Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJE NE SJESTI

Zbog vožnje pod utjecajem možete prenoćiti u zatvoru, a to će znatno utjecati na vaš kućni budžet

Policija na punktovima diljem Hrvatske provjerava propusnice
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
26.12.2022.
u 16:18

Prilikom uračunavanja izjednačuje se svaki započeti dan uhićenja, zadržavanja i svakog drugog oduzimanja slobode te započetih tristo kuna (39,82 eura) novčane kazne s jednim danom zatvora.

Velika većina vozača upoznata je s time da im nadležni sud može izreći kaznu zatvora za prometne prekršaje, kao i uvjetnu kaznu u kojoj stoji da se kazna neće izvršiti ako okrivljenik u određenom roku ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od one izrečene uvjetnom osudom.

S druge strane, postoji i još jedna mogućnost, piše HAKRevija. U tom situaciji lišenje slobode u startu oduzima od ukupnog iznosa izrečene novčane kazne. Vozača se prvo liši slobode, dobije novčanu kaznu potom mu se od toga oduzme „ležarina u prostoriji“ u kojoj ste bili bez slobode, odnosno lišeni slobode.

Ograničenje slobode ima svoju cijenu, a ona se od 1. siječnja izražava u eurima. U izrečenu kaznu se računa vrijeme provedeno u uhićenju, zadržavanju i svako oduzimanje slobode. Prilikom uračunavanja izjednačuje se svaki započeti dan uhićenja, zadržavanja i svakog drugog oduzimanja slobode te započetih tristo kuna novčane kazne s jednim danom zatvora, odnosno u 39,82 eura od 1. 1. 2023.

Prekršajni zakon je to vrlo jasno propisao. Ukoliko ste pod utjecajem opojnih sredstava ili pokazujete znakove utjecaja opojnih sredstava pri čemu se odbijate podvrći njihovom utvrđivanju, možete završiti u posebnoj prostoriji!

Osoba koja je pod utjecajem ili pokazuje da je pod utjecajem te odbija se testirati, policija može odrediti mjeru: smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati i  premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne dulje od 12 sati, piše HAKRevija.  Troškove premještaja i čuvanja vozila snosi vozač.

VIDEO: U 98. godini preminuo najstariji hrvatski pjevač, posljednju pjesmu snimio je lani

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije