Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISA U KATEDRALI

Bozanić: Referendumom se ne ide protiv nikoga

Josip Bozanić
Foto: Pixsell
24.11.2013.
u 21:45

Izlazimo pred ozbiljno pitanje za našu Domovinu. Referendum o definiciji braka je prigoda da posvjedočimo svoju vjeru; da olako ne odustanemo i ne dopustimo se poljuljati raznim pokušajima zamagljivanja u koja se ulažu velika sredstva i snage, istaknuo je Bozanić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je u Zagrebačkoj katdrali predvodio misu povodom svršeteka Godine vjere i ponovio je stav Crkve o referendumu za brak i pozvao vjernike da daju svoj "za" za referendum.

- Izlazimo pred ozbiljno pitanje za našu Domovinu. Referendum o definiciji braka je prigoda da posvjedočimo svoju vjeru; da olako ne odustanemo i ne dopustimo se poljuljati raznim pokušajima zamagljivanja u koja se ulažu velika sredstva i snage. Ovdje se radi o dobru braka kojega se želi zaštititi u njegovom izvornom obliku. Ne ide se protiv nikoga, nego se samo želi sačuvati ono što smo primili,  ne ulazeći u drugačije izbore i prava pojedinaca, što se ne smije poistovjeti s brakom – rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi.  

- Dragi vjernici, iznova vas pozivam da ne zaniječete istinu i budućnost hrvatskih naraštaja koji dolaze. Izjasnite se za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca. Znamo da time poštujemo Božji naum; da nikome ne oduzimamo nikakvo pravo, nikoga ne diskriminiramo, nego služimo istini. Nažalost ovih smo dana svjedoci podmetanja raznih neistina. Ali, nemojte se, braćo i sestre, pokolebati ili prestrašiti, nego budite i ostanite hrabri i radosni navjestitelji i istinski svjedoci ljepote života koji se živi u braku i obitelji. I uvijek poštujte svakog muškarca i ženu i slobodu svake ljudske osobe, taj predivni Božji dar – rekao je kardinal Bozanić.

­- Zahvaljujemo svima,  posebno mladim vjernicima, koji su se spremno izložili svjedočenjem kršćanske vjere, premda su bili izloženi grubostima, izrugivanju, ponižavanju. Vidimo da je to samo odraz Kristova kraljevanja. Zato trebamo biti radosni, ustrajni i puni pouzdanja, jer znamo da je to put preobrazbe svijeta, pa tako i našega društva. I trebamo nastaviti moliti da se ne udaljimo od Istine i Ljubavi. Neka naša molitva osobito ovoga tjedna bude pouzdanija – poručio je u svojoj propovijedi te dodao da "u sadašnjim raspravama u kojima se čini da nema pravila poštivanja drugih, kada se izokreću očitosti i kada se ne ustručava laž predstaviti kao istinu, dobro je čuti što papa Franjo, u svjetlu vjere, govori o gorućim pitanjima ovoga trenutka u Hrvatskoj, kao što je pitanje braka".

­Sveti Otac o tome piše ovako: ''Prvo okruženje u kojem vjera prosvjetljuje ljudski grad jest obitelj. Tu prije svega mislim na stabilnu zajednicu muškarca i žene u braku. Ta je zajednica plod njihove ljubavi,  koja je znak i prisutnost Božje ljubavi, priznavanja i prihvaćanja dobrote spolne različitosti, zbog čega se bračni drugovi mogu združiti u jedno  tijelo (usp. Post 2, 24) i sposobni su rađati novi život,  to očitovanje Stvoriteljeve dobrote, njegove mudrosti i nauma njegove ljubavi. Utemeljeni na toj ljubavi, muškarac i žena mogu jedno drugomu obećati uzajamnu ljubav činom koji uključuje cijeli život, i u kojemu se zrcale mnogobrojne odlike vjere. (…) Vjera nam isto tako pomaže shvatiti rađanje djece u svoj svojoj dubini i bogatstvu, jer pomaže u njima prepoznati ljubav Boga Stvoritelja, koji nam daruje i povjerava otajstvo nove osobe« (Svjetlo vjere, 52) – poručio je kardinal Bozanić iz Zagrebačke katedrale.  

Ključne riječi

Komentara 41

DU
Deleted user
09:31 25.11.2013.

Ima jedna vrlo neugodna stvar. Naime, Crkva je postojala jako dugo prije Milanović Zokija, Pusić Veki, Grbin Peđe, Stazić Nene, Kolman Igora i LGBT udruga. Isti tako Crkva će opstati jako dugo nakon što o svima njima neće ostati ni spomena, pogotovo ne traga u ljudskoj povijesti. E pa sad, budući da u Hrvatskoj navodno ima 85 posto katolika, da vidim koliko će ovaj komentar dobiti pluseva a koliko minusa. To će biti najtočnija statistika.

SA
samy
08:24 25.11.2013.

.Skinite vec ti mantiju i pokazite nam ustasku uniformu koju nosite ispod mantije! Ili demokratski udjite u politiku, budite izabrani od strane ljudi i onda valjajte gluposti . Ovak skodite i crkvi i bogu! Narod vas nije izabrao, vi ste vi ste izabrali narod i da istina izadje na vidjelo imate samo nekoliko procenata aktivnih vjernika. Sve ostalo je jedna gnjusna laz. . Cak i vasa vjera. FUJ! .

Avatar __________
__________
08:36 25.11.2013.

Ako netko hrvatskim građanima podmeće "razne neistine", onda si to ti, Bozaniću, i tvoje društvance.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije