upozorenje

Najezda komaraca u Zagrebu jer kasne sa zaprašivanjem

zaprašivanje protiv komaraca (1)
Marko Mrkonjić/PIXSELL
07.05.2013.
u 09:55

Komarci napadaju jer se ličinke nisu uništile na vrijeme. Klima je ove godine bila nepovoljna za ljude, ali idealna za komarce

Zaprašivanje grada za suzbijanje najezde komaraca sada je samo “gašenje požara”. To je kratkotrajno rješenje, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Ove je godine klima bila nepovoljna za ljude, a idealna za komarce, jer su se nakon velikih poplava temperature zraka naglo podignule – kazao je epidemiolog Krunoslav Capak. 

Napominje da je dezinsekcija trebala započeti krajem veljače ili početkom ožujka, kada su se ličinke trebale uništiti prije nego su se izlegle. 

S time se, vjerojatno, slažu i građani koji su ovim malim napasnicima na meti već danima i spomenuti propust već osjećaju na vlastitoj koži. 

Natječaj trajao 50 dana

Suzbijanje komaraca provodi se, inače, prema Programu koji je izradio Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Epidemiolozi kažu kako su na vrijeme upozoravali Grad da će sezona komaraca zbog klime biti jako problematična te da dezinsekciju treba početi na vrijeme.

Iz Gradskog ureda za zdravstvo poručuju da će zaprašivanje grada početi danas. 

– Postupak javne nabave je pri kraju. Zasad će zaprašivanje stajati oko milijun i pol kuna, no za srpanj i kolovoz morat ćemo izdvojiti dodatna sredstva za dezinsekciju tigrastih komaraca – kazao je pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar te podsjetio kako su prije devet godina tigrasti komarci u Zagreb stigli uvozom putem automobilskih guma, a poznati su prijenosnici virusa zapadni Nil. 

Grad je na vrijeme, kaže Šostar, raspisao natječaj za tvrtku koja će obaviti zaprašivanje, no problem je, ističe, što taj natječaj mora trajati minimalno 50 dana.

Još veća navala

– Zaprašivanje koje će tek početi adekvatno će ukloniti već odrasle komarce koji lete i bodu nas, no, u međuvremenu će se razvijati novi komarci i stvarati još veću najezdu – dodao je dr. Capak. 

Porastom temperatura, povećava se i opasnost od krpelja, pa stručnjaci preporučuju odjeću s dugim rukavima i nogavicama te pokrivala za glavu pri izletu u prirodu, kako bi se tijelo zaštitilo od ugriza krpelja. A za sprečavanje ugriza također mogu pomoći i raspršivači, flasteri, kreme, stikovi ili losioni koji se nanose na kožu ili na odjeću.

>>10 savjeta kako se obraniti od napasnika – komaraca i krpelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije