Neriješeni slučajevi

Zlata je popila kavu kod susjede, a nakon toga nitko je više nije vidio

Zlata Sentigar (1)
Foto: Privatna arhiva
1/7
18.03.2013.
u 20:02

Ratnih godina – 
K njoj se doselio Omer iz BiH. Svađali su se i tukli, često se iz kuće čula galama i svađa.

Daske na trijemu škripe pod koracima, ulazna vrata, kroz koja se vide plastične boce na podu, labavo su privezana komadom strujnog kabla. Žuta boja na drvenoj kući smještenoj na kraju sela, uz Kupu, već se odavno isprala, a s krova je počeo padati crijep. Nema tu nikoga još od 1997. godine, otkad je nestala Zlata Sentigar. Bile su joj 33 godine.

Promijenila broj

U njezinu selu Podbrežju, nedaleko od Ozlja, sve ove godine o njoj nisu čuli nikakvu vijest. – Bila je policija, pitali su me hoću li pokrenuti postupak da se proglasi mrtvom. Neću! Jer, ja njezino tijelo nisam vidio, nisam joj bio na grobu i ne znam je li mrtva. Pa ljudi se iz Kanade i Amerike vraćaju nakon 50 godina. Možda i ona jednoga dana dođe – priča Franjo Sentigar, Zlatin rođak.

Jedan je od rijetkih koji uopće želi govoriti o ovom misterioznom nestanku:

– Sada pokojna Ljuba Pavlić znala je puno više o Zlati, pa je pričala o njoj. A onda je u čudno doba noći počela primati telefonske pozive i na kraju je morala promijeniti broj – objašnjava. Zlata Sentigar bila je jedinica Ane i Vladimira. Htjela je biti novinarka, ali je prekinula školovanje i nije nigdje radila. Jedva da je bila punoljetna kad joj se mati utopila. Poslije je umro i otac pa je ostala sama. Ratnih godina k njoj se doselio Omer, Musliman podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Selo ga nije prihvatilo.

Za “rezervne dijelove”

– Svađali su se i tukli. Često se iz Zlatine kuće čula galama. Ali, ona se nije žalila na njega. Kad je Zlata nestala, on je još neko vrijeme ostao živjeti u njezinoj kući, a onda je i on otišao – pričaju mještani. Ana Pavlić iz Podbrežja kaže da je te jeseni, kad je 14. listopada nestala, Zlata Sentigar uvečer bila na kavi kod prve susjede Ane Gnjilac: – Nije ju Omer držao zatvorenu u kući. Išla je Zlata često i u Jasku i u Ozalj. Možda je s nekim otišla – nagađa Ana Pavlić. No, Z. Sentigar nije ponijela dokumente ni lijekove koje je zbog astme koristila.

– Kupu su preiskali, da je kamen, našli bi ju. Rekao sam policiji da pregledaju bunar, a oni su mi kazali da ja pročačkam unutra. Pričalo se da je Zlata nestala “za rezervne dijelove” – kaže Franjo Sentigar. Selu, osim nagađanja, ne preostaje ništa drugo. Što su te večeri ona i susjeda razgovarale Ana Gnjilac ne želi reći jer je, kaže, sve rekla policiji. A u PU karlovačkoj, koja vodi istragu o nestanku Z. Sentigar, kažu da su poduzeli sve što su mogli. No, bez ikakva rezultata. Ako netko zna nešto o sudbini Zlate Sentigar, koja bi sada imala 49 godina, može to javiti Večernjem listu na broj 08008585 ili najbližoj policijskoj postaji.

>>U tjedan dana nestalo deset osoba, među njima i 15-godišnja trudnica

Komentara 3

MA
marabubamara
20:25 18.03.2013.

Jesu li dobro ispitali toga Omera?

Avatar madcap
madcap
20:33 18.03.2013.

A šta kaže Omer?

KO
kopp29
22:51 18.03.2013.

pa vidi se da zlata nije ..ministar..pa za nju ne mogu ni kune da potrose..na sramotu jedne bijedne zemlje i njenih zakona.U normalnom svijetu kada se prijavi da je netko nestao.izdaju za njim i potragu preko interpola.No sve to kosta,papir za telefaks je poskupio...a da ne govorimo o javnoj objavi i trazilicama. A omer ** je ispario;.Zasto da se decki zamaraju,ima i previse posla da se trckara za glupostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije