Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
576 DANA OD POTRESA

Grad Zagreb ulaže 40.6 milijuna kuna i obnavlja zdanja četiriju kulturnih institucija

22.09.2021.
u 08:00

Grad bi prema planu trebao platiti 40.6 milijuna, a resorno ministarstvo refundirati novac iz Fonda solidarnosti.

Umjetnički paviljon, zgrada  Zagreb filma, kazalište Gavella i  Muzej Prigorja četiri su kulturne  institucije čiji je osnivač Grad,  a obnove njihovih oštećenja od  potresa, koji je se dogodio prije  poprilično dugih 576 dana, na  dnevnom su redu četvrte sjednice Skupštine, zakazane za 30. rujna. Prema prijedlogu zaključka  o sklapanju sporazuma o sudjelovanju u obnovi, u rekonstrukciju  tih objekata uložit će se 40,6 milijuna kuna. 

Od toga će za Umjetnički paviljon otići 17,3 milijuna,  Gavella će se sanirati za 7,7, Muzej Prigorja u Sesvetama za 2,4,  a objekt Zagreb filma na Novoj Vesi za 13,2 milijuna kuna. Grad  će, sudeći prema dogovoru s državom, provesti stručne i druge  poslove pripreme, organiziranja  i provedbe obnove zgrada, a sredstva koja će na to potrošiti iz proračuna refundirat će Ministarstvo  kulture i medija. Točnije, iz Europskog fonda solidarnosti jer su  se ove ustanove prijavile na poziv  za financiranje obnove kulturne  baštine oštećene u potresu koje  je resorno ministarstvo objavilo  u siječnju. 

Od elaborata do statike 

Kazalište Gavella obnavlja se već 4 godine
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Za kazalište Gavella to je na stavak agonije, budući da je ovo  već četvrta godina da su prostori teatra pod skelama, a dosad  je uloženo više od 13 milijuna u  rekonstrukciju atrija te gradnju  nove dvorane nazvane Scena  121. Inicijalna se obnova, za koju  je pokojni gradonačelnik Milan  Bandić rekao da će biti gotova i  dva mjeseca prije roka, odužila  za tri godine zbog komplikacija s tadašnjim izvođačem radova, koji  je otišao u stečaj. 

Nakon toga je  raspisan novi natječaj za izvođača  koji će dovršiti započeti posao, a  Grad je naposljetku ugovor vrijedan 4,6 milijuna kuna potpisao  s tvrtkom HEDOM d.o.o., koja je  prije desetak godina obnavljala i  Banske dvore. 

Rok za dovršetak  bio je pola godine, a u među vremenu se dogodio potres koji  je oštetio konstrukciju zgrade i  glumce “istjerao” na ulicu pa od udara predstave održavaju u drugim kazalištima. Sad će se uložiti dodatnih gotovo osam milijuna  kuna za, kako piše u dokumentima, istražne radove nakon djelovanja potresa, elaborat ocjene po stojećeg stanja te projekt obnove  konstrukcije zgrade. Kazalište je,  spomenimo, otvoreno prije 68  godina, a u tom je razdoblju četiri  puta obnavljano, no nikad tako temeljito kao što bi trebalo biti sada. 

Od potresa je za javnost zatvoren i Umjetnički paviljon, čija je  obnova počela odmah nakon 22.  ožujka prošle godine. Do udara  na području Petrinje, koji je dodatno oštetio zgradu, uloženo  je oko 450.000 kuna, koje su do bili od donatora te tim novcem  obnovili četiri ugaona tornja na  zgradi. 

Umjetnički paviljon oštetio je i Petrinjski potres
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL


Ministarstvo kulture i medija usto je lani platilo izradu 3D snimke postojećeg stanja  iznutra i izvana prema smjernicama gradskog Ureda za zaštitu  spomenika, a s novim sredstvima iz EU fonda planira se izraditi projektna dokumentacija za  cjelovitu obnovu te naposljetku  i ojačati konstrukcija, sanirati  pukotine i oštećenja te renovirati  krov. Umjetnički je paviljon sagrađen 1898. godine, a do danas  je bilo tek nekoliko manjih intervencija na pročelju zgrade, krov  je ojačan betonskim dodacima te  je ostakljena kupola. 

Kurija izdržala potres 1880. 


Što se tiče Muzeja Prigorja u  Sesvetama, zdanja u kojem je nekoć bila kurija zagrebačkog Kaptola, u potresu je ugroženo krovište jer su se grede koje ga drže  pomaknule te je ispucala fasada.  To su još bila i mala oštećenja na spram onih koja su mogla nastati  budući da se nalazi blizu epicentra u Markuševcu. Sesvetsku su  kuriju u 18. stoljeću “iskovali”  kanonici, koji su i ondje nekoć  stanovali, i jedna je od najstarijih  na tom području, a zanimljivo je  također, kako su kazali u muzeju,  da je zgrada odoljela i velikom po tresu 9. studenoga 1880. Obnavljana je bila osamdesetih, a potom  i 1991. Muzej je pak osnovan prije  44 godine. 

U zgradi Muzeja Prigorja u Sesvetama ugrožen je krov
Foto: Matija Habljak/PIXSELL


Zdanje ustanove Zagreb film  na Novoj Vesi pak nekadašnja je  vojna bolnica i vojarna te u početku i Dom nemoćnih svećenika, a 1781. sagradio ga je biskup Josip  Galjuf. Poznato je i kao Kuća hrvatskoga filma, jer pod njenim  krovom rade razne strukovne udruge i društva, a ondje se nalazi i studio koji je specijaliziran  za izradu animacije. U potresu  je, prema izvještajima “statičara”, najviše oštećen aneks zgrade  i soba 51. Osim što će se to sanirati, pokrpat će se rupe u zidovima,  ograditi luk dvorišta te obnoviti istočni dio prizemlja i drugi kat.

Kuća hrvatskog filma na Novoj Vesi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

>>> Pogledajte: Q'art Ilica: "Grad nisu samo zgrade, grad su ljudi i zajednica. Umjetnost pomaže zajednici. Želimo pokazati koliko talenta imamo za stvaranje budućnosti!"

Komentara 1

FR
franc251
09:15 23.09.2021.

Naravno da se može, kad plaća država. Oni si zato kupuju električne aute, jer oni to zaslužuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije