Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIPA I KORONA

Znanstvenici o istodobnoj zarazi: Vjerojatnost flurone je mala, ali može izazvati težu bolest

Medicinsko osoblje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
05.01.2022.
u 09:03

Flurona je potencijalno opasnija kod necijepljenih, starijih i imunološki kompromitiranih pacijenata, kaže dr. Srića

Pred zimu 2020. strepili smo od pojave gripe uz novi koronavirus za koji još nismo imali cjepiva. Prognoziralo se da bi u slučaju zaraze obama virusima istodobno ishod čak vjerojatno bio fatalan. Tad je ta pojava izostala, ali javila se jučer. Flurona, kako je odmah nazvana istodobna zaraza obama virusima, zabilježena je u Izraelu, da bi se već nakon nekoliko sati takav slučaj pojavio i kod nas. Zašto se flurona (flu, eng. gripa + rona od korona) pojavila sada, a ne prošle zime, a može li biti fatalna, kako je uopće moguće zaraziti se s dva respiratorna virusa, provjerili smo kod tri naša poznata stručnjaka.

Lani su nas štitile mjere

– Virusi gripe kao i virusi SARS-CoV-2 kadri su ometati lučenje i djelovanje interferona tipa I, najranijeg imunosnog antivirusnog mehanizma, bjelančevina koje proizvode naše stanice nakon kontakta s virusom da bi pripremile zdrave neinficirane stanice da stvore otpornost na moguću infekciju. Blokadom njihova djelovanja virus stječe prednost i odmah u početku infekcije u većoj mjeri kolonizira epitel. I virusi gripe kao i SARS-CoV-2 virusi posjeduju mehanizme blokade djelovanja interferona tipa I, što je jedan od razloga razvoja teže respiracijske bolesti koju uzrokuju, ali i moguće koinfekcije s ova dva virusa. Prema tome, istovremena zaraza s oba virusa moguća je, no neće biti česta jer vjerojatnost da će osoba doći istovremeno ili u kraćem vremenskom razdoblju u kontakt s oba virusa relativno je mala. Ipak, ako se dogodi, može rezultirati težom bolesti što možemo očekivati i u slučaju naizmjenične zaraze ovim virusima. Infekcija jednim od njih može znatno oslabiti organizam pa naknadna infekcija drugim može voditi u još težu bolest – kaže imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Mjere distanciranja koje su bile na snazi u većini zemalja, navodi prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu, prošle zime su bile dovoljne da gotovo sasvim spriječe širenje virusa gripe.

– Dakle, distanciranje, maske i ostale mjere smanjili su reprodukcijski broj za virus gripe daleko ispod 1. Zbog toga se gripa nije gotovo uopće širila. Ove godine situacija je drugačija, mnoge zemlje više nemaju stroge mjere distanciranja zbog visokog postotka cijepljene populacije protiv koronavirusa, ili zbog toga što se mora napraviti kompromis između strogih mjera i ostalih aspekata funkcioniranja društva. U ovakvoj novoj situaciji moguće je da se virus gripe počne širiti paralelno s COVID-19 jer se radi o sasvim različitom virusu od koronavirusa. Dakle, cijepljenje protiv koronavirusa ili preboljeni COVID-19 nas neće zaštititi od gripe i obrnuto, ako smo imali gripu ili imamo gripu, moguće je istovremeno ili u kratkoj sukcesiji dobiti i COVID-19 – kaže prof. dr. Ban.

VIDEO Potvrđen prvi slučaj flurone u Hrvatskoj: Osoba zaražena gripom i koronom u isto vrijeme

Kao jedan razlog zbog kojeg su prošle sezone zasigurno epidemija pa i pojedinačni slučajevi gripe izostali pulmolog dr. Saša Srića navodi strože mjere kojih smo se i pridržavali.

– Očito će ove godine biti slučajeva paralelnog obama virusima, a nadamo se i vjerujemo ipak ne u epidemijskim razmjerima, kaže dr. Srića te dodaje kako je zasigurno flurona potencijalno opasnija osobito kod necijepljenih, starijih i imunološki kompromitiranih pacijenata a pogotovo ako će djelovati sinergistički te ako će udariti svaki sa svoje strane na imunološki sustav s respiratornim i drugim komplikacijama.

– U svakom slučaju, pratit ćemo razvoj situacije i pozivati dalje naše sugrađanke i sugrađane da se cijepe u razmaku od tjedan dana kako bi smanjili rizik od obje infekcije – kaže.

U Francuskoj novi soj

Gotovo istodobno se pojavila vijest o još jednom soju u Francuskoj za koji se navodi da ima i više mutacija od omikrona.

– Trenutačni komentari na članak koji je opisao te mutacije sugeriraju da je taj soj stariji od omikrona i da se očito ne širi tako efikasno pa za sada nema velikog razloga za zabrinutost. Međutim, mora se naglasiti da su to preliminarni podaci i da će znanstvenici i epidemiolozi morati pratiti situaciju i skupljati dodatne podatke da bi se situacija mogla bolje procijeniti – rekao je prof. dr. Ban. Ovaj soj nazvan je B.1.640.2, kaže prof. Trobonjača, i nosi veći broj mutacija u proteinu šiljka (23) među kojima je N501Y, poznata iz drugih opasnih sojeva (alfa, beta, gama, omikron).

– Soj se daleko sporije prenosi nego omikron i za sada se iz Kameruna proširio južnom Francuskom, a pronađen je po svemu sudeći i u Italiji. Hoće li se uspjeti održati ili će u kompeticiji s omikronom nestati, ostaje nam vidjeti – kaže ovaj naš stručnjak.

Komentara 15

ZP
Zabranjen pristup
09:08 05.01.2022.

Pogotovo kad je narusen imunitet od cjepiva

T7
Toro. 71
09:25 05.01.2022.

Gonite se vise i vi i srozer i mjere u pm!! 2 doze primio i obolio od korone i to dosta tezak oblik. Bio sam pobornik vakcine ali vise ne!!!

Avatar Nlnja
Nlnja
09:27 05.01.2022.

Fascinantno, prošle zime u Hrvatskoj HZJZ nije zabilježio niti jedan slučaj gripe, što je medicinsko čudo. A sada nam odjednom prijeti istovremena zaraza i gripom i koronom. Zaključak o vjerodostojnosti bilo čega što 'stručnjaci' iz HZJZ-a i parastožera govore izvediti sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije