori i to je to. A ja se moram prijavljivati, telefonirati, ispunjavati i na kraju mi netko kaze, ti nemas pravo glasa, jer te nema na nasem spisku. Kad su u pitanju porezi i placanja komunalija i stotine naknada, onada me uvijek nadu na spisku.

PI
pikzibner
18:34 24.10.2012.

Taman posla -kao da nema dovoljno intelektualno deficitarnih s pravom glasa, nego sad još i ovi? Hahaha, cirkus, a ne demokracija!

OB
-obrisani-
11:19 24.10.2012.

Biračko pravo temeljno je ljudsko pravo, a POSLOVNA SPOSOBNOST druga pravna kategorija, naglašavaju objašnjavajući da se brojka od 17.000 odnosi na punoljetne osobe koje su najčešće na temelju teškog tjelesnog invaliditeta, DUŠEVNE BOLESTI ILI INTELEKTUALNIH TEŠKOĆA POTPUNO LIŠENE POSLOVNE SPOSOBNOSTI. **** Ako će se navedeno doslovce provoditi i radi tih razloga lišavati poslovne sposobnosti, onda će velika većina kukurikavaca ostati bez prava glasa !.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije