romi u kozari putu

'Idemo u legalizaciju. Nemamo para, ali kuće moramo sačuvati'

romi,cigani,kozari bok,kozari putevi (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/4
28.03.2013.
u 11:32

Mnogi nemaju struju, ali žele papire za kuće. Ne znaju čime će platiti, ali ne žele biti građani drugoga reda

Deseteročlana obitelj Gušani iz Kozari puteva predala je, unatoč tomu što još žive bez priključka struje i vode, papire za legalizaciju svoje skromne kuće. Kao i 98 posto njihovih susjeda, kuću su napravili bez potrebnih dozvola, za koje se nadaju da će ih uskoro dobiti, i to po mogućnosti za što nižu cijenu.

Napokon sigurni

– Ovdje živimo deset godina i htjeli bismo konačno legalizirati svoju kuću, ali se nadamo da cijene neće biti visoke kako bismo si to mogli priuštiti – kazala je Lidija Gušani. Iako ni ona ni njezin suprug nisu zaposleni, a brinu se za svojih osmero maloljetne djece, kažu da će sve učiniti da kuću legaliziraju.

– Priključak za struju košta nas desetak tisuća kuna i on nam je bio prioritet. Sad ćemo vidjeti koliko će novca trebati za legalizaciju pa, ako treba, odustat ćemo opet i od struje – objasnila je Ljiljana Gušani. U ništa boljoj situaciji nije ni samohrana majka Jadranka Seferović. U nedovršenoj dvokatnici živi sa šest od desetero svoje djece, a legalizaciju želi provesti kako bi konačno bila sigurna u svom domu.

– Puno smo već novca već uložili u ovu kuću, koja je zamijenila drvene barake u kojima smo i televiziju gledali preko akumulatora. Ovu smo kuću gradili 15 godina novcem od socijalne pomoći i prikupljanja glomaznog otpada i nikome nismo ostali dužni ni kune – kazala je Jadranka Seferović te dodala da ne zna kako će platiti postupak legalizacije, ali da od njega ne bježi.

– Prije dvije godine, kad se prijetilo rušenjem, započeli smo postupak i platili geodeta 4000 kuna. Nakon toga je sve stalo, no vjerujemo da će ovaj put sve i završiti i da ćemo dobiti čiste papire – kazala je Jadranka Seferović. No, nisu Romi jedini koji su u Kozari putevima gradili bez valjanih papira. Predsjednik Mjesnog odbora Alen Čičak istaknuo je da potrebne dozvole ima samo nekoliko mještana.

– Od oko 2500 objekata, legalno je dva posto. Svi ostali gradili su bespravno – kazao je Čičak. Iako u naselju stanuje najveći broj zagrebačkih Roma, onamo su se doselili i stanovnici iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Banije. Većina ih se doselila u vrijeme industrijskog napretka Zagreba te tijekom rata, kada su svoje kuće mijenjali s odbjeglim Srbima.

– Ovdje je većina ljudi sirotinja. Radi po jedan član obitelji ili nijedan, primaju socijalnu pomoć, a velik dio komunalija platili su iz samodoprinosa. Stoga će većina na kraju dobiti i velike popuste za legalizaciju jer se ubrajaju u socijalnu kategoriju građana – objasnio je Čičak.

Stiže i plin

Inače, u naselju je još uvijek neasfaltirano oko 10 posto ulica, u nešto od 10 posto nije uvedena ni kanalizacija. Priključak vode stigao je gotovo do svih kuća. Većina stanovnika grije se na drva, a ove godine u Kozari puteve zakopat će se i prve cijevi kojima će prvih 200 objekata biti priključeno na plin. Dio kuća, poput one Dražena Rebselja, još čeka i priključak na telefon. Smatra da, iako se gradilo bez papira, nisu zaslužili da ih se tako zapostavlja.

– Iako se nadamo pomoći Grada jer imamo dvoje maloljetne djece, a radi samo supruga, spremni smo platiti legalizaciju kako bi naš status napokon postao zakonit, a mi prestali biti građani drugog reda – istaknuo je Rebselj.

>> Živi od 840 kuna mirovine, a nema ni vodovod ni sanitarni čvor

>> Budi muško klub i Romi zajedno u 'operaciji vrtić' u Kozari putevima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije