Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljačka u zagrebu

Žena na nišanu držala zaštitara i 'olakšala' banku za 50.000 kuna

pljačka banke, očevid, policija (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
03.08.2012.
u 09:05

U trenutku pljačke u poslovnici banke bile su dvije djelatnice i zaštitar. Pljačkašica je pobjegla u nepoznatom smjeru

Pljačkašica naoružana pištoljem opljačkala je poslovnicu Splitske banke na zagrebačkom Laništu u petak oko 8.20 sati. Na glavi imala je kapu i sunčane naočale. Upala je u poslovnicu u kojoj su u tom trenutku bile dvije zaposlenice i jedan zaštitar, koji nije mogao poduzeti ništa jer ga je razbojnica držala na nišanu. Dvije djelatnice su joj na brzinu predale otprilike 50.000 kuna, nakon čega je pobjegla u nepoznatu smjeru. Istu su banku opljačkali i pretprošle godine, a također je riječ bila o pljačkašicama. Anica Biberović i Senka Pandža odnijele su 200.000 kuna iz Splitske banku na Laništu 25. studenoga. Ženski dvojac prerastao je u bandu kada im se u novoj pljački Splitske banke u Maksimirskoj ulici pridružila Vesna Posmodi. Iz te pljačke pobjegle su sa 700.000 kuna.

Uzastopne pljačke

S obzirom na vremenske intervale u kojima se pljačke banaka u Hrvatskoj događaju, upravo smo u “sezoni” u kojoj bi mogla dogoditi još koja. Jer gotovo je pravilo da se u nekoliko dana opljačka po nekoliko banaka, a nakon toga slijedi više dana mira. Prije samo četiri dana opljačkana je poslovnica Hypo banke u Sarajevskoj ulici. Dvojica maskiranih muškaraca ušla su u banku s automatskim puškama koje su prošvercali u kolicima za kupnju, razoružali zaštitara i za manje od tri minute već su bježali u nepoznato. Policija im još nije ušla u trag. Više je od dva mjeseca prošlo od vala pljački koji se dogodio u svibnju ove godine u Zagreba.

U samo 24 sata opljačkane su čak tri banke. Najprije je razbojnik početkom svibnja odnio 30.000 kuna iz poslovnice Zagrebačke banke. Idućeg dana u razmaku od samo 25 minuta pljačkaši su odradili dvije uspješne pljačke. Dvojica maskiranih muškaraca su u 8.15 sati odnijeli čak milijun kuna iz poslovnice Hypo banke na Velesajmu, a u 8.40 opljačkana je Splitska banka u Vlaškoj ulici. Slijedi stanka od dva i pol tjedna, nakon koje se opet u samo dva dana događaju dvije pljačke. Najprije je 23. svibnja malo poslije 9 sati nastradala Splitska banka u Maksimirskoj, a dan poslije oko 19 sati pljačkaš je odnio više od 400.000 kuna iz poslovnica Privredne banke Zagreb na Jarunu.

Policija je brzo otkrila da je pljačkaš PBZ-a Darko Miškić, koji im je otprije bio poznat jer je imao podeblji dosje koji je punio teškim imovinskim deliktima i zloporabom droge. Miškić je nakon pljačke otišao u iznajmljeni stan na Laništu, a policija nije htjela intervenirati kako se ne bi dogodila talačka kriza, u stanu je bila i njegova djevojka, pa su su pričekali da izađe van. Međutim, pri izlasku iz stana primijetio je policiju i uspio je doći do svog automobila, a premda je policija ispucala nekoliko hitaca prema njemu, nisu ga uspjeli zaustaviti. Nastavio je bježati zagrebačkom obilaznicom. Kad je shvatio da neće uspjeti pobjeći policiji, izašao je iz automobila i pištoljem presudio sam sebi.

Kradu iz očaja

Broj pljački u prvih šest mjeseci ove godine ipak se smanjio gotovo 50 posto. Naime, u istom razdoblju lani “odrađena” je čak 21 pljačka, a ove se godine ta brojka smanjila na 11. U Zagrebu je u prvoj polovici ove godine opljačkano 6 banaka, a prošle godine njih čak 11. Pozitivno je da je rast zaustavljen, ali ipak se i dalje govori o velikim brojkama ako u obzir uzmemo to da je 2010. u cijeloj Hrvatskoj opljačkano samo 9 banaka. Zabrinjavajuće je i to da u pljačkama sve više sudjeluju građani koji “nikada nisu ni pomislili ukrasti što iz dućana.” Recesija kojoj se ne nazire kraj, otkazi koje prema statističkim podacima svakog sata dobiva čak 40 ljudi, krediti i zaduženost kod kamatara, čini se, neke tjeraju čak i na to da se odvaže i na pljačku banke.

>>Maskirani i naoružani automatskim puškama opljačkali Hypo banku

Komentara 19

MM
mad_max
09:50 03.08.2012.

neka,neka i banke malo pate.njihovi krediti su nas isisali.

SN
SNV
10:01 03.08.2012.

samo nek plačkaju a nek ljude nediraju,,tek je krewnulo

ZO
zoki5
09:26 03.08.2012.

Samo naprijed,svaka čast za pljačku.Bit će toga puno,puno više a i treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije