Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike novosti

Jedan od najljepših bisera ovog dijela Hrvatske ide u obnovu: 'Povukli smo rekordni novac iz EU'

Dvorac Kerestinec
WAVES KOMUNIKACIJE
23.12.2023.
u 07:00

Radovi na renesansno-baroknom kaštelu koji je sagradila obitelj Erdödy, a proglašen je i spomenikom kulture prve kategorije, moraju završiti do kraja lipnja 2026.

Potpuna obnova dvorca Kerestinec, povijesnog bisera Svete Nedelje, napokon može početi, i to zahvaljujući potpori od 13,7 milijuna eura koja stiže iz europskih fondova. Potpisan je ugovor između Grada i Ministarstva kulture i medija o dodjeli bespovratnih sredstava koja su dobivena putem provedba mjera zaštite baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko–moslavačke županije.

– Ovo je dosad najveći direktni iznos iz EU fondova koji je Sveta Nedelja dobila za neki projekt, a obnova i svojevrsni spas devastiranog dvorca bili su jedan od prioritetnih ciljeva. Nismo se željeli zaletjeti u investiciju koju ne bismo mogli pratiti već smo se postupno brinuli o dvorcu, ovisno o dostupnim financijama, ali i fondovima – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Radovi na renesansno-baroknom kaštelu koji je sagradila obitelj Erdödy, a proglašen je i spomenikom kulture prve kategorije, moraju završiti do kraja lipnja 2026. 

>>VEZANI ČLANCI: 

-Nakon dugog niza godina stajanja, iskreno mi je drago što ćemo vratiti dvorac u njegovo pravo stanje i koji će, kao nekadašnji sabor velikaša, biti svima na ponos i sjati u pozitivnom svjetlu. Na to sam kao gradonačelnik, zastupnik, ali i rođeni Kerestinčan uistinu ponosan- naglasio je Zurovec.

Na dvorcu je ove godine završena konstruktivna obnova. Nova sredstva će biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo. Izvršit će se svi završni radovi i obloge, postaviti novi parket i obnoviti fasada, a srušit će se i objekt u prizemlju kako bi dvorac mogao po završetku istih biti pripremljen za stavljanje u funkciju.

>>VIDEO: U sklopu Adventa održana je klizačka revija na ledu "Moj Zagreb tak imam te rad"

Komentara 6

KA
karijes
08:36 23.12.2023.

I što dalje nakon obnove ? Skupo održavanje ostati će na teret društvu. Jedina prednost što će se netko omastiti na obnovi i poslije na održavanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije