Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Panika u Zagrebu'

Izostalo nevrijeme pa nastala bura - Padaju optužbe, traže se isprike

munje, nevrijeme (1)
Foto: Snimio čitatelj
1/6
13.08.2013.
u 08:44

"Ne samo da Crometeov tim nije najavljivao kataklizmu, širio paniku ni davao u medije neosnovane izjave, nego je paniku izazvao upravo DHMZ svojim servisom Meteoalarm!"

Zbog direktnih optužbi i prozivki ravnatelja DHMZ-a Ivana Čačića da su odgovorni za širenje panike i davanje lažnih upozorenja, iz Crometea traže ispriku ravnatelja. Kako su objavili na svojim stranicama, vrhunac panike nastao je u petak poslijepodne u Zagrebu nakon izvanredne konferencije za medije koju je održao Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, na kojoj su pozvani stanovnici Zagreba da automobile, prije dolaska jakog nevremena, parkiraju u javnim garažama i trgovačkim centrima, u kojima je Grad osigurao i ishodovao besplatno parkiranje. Mnogi su poslušali preporuku i panika je počela, nastavlja se u objavi.

No Kalinić je, podsjećamo, izjavio da su meteorolozi pogriješili za stotinu kilometara.

– Nije se pretjeralo. Meteorolozi su pogriješili za stotinu kilometara. Stradali su Ljubljana, Varaždin i Međimurje. Zagreb je na sreću pošteđen i meni to odgovara – kaže Kalinić, dodajući da stotinjak kilometara nije velika pogreška za meteorologe. Kalinić ističe da je grad morao reagirati jer su meteorolozi bili uvjereni da je vjerojatnost njihove prognoze od 50 do 80 posto.

'Nismo mi nadrimeteorolozi, DHMZ je pogriješio'

Nakon što je petak prošao "mirno", bez najavljenih oluja i pijavica, ravnatelj DHMZ-a izjavio je da je pogrešno prenesena informacija DHMZ-a.

– Problem je u tome što mediji daju prostor Crometeu, a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane nakraj nadristruci – rekao je Čačić, a na tu izjavu stigla je nimalo "nježnija" reakcija iz Crometea.

– Vjerojatno gospodin Čačić nije upoznat s činjenicama i našim radom, jer da jest, onda vjerujemo da ne bi onako teško optužio i izvrijeđao članove Crometeova tima koji jesu zaljubljenici u meteorologiju, ali se nikako ne mogu nazvati "nadrimeteorolozima" ni onima koji "lažno alarmiraju" javnost. Ili gospodin Čačić zaista misli da bi nas trebalo poslati u zatvor kao u Južnoafričkoj Republici?!

Napominju da Crometeov tim nije ni jednom portalu, novinama i televiziji davao najave ili upozorenja vezane uz promjenu vremena.

– Objavili smo, kao što to činimo već gotovo deset godina, tekstove na portalu kojima smo najavili dolazak frontalnog poremećaja i ciklone – navodi se u objavi Crometeova tima. Ne samo da Crometeov tim nije najavljivao kataklizmu, širio paniku ni davao u medije neosnovane izjave, već je paniku izazvao upravo DHMZ svojim servisom Meteoalarm! – navodi se na stranicama Crometeova tima. Zbog spomenutih navoda, traže i javnu ispriku, a poduzet će i neke druge mjere.

– Crometeo tim oštro osuđuje posljednji medijski istup čelnog čovjeka DHMZ-a u kojem nas je oklevetao, a time i ponizio sve meteorologe entuzijaste diljem Hrvatske. Svojom izjavom ravnatelj Čačić je omalovažio naš mukotrpan i privržen rad u cilju razvoja hrvatske meteorologije. Zbog svega navedenog zahtijevamo i očekujemo njegovu ispriku. O njegovu istupu ovoga ćemo tjedna obavijestiti sve udruge meteorologa amatera u Europi, važnije meteorološke službe u Europi, kao i Svjetsku meteorološku organizaciju. Ovakav napad nije zabilježen u modernoj europskoj povijesti, navode iz Crometeo tima.

>>Pavle Kalinić: Meteorolozi su promašili za samo 100 kilometara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije