Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike gužve za vikend u centru

FOTO Festival Svjetla ove godine je bio najveći do sad. Ovo su bile najatraktivnije lokacije

storyeditor/2022-03-17/PXL_160322_92535996.jpg
21.03.2022.
u 10:21

Sa standardne lokacije na Gornjem gradu proširio se i na Donji grad pa se moglo obići čak 31 svjetlosna instalacija, a velik dio pratila je klasična glazba u povodu obilježavanja stogodišnjice Muzičke akademije

Nakon dvije godine stanke u Zagreb se vratio Festival svjetla, a čini se i da se isplatilo čekati jer je ovogodišnje, četvrto izdanje raskošnije, no ona prethodna. Sa standardne lokacije na Gornjem gradu proširio se i na Donji grad pa se do 20. ožujka moglo obići čak 31 svjetlosna instalacija, a velik dio pratila je klasična glazba u povodu obilježavanja stogodišnjice Muzičke akademije. Zahvaljujući festivalu, metropola je živnula, a mnogi su pohrlili u centar razgledati što se sve nudi. Zbog toga je za vikend u centru zabilježena ogromna gužva. 

Za klince i "Ljuljačke u oblacima"

najviše posjetitelja bilo je pred Mimarom. Pročelje muzeja domaćin je "Ispreplitanja", dosad najvećeg 3D mappinga u Hrvatskoj, koji potpisuju MP Studio i Festival svjetlosti Berlin, a obuhvaćaO JE  petominutnu projekciju posvećenu hrvatskoj znanosti i kulturnoj baštini. Berlinski festival gostovao je i na pročeljima Hrvatskog narodnog kazališta te Muzeja za umjetnost i obrt, na Cvjetnom trgu postavili su svjetleću "Zemlju", a u Tkalčićevoj moglo se skoknuti do "Marsa".

Uzbudljiva instalacija nazvana "Muza" smjestila se na pročelju Muzičke akademije, gdje se svjetlost izmjenjivala u ritmu glazbe Petra Iljiča Čajkovskog. Malo dalje, u Varšavskoj, na pročelju OŠ Josipa Jurja Strossmayera, svjetlost pripovijeda priču o Mariji Jurić Zagorki, Ivani Brlić Mažuranić i drugim "superženama" iz naše povijesti. Valja svratiti i u Zagrebački plesni centar, gdje se nalazio Muzej realnosti, mjesto na kojemu možete doživjeti svijet očima djece s posebnim potrebama. Ništa manje uzbudljivo nije bio ni laserski show na Ljwetnom kinu Tuškanac te mitološka svjetlosna priča o Jutraju zelenom i Mari na Dubravkinom putu. 

"Promenadom sreće" do "Matrixa"

Najmlađim posjetiteljima festivala posebno su se svijdela igrališta na Mažurancu, Dubravkinu putu te iza Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a oduševit će ih i "Ljuljačke u oblacima" na Zrinjevcu. Na Europskom trgu kucalo je pak "Srce Europe", impresivna instalacija sarajevske umjetnice Edine Selesković, a ne treba propustiti ni snoviti "Ascension" u atriju HAZU te "Doppelgänger" na Strossmayerovu trgu, izložbu hrvatskih mladih arhitekata.

Nakon šetnje čarobnom svjetlosnom "Livadom" u tunelu Grič, kojim odzvanja Antonio Vivaldi, valjalo se uspeti na Strossmayerovo šetalište koje je bilo pretvoreno u "Promenadu sreće", a potom u Park Grič, gdje puca pogled na "Život cvijeća", te do Vranyczanyeve poljane pretvorene u "Otok radosti". Na pročelju crkve svete Katarine projicirale se mistični "Vitraji Marije Bistrice", a u dvorištu Muzeja grada Zagreba moglo se uživati u "Glazbenoj kutiji", instalaciji koju prate snimke opernih arija u izvedbi hrvatskih diva. Na platou Klovićevih dvora mogle su se vidjeti spektakularne "Potonule katedrale", a u dvorištu "Matrix". •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije