Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sportske crtice

Izložba o trešnjevačkim sportašicama: prikaz sportske baštine Trešnjevke

Lokalna baza za osvježavanje kulture - BLOK
19.04.2024.
u 10:59

Jednom smo izložbom mogle obuhvatiti samo komadić ženskog sportskog trešnjevačkog svijeta, ali već se i u njemu vidi čitav univerzum nepravde i isključivanja, drugarstva i otpora, istaknule su organizatorice.

U današnjoj sportskoj industriji vidljiva je nejednakost: male lokalne ekipe suočavaju se s teškoćama dok velike korporacije koje upravljaju europskim nogometnim ligama imaju veliku moć. Individualna sponzorstva su često prioritet, dok školska i kvartovska sportska igrališta propadaju. U takvom okruženju, neki sportovi i sudionici, kao što su igračice, sportske radnice i rekreativke, ostaju zanemarene. 

„Trešnjevačke igračice – crtice iz sportske povijesti kvarta“ izložba je o trešnjevačkim sportašicama koja će se 24. travnja održati u kulturnom centru Nova BAZA na zagrebačkoj Trešnjevki. Naglasak je stavljen na sportašice koje su osvajale svjetske i europske titule, unatoč preprekama koje su im stajale na putu, kao i na radnice koje su prale i šivale dresove, u kojima su drugi ponosno koračali

VEZANI ČLANCI:

– Ovom izložbom želimo iz zaborava izvući, pa i prvi put pamćenju privući, važna imena trešnjevačkog ženskog sporta, klubove  velike i male, sportove manje i više popularne, profesionalne i amaterske, kao i nevidljivi rad u pozadini sportskih kolektiva, u periodu od 20-ih do kraja 80-ih godina dvadesetog stoljeća – kazale su organizatorice.

Na Trešnjevci, kao i drugdje, brzo su zaboravljene sportske radnice prvog reda, igračice iz klubova koje su proslavile kvart, kao što je košarkaški klub Monting, a tek one prema kojima fotoaparati i diktafoni nikad nisu bili ni usmjereni.

– Jednom smo izložbom mogle obuhvatiti samo komadić ženskog sportskog trešnjevačkog svijeta, ali već se i u njemu vidi čitav univerzum nepravde i isključivanja, drugarstva i otpora – istaknule su organizatorice.

Izložba je otvorena do 18. svibnja, radnim danom od 16 do 20 sati. Ulaz na izložbu je besplatan te su pozvani svi.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije