Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA AKCIJA

Lovkinja Morana Zibar posjetila Žumberčane: 'Ma jesi ti s televizora?'

storyeditor/2021-12-23/PXL_221221_91249760.jpg
24.12.2021.
u 15:30

Lovkinja Morana Zibar s prijateljima se na planinu uputila kombijem prepunim slastica, sireva, voća, narezaka, konzervi...

Bila je to drukčija “Potjera” od one koju smo navikli gledati na malim ekranima. Njezine kulise ovoga puta nisu bile studio HRT-a, nego uska i strma cesta kroz Žumberačku goru, kojom nas je satima u kombiju “ganjala” lovkinja Morana Zibar i njezini prijatelji. Oni su slijedili naš auto, a mi onaj koji je vozila Jasminka Poklečki, ravnateljica Umjetničkog paviljona, odnosno “žumberačka kuma”, kako su je od milja prozvali zbog poznavanja svakog kutka ovog komadića prirode nadomak Zagrebu. U svom hitrom bijelom terencu Jasminka je Žumberkom predvodila malenu karavanu s darovima i hranom kako bi barem malo uveselila Božić onima što žive u mjestima u kojima se jedva probija čak i internetski signal.

Ma jesi ti s televizora?

– Mi smo kao sveta tri kralja, samo što nas nije troje – smije se Petra Radin, glumica, redateljica i Moranina prijateljica. Petra, Morana, Jasminka i food blogerica Sandra Rončević pokrenule su ovu božićnu akciju za žumberačke umirovljenike koji žive sami i odsječeni od svijeta, osobito otkako ih je od obitelji razdvojio koronavirus.

– Svake godine oko Božića organiziramo humanitarnu akciju, a kako često planinarim ovdje, odlučile smo obradovati nekoga na Žumberku – objašnjava lovkinja Morana. “Ma baš smo pravi konvoj”, dodaje u šali redatelj Mario Kovač, ovoga puta u ulozi šutljivog vozača kombija nakrcanog kavom, konzervama, slasticama, sirevima, uljem, narescima, brašnom, voćem... Uz cestu što vijuga žumberačkom gorom načičkana su sela i zaselci, a krase ih tradicionalne žumberačke drvene kuće s kamenim ziđem i temeljima. Tek uz rijetke naslagano je drvo za ogrjev i dimi se iz dimnjaka. Brojna sela kroz koja smo prošli potpuno su pusta. U radijusu od šezdeset kilometara živi tek dvadesetak ljudi, objašnjava nam Jasminka Poklečki, podrijetlom Žumberčanka.– Dvije sestre stanuju u Selcu Žumberačkom, petero ili šestero ih je u Novom Selu i Pokleku, u Đurašinima žive jedan čovjek i jedan pas, dvoje ih je u Golubićima, brat i sestra žive u Delivukima, dvoje ili troje ih je u Jelenićima, troje ili četvero u Budinjaku, u selu Dane i zaselku Kordići još ih je dvoje... – nabraja ona. Naš “konvoj” zaustavio se upravo na posljednjoj lokaciji u njezinu nizu. Na ulazu u selo dočekao nas je žuti mačak i pokazao nam put prema svojem vlasniku Peri Latinčiću. Starac ruku žuljevitih od teška rada prema nama je isprva bio nepovjerljiv, no to se promijenilo kada je ugledao “Potjerinu” lovkinju Moranu Zibar.

– Ti si meni odnekud poznata... Ma jesi li ti s televizora? – upitao je oprezno. Kada se Morana predstavila, njegovoj sreći nije bilo kraja. Odmah nas je odveo k svojoj prvoj i jedinoj susjedi, 91- godišnjoj baki Ani Stakić. Vidjevši Moranu, njezino se lice ozarilo od veselja. Ane je, naime, najveća obožavateljica “Potjere” u cijelom žumberačkom kraju. Godine su je, kaže, dostigle pa slabo čuje i teže se kreće, no “Potjeru” rijetko propušta.

– Djeco moja, uđite – govori dok unosimo torbe prepune darova. Trošna, ali topla i udobna kućica u kojoj živi ima samo jednu prostoriju s krevetom, stolom, ormarom i peći na drva. Na zidovima vise crno-bijele fotografije s kojih nam se smiješi mlada Ane u vjenčanici u društvu naočitog mladića, njezina supruga kojeg odavno nema. Živi sama, a posjećuju je i djeca koja joj dođu nacijepati drva za zimu i ostaviti hrane te vode, koje u selu nema.

– Bako, donijeli smo vam ulje, brašno, slastice, čokolade, ali i čestitku. Pogledajte, potpisali smo je svi mi iz “Potjere” – uručila je darove oduševljenoj baki lovkinja Morana, dok je Petra Radin zaogrće u topli šal. “Da vam ne bude hladno”, dodaje, a baka Ane će oduševljeno:

– Nosit ću ga cijelu zimu – nasmijala se svom novom modnom dodatku. Čestitkama, darovima i dobrom društvu razveselio se i Pere.

– Čuli smo da volite krumpir i grah pa smo vam donijeli puno graha i krumpira, ali i kulen koji vam je poslala Martina Tomčić iz Supertalenta – oduševila je Peru food blogerica Sandra Rončević te s njime razmijenila nekoliko recepata i kulinarskih savjeta.

Dar dobio i žuti mačak

– Sad imam hrane do proljeća... ma do idućeg Božića! Sutra mi dolazi brat pa ćemo skupa provesti praznike, neće mi vjerovati kada mu ispričam tko mi je došao u goste – uzviknuo je Pere.Teška se srca opraštamo s Anom i Perom, koji će za ovaj Božić, kažu, imati feštu kakvu ne pamte. Morana i ekipa obećali su im da će ih posjetiti i na proljeće. Dani na Žumberku zimi traju kraće pa će neke druge umirovljenike ova vesela ekipa obići, kažu, nakon Nove godine.

– Sretan vam Božić, djeco, neka vam bude najsretniji – pozdravljaju nas Pere i Ane dok žuti mačak zadovoljno njuška oko vrećica. Pronašao je i on u njima dar – mačju poslasticu.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:12 24.12.2021.

Za humanitarnu akciju -čista 5 !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije