Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugla obljetnica

Budinjak na Žumberku oživio na jedan dan, okupili se domaći i strani

Foto: Marin Matijević
1/16
24.12.2023.
u 17:02

Članovi različitih udruga, od braniteljskih do povijesnih, preko predstavnika lokalne i regionalne samouprave i drugih organizacija okupili su se u lovačkom domu Budinjak, gdje je Lovačka udruga "Vepar žumberački" proslavila 60. rođendan

Budinjak, maleno naselje u središnjem dijelu Žumberka s tek desetak stanovnika, jučer je oživio i postao centar okupljanja ne samo Žumberčana i onih vezanih uz Žumberak, već i onih koji dolaze iz drugih hrvatskih krajeva i šire. Članovi različitih udruga, od braniteljskih do povijesnih, preko predstavnika lokalne i regionalne samouprave te drugih organizacija okupili su se u lovačkom domu Budinjak, gdje je Lovačka udruga "Vepar žumberački" proslavila 60. rođendan, pa su okupljenima dočarali svoju priču koja je počela 1963. godine.

Nakon formalog dijela, u procesiji se krenulo prema kapeli sv. Petke. "Mašu", kako misu zovu po žumberački, vodio je u susjednoj crkvi sv. Petronile prvi čovjek grkokatolika, biskup Križevačke eparhije, mons. Milan Stipić, koji je stigao iz Križevaca, a uz njega je bio i župnik iz žumberačkog kraja, o. Nenad Krajačić. Kapela sv. Petronile, u kojoj je bila misa, sagrađena je početkom 19. stoljeća, a sveta Petka odmah pored, koja je i sinonim za taj brežuljak, zapravo su ostaci, odnosno temelji grkokatoličke crkve. Jedina je to crkva četverolistnog tlocrta u Hrvatskoj, a temelji su i konzervirani.

1/16

Okupljeni su pratili grkokatoličku liturgiju, radi se o istočnom, bizantsko-slavenskom obredu, uz zastave lovačkih društava sa i oko Žumberka te drugih žumberačkih udruga, odmah uz oltar. Uslijedio je povratak prema lovačkom domu i zajednički ručak. "Vepar žumberački" raspolaže s dvije lovačke kuće u koje su svi dobrodošli, i planinari i izletnici, ona na Budinjaku nalazi se i preko puta Posjetiteljskog centra. Na obilježavanju okrugle obljetnice bili su, uz prijateljske lovačke udruge te društva s hrvatske strane Žumberka, i slovenski lovci, kao i predstavnici udruge Žumberački uskoci, Grada Samobora, bio je tu i ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Kristijan Brkić...

Predsjednik LU "Vepar žumberački" Ivica Gvozdanović te dopredsjednik Mladen Vranešić kazali su kako im je drago što se lovački dom napunio do posljednjeg slobodnog sjedala, a članovi društva potrudili su se da nikome ne bude hladno na planini pa je ugođaj dodatno potpirila i vatrica koja je plamsala u kaminu. Ovakvi događaji su za Žumberak, inače jedno od najrjeđe naseljenih područja u Hrvatskoj, svijetla točka društvenog života, kada pusti kraj na kratko zaživi, pogotovo u predbožićno vrijeme, da se i oni koji se vide tek povremeno, podruže u blagdanskom duhu i prenesu ga dalje svojim obiteljima.

Komentara 2

SK
strogo kontrolirani vlakovi
19:58 24.12.2023.

Budinjak nije na Žumberku, nego u Žumberku. Žumberak je hrvatska pokrajina u kojoj su naselja, među njima i Budinjak. Nešto može biti na Žumberačkoj gori, ali na Žumberku, kao i na Dalmaciji, Slavoniji, Istri itd., sigurno ne.

KO
Kobasica321
08:55 02.01.2024.

mislim da Budinjak nije naselje sa 10stanovnika, nego ih ima svega dvoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije