Zaštićeni prostor

Filmaši, dizajneri, arhitekti... svi će se okupiti u Gredelju

TZV Gredelj
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
30.05.2013.
u 16:01

Procjena investicije je oko 16,5 milijuna eura, a radi se na studiji izvodljivosti. Trebao bi biti gotov do 2016. godine.

Projekt kreativnog klastera Gredelj predstavljenog lani razvija se i dalje. Projektna ideja i procjena investicije su gotove, a radi se na studiji izvodljivosti te tzv. cost-benefit analizi. Cijena projekta je oko 16,5 milijuna eura i trebao bi biti gotov do 2016. godine.

Ideje za više namjena

Projekt je zamišljen za kreativce – arhitekte, dizajnere, glazbenike, predstavnike medija, filmaše, modne dizajnere, kreativne obrtnike... koji bi se okupljali i razmjenjivali ideje u bivšoj stolariji te bivšoj radionici za popravak kola, koja je ujedno i pojedinačno zaštićeni spomenik kulture s kraja 19. stoljeća na ukupno 9 tisuća četvornih metara. – Očekujemo da taj prostor postane novo žarište urbane kulture i kreativne gastronomije, ali i atrakcija za turiste kojih ima sve više. Grad i Holding obvezni su sudjelovati s najmanje 15 posto udjela u financiranju, a tražit ćemo sufinanciranje iz više različitih fondova jer će podići gospodarsku konkurentnost, utjecati na razvoj kulture, ali i zaštititi dio arhitektonskog naslijeđa – govori arhitektica Dinka Pavelić iz Zagrebačkog holdinga – vlasnika Gredelja.

Očekuje se da će kreativni klaster inicirati promjene razvoja čitavog kompleksa Gredelj u kojemu bi se u budućnosti trebalo naći mjesta za poslovnu, trgovačku, javnu i stambenu namjenu uz zelene površine. Kreativce je projekt jako zainteresirao.

– To je fenomenalna ideja jer je fizička blizina i komunikacija jako bitna za kvalitetu. Bilo bi dobro u sklopu tog prostora napraviti i radionice za studente jer im kronično nedostaje prakse, ali i biti otvoren za domaću i stranu publiku, a cijeli bi projekt morao pratiti i kvalitetan marketing – kaže modna dizajnerica Branka Donassy.

Devastiran prostor

Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, podržava ideju.

 – Projekt je sjajan, ali i vrlo zahtjevan jer je Gredelj potpuno devastiran. Dobro je što bi se Gredelj proširio na centar grada i bio samoodrživ – napominje Hrabak.

>>Koncerti, proslave rođendana i buvljaci udahnuli život tvornicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije