Dom Gradec

Luksuzni smještaj u središtu Zagreba samo za muške studente

Dom Gradec (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/12
12.09.2012.
u 08:00

2950 kuna mjesečno bit će cijena koja će biti prilagođena standardu svakog studenta pa će za one siromašnije biti niža

Tek otvoreni Kulturni centar i studentski dom Gradec na križanju Vukovarske i Držićeve ulice od ove jeseni nudi jedan od boljih studentskih smještaja u Zagrebu. Gradnju doma vrijednog 2,5 milijuna eura financirala je zaklada Dostojanstvo i nada uime Osobne prelature Opus Dei, a primaju se u prvom redu muški studenti katoličke vjeroispovijesti. No, poručuju iz zaklade, vrata svih sadržaja doma Gradec, pa tako i za stanovanje, otvorena su za sve koji imaju izvanredne akademske uspjehe.

Počele prijave za smještaj

– Iako stanovnici centra imaju na raspolaganju svećenika, duhovnost je ipak stvar svakog pojedinca pa osobna vjera nije preduvjet za prijam u dom. Gradec je mjesto osmišljeno za idealno studiranje i uživanje u zdravom duhovnom, društvenom i kulturnom životu – poručuje Hrvoje Župarić, glasnogovornik zaklade, ističući da je počelo popunjavanje smještajnih kapaciteta 12 jednokrevetnih soba.

U domu su budućim studentima na raspolaganju moderno opremljene klimatizirane sobe s vlastitom kupaonicom, tri obroka (doručak, ručak, večera), organizirano čišćenje soba te pranje rublja, kao i mogućnost korištenja knjižnice u kojoj je i računalna oprema s besplatnim internetom, dnevnog boravka, kapele ili terase za druženje. Naravno, sve tse e usluge plaćaju pa mjesečni boravak u domu stoji 2950 kuna, no iz Gradeca poručuju da je cijena znatno niža za studente iz imovinsko slabijih obitelji.

– Vodimo računa o socijalnom porijeklu svakog studenta koji dođe živjeti u naš dom, tako da se stanovati u Domu može već za 750 kuna mjesečno – objašnjava glasnogovornik zaklade.

Među prvim je stanarima doma Denis Samaržija (23), student kineziologije, iz Svetog Jurja pokraj Senja.

– Ciljano sam se prijavio za boravak baš u ovom domu jer mi se sviđa duhovni smisao koji ovakvo okružje pruža, dobio sam i tople preporuke prijatelja, pa sam se prijavio i prije 15-ak dana uselio – kaže Samaržija.

Sadržajima Kulturnog centra Gradec, ali ne i samog doma, svakodnevno se služi zagrebački student građevine Ivo Džeba (24).

– Ovo okružje njeguje pozitivno djelovanje, čovjek koji prihvaća ovakvo učenje može doista napraviti znatne pomake u svom radu – smatra Ivo Džeba koji upravo u prostorima Centra Gradec privodi kraju i diplomski rad.

Ravnatelj je studentskog doma poznati fizičar Vuko Brigljević, znanstvenik u švicarskom institutu Cern.

Bitno je i druženje

– Lokacija na kojoj se dom nalazi omogućuje stanarima dobru povezanost javnim prijevozom, a time i sa svim fakultetima i institucijama neophodnim za studiranje. U redovni život doma spadaju i vikendi posvećeni učenju, izleti i druženje, a studenti prvih godina u snalaženju u novoj okolini mogu se osloniti na savjete i iskustva starijih kolega – ističu u Gradecu.

Gradnja centra koji se prostire na 1360 četvornih metara počela je 2011. godine, a financirala se kreditom iz jednog inozemnog fonda. O kojem je točno fondu riječ, iz zaklade Dostojanstvo i nada nisu htjeli reći.

Komentara 14

NA
narikaca
10:48 13.09.2012.

2950 kuna mjesečno stoji smještaj po studentu? 400 eura za sobu u domu? Bez uvrede, ali za te novce se može u Zagrebu rentati jako lijepi stan.

JA
james49
10:57 12.09.2012.

Koliko ja znam to je objekat kojega je vlasnik Kaptol, i to je centrala Opus Dei za Hrvatsku.

DE
detour
15:17 12.09.2012.

rodna diskriminacija koju katolicka crkva uredno provodi je prejadna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije