Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije sve na internetu

Mladima u ruke popis ustanova u koje mogu bez uputnice

mladi Zagreb
Foto: Stjepan Bubalo
1/6
23.09.2015.
u 16:30

Savjet mladih Grada Zagreba izdao Vodič o besplatnim zdravstvenim uslugama. Mladi se, kažu u ovom savjetodavnom tijelu pri gradskoj upravi, povjeravaju prijateljima ili traže savjete na netu. Potičemo ih da se obrate stručnjacima

Četvrtinu Zagrepčana čine mladi od 15 do 30 godina, a budući da je riječ o populaciji koja je najizloženija raznim porocima i nezdravom životu, ali i populaciji koja se još mora izgraditi, ovih dana po školama, sveučilištima i mjestima gdje se najčešće okupljaju dijelit će se informativni vodiči o besplatnim zdravstvenim ustanovama koje su im na raspolaganju.

U popisu ustanova nalaze se i Zavod za javno zdravstvo ‘‘Dr. Andrija Štampar’’, Savjetovalište za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih, Savjetovalište za poteškoće pri učenju, Projekt ‘Check point‘, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i brojne druge ustanove u kojima mladi bez uputnica mogu zatražiti pomoć ili savjet u vezi sa zdravstvenim ili psihičkim poteškoćama.

– Mladi se povjeravaju kolegama, prijateljima, cimerima, a rjeđe roditeljima i stručnjacima. Umjesto da odgovore traže na internetu, želimo ih potaknuti da se jave stručnjacima - kazala je Sara Medved, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba koji je izdvojio iz svog budžeta 25 tisuća kuna za brošuru u 7000 primjeraka.

Pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum kazala je da vodič ima za cilj unaprijediti dostupnost informacija i jačanje odgovornosti mladih u očuvanju zdravlja. A kada je riječ o mladima, provjerili smo gdje nalaze odgovore na pitanja koja ih muče. Srednjoškolke Nika Kačić Karlin, Dielza Lushaj i Dora Šestan kazale su da se najčešće međusobno povjeravaju te da odgovore traže na internetu ili od roditelja.

– Ako imamo nekakav problem ili pitanja, razgovaramo s mamom s kojom po potrebi odlazimo i do doktora - kazale su djevojke. Dodale su da nije loše što je napisan vodič jer će mnogi saznati lokacije n akojima mogu riješiti svoje probleme. Sličan stav imaju i dečki.

– Sve piše na internetu, no sigurno ima problema za koje je bolje tražiti rješenje kod stručnjaka pa mislim da vodič nije loša stvar - kazao je srednjoškolac Jadran Bartolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije