od boga zaboravljeni

'Čička Poljana? Ma za nas se čuje samo kad budu poplave'

čička poljana (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
Autor
Mateja Šobak/VLM
01.04.2013.
u 16:05

Mrkva, paprika, pa i mladi luk kojeg je trebala imati za uskrsno jutro plivaju u tridesetak centimetara rijeke...

Rijeka Odra, ali i Sava na nekim mjestima su se izlile pa su tako ugrožena mjesta Čička Poljana, Ribnica, Turopolje, Kuče, Rakitovec, Petrovina. Osim velike količine kiše, probleme stanovnicima ovog područja zadaju i začepljeni kanali.

– Čička Poljana? Ma za nas se čuje samo kad budu poplave, ostatak godine smo potpuno zaboravljeni, i od boga i od ljudi – ispričala je Biljana Čolić kojoj je voda nabujale Odre stigla do kuće i poplavila čitav vrt. Kako kaže, inače bi u proljeće baš posadila sve što bi njoj i suprugu bilo potrebno kroz čitavu godinu, ali sada njena mrkva, paprika, pa i mladi luk koji je trebala imati za uskrsno jutro plivaju u tridesetak centimetara rijeke.

– Sve je to zbog neočišćenog kanala – kaže Čolić te dodaje kako kanal kojim ide Odra nije čišćen već više od 15 godina, pa se voda iz njega izlijeva.

U svojoj nevolji, neki se sjećaju i gorih vremena.

– Prije dvije godine susjedama je voda iz Save i Odre poplavila i kuću te uništila čitav namještaj. Vode je bilo na visini od gotovo metar i pol – objasnila je Nataša Đaković još uvijek pomalo ljutita zbog činjenice što je njena obitelj za katastrofu prvog kata kuće dobila svega pet tisuća kuna.

Susjedi, iako je cesta poplavljena, iz svojih kuća mogu izaći, što nije slučaj i s Dragom Tomšić kojoj potrepštine voze čamcem. – Slušala sam na vijestima, povlači se rijeka, eto, valjda će biti sad bolje – rekla je Tomšić pokazujući nakupine blata na dvorištu do gdje je stigla voda. I zaista, svi vodostaji trenutačno su u opadanju te se i Sava i Odra povlače. Najkritičnije je bilo sinoć u ponoć kad je vodostaj Save iznosio 307 centimetara.

>>Kuće i ceste u središnjoj Hrvatskoj poplavljene, vodostaj i dalje raste!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije