Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽARIŠTE

Ovaj prostor važan je korak koji će obogatiti zagrebačku kulturnu ponudu: 'Želimo popuniti prazninu'

storyeditor/2024-04-18/Kontesa_Photo01_cc_Kontesa.jpg
20.04.2024.
u 17:45

Program u Komedijinu klubu platforma je za afirmaciju autora. Otvorit će ga Doringo, potom stiže Pseća plaža, a onda i Kozmodrum

Zamišljen je, opisuju, kao mjesto susreta, inovacija i kreativnog izražavanja, i to u centru metropole. Nazvan je Žarište, a riječ je o novom koncertnom programu suvremene autorske glazbe u klubu Kontesa u Cesarčevoj 2. I važan je korak prema obogaćivanju kulturne ponude Zagreba, ali i profesionalizaciji uvjeta rada autorskih glazbenika, poručuju iz Novih prostora kulture. To je, podsjetimo, nedavno osnovan gradski Centar za kulturno-društveni razvoj, a projekt Žarište pokrenuo je u suradnji s kazalištem Komedija.

Nestaju lokacije za svirke

– Ideja za program nastala je nakon iskazane potrebe glazbene scene za osiguravanjem prostora s profesionalnim uvjetima za izvedbe manjeg kapaciteta. Svjesni smo zatvaranja niza lokacija u središtu grada za ovakav tip programa te ćemo Žarištem pokušati popuniti tu prazninu – ističe privremeni ravnatelj ustanove Hrvoje Laurenta.

Program predstavlja dio širih nastojanja za podršku kulturnom i društvenom životu metropole, a sufinancira ga Grad. I samo je početak priče, kaže Laurenta, pa otkriva da se radi na osmišljavanju novih planova. Žele, među ostalim, osigurati stalan prostor za takve sadržaje uz brojne dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

VEZANI ČLANCI:

– U njemu bi se organizirali, primjerice, predavanja i radionice o produkciji, dizajnu zvuka i rasvjete ili menadžmentu festivala, prilagođeni glazbeni programi za djecu, tinejdžere, osobe treće životne dobi i osobe s invaliditetom, promocije knjiga, predstave i slično – objašnjava Laurenta. Sve to je potrebno, dodaje, jer je domaća scena bogata odličnim glazbenicima i bendovima, a budući da je dosta klubova nestalo, Žarište će i za Zagreb značiti uistinu mnogo.

Program će pak, kako je najavljeno, otvoriti Doringo, instrumentalni progressive rock-bend koji u Cesarčevoj gostuje 3. svibnja. Sedam dana kasnije u Žarište stižu i "psihodelične melodije s tropskim ritmovima i dozom nostalgije" koje stvara Pseća plaža, a 17. svibnja slušat će se Kozmodrum, skupina koja kombinira jazz, post-rock, ambijentalnu elektroniku i house.

A budući da se odvija u Komedijinu klubu Kontesa, jedan od njegovih zaštitnih znakova, kabaret, bio je inspiracija i za vizualni identitet programa. Potpisuje ga Disko kolektiv, koji je kabaret spojio s art decoom i elementima povezanima uz autorsku glazbu.

Pripadnici scene, napominje također Laurenta, jedva su dočekali pokretanje Žarišta, a vjeruje i da će se publika brzo naviknuti na odlaske u klub u Cesarčevoj. Velike planove imaju i za budući društveno-kulturni centar Paromlin, u kojemu će, među ostalim, biti i dvije multifunkcionalne dvorane te izložbeno-galerijski prostor.

Umjetnost na placu Trnje

U rekonstrukciju ide i bivše kino Kalnik na Črnomercu, u planovima je i generalno uređenje Bloka Badel, a i u Novom Jelkovcu, dodaje, postoji prostor od 1500 kvadrata koji je u lošem stanju. A na tim lokacijama trebali bi niknuti novi društveno-kulturni centri.

– Sada me pak najviše veseli interkulturni centar na staroj tržnici Trnje, za koji će ubrzo krenuti projektiranje. Bit će to mjesto sjecišta kultura i umjetnosti sa svih strana svijeta koja postoje u Zagrebu – zaključuje Laurenta.

FOTO: Čistili smo diljem Hrvatske: 'Himna nam počinje s 'Lijepa naša', hoćemo li ju zbog ovog otpada mijenjati?'

storyeditor/2024-04-18/Kontesa_Photo01_cc_Kontesa.jpg
1/26

Komentara 1

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
21:28 22.04.2024.

"pseća plaža" - zaista zvuči obećavajuće.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije