Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetla Zagreb

Ožujak je rezerviran za posjet Zagrebu: Evo što vas očekuje ako se uskoro zaputite u glavni grad

Festival svjetla Zagreb
Foto: TZGZ privatna arhiva
1/3
15.03.2022.
u 13:47

Više nego ikad, svijetu su potrebne poruke nade, mira i zajedništva. To, u kombinaciji s umjetnošću i kreativom, nudit će zagrebačke ulice sredinom ožujka

Od 16. do 20. ožujka u glavnom gradu Hrvatske će se četvrti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira. Ulice, parkovi i pročelja zgrada Gornjeg grada, a po prvi puta i Donjeg, postat će umjetnička platna oslikana svjetlošću.

Novosti na Festivalu svjetla

Ovogodišnji Festival svjetla bit će dosad najbogatiji s čak preko 30 lokacija diljem grada. Usporedbe radi, dosadašnjih godina svjetlom je bilo obasjano po 20 zagrebačkih lokacija. Pa ipak, i ove godine Turistička zajednica grada Zagreba očekuje veliku posjećenost kao i do sada te predviđa velik broj ljudi na svim lokacijama.

Instalacije Festivala svjetla idealne su kulise za stvaranje doživljaja, ali i bilježenje fantastičnih fotografija
Foto: TZGZ privatna arhiva

Festival svjetla u Zagreb dovodi projekcije čiji su autori do sada sudjelovali na velikim europskim festivalima u gradovima poput Berlina, Lyona, Amsterdama, Praga i Helsinkija. Usto, Festival svjetla Zagreb uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, a to ne čudi pošto svake godine iznova privlači velike brojke posjetitelja.

Izdvojene instalacije

Ovogodišnja inspiracija Festivala svjetla Zagreb poruke su nade, zajedništva i mira kroz inspirativnu i kreativnu umjetnost. Jedna od istaknutijih instalacija nalazit će se na platou Gradec, a istom će autori u javnost odaslati poruke za život u svijetu koji se stalno transformira. Ime instalacije je Potonule katedrale, a inspirirana je zagrebačkom graditeljskom tradicijom i baštinom.

Na Mažuranićevom trgu nalazit će se mjesto za počinak na kojem će biti postavljen Svjetlosni lounge. Pod krošnjama starih hrastova nalazit će se osvijetljeni namještaj koji će omogućavati razgledavanje iz udobnosti naslonjača.

Ispod Zagreba posjetitelje će, ni manje ni više, dočekati – Livada. Instalacija u Tunelu Grič u zagrebačkom će podzemlju omogućiti toplu proljetnu šetnju među šarenim cvjetovima. Svijetom kao iz sna moći će se prošetati na dijelu Tunela koji spaja zagrebačke ulice Mesničku i Radićevu.

Nakon maštanja, odmora i šetnje, red je još se barem nakratko zaljuljati. Za to će se pobrinuti Ljuljačke u oblacima postavljene na park Zrinjevac. Ova interaktivna svjetlosna instalacija gotovo pa garantira vraćanje u najljepše sjećanje djetinjstva.

Još inspirativne umjetnosti posjetitelje iščekuje u Klovićevim dvorima u kojima se svjetlo i ritam spajaju u plesni podij Matrix. Za ljubitelje nešto mirnijeg ritma, u dvorištu Muzeja grada Zagreba, instalacija Glazbena kutija svirat će klasične arije. Iste će pjevati proslavljene hrvatske operne dive – Zrinka Kunc Milanov, Ljiljana Molnar Talajić, Sena Srebrenka Jurinac te Dragica Carle Martinis.

Na spoju srca grada s Medvednicom, na šetnici Dubravkin put zastat će najsjajniji Lipicaneri. Ovo je svjetski poznata pasmina koja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju uzgoja, a na Festivalu svjetla naći će se dva najposebnija primjerka, i to u svjetlećoj verziji.

Najljepša pozornica pod vedrim nebom nalazit će se na pozornici Tuškanac. Ovoga puta pozornica će biti dom instalaciji Laser Show u kojoj će plesači iz Atomic Dance Factory izvesti svoj ples s laserima uz ritmove Maksima Mrvice i opere Ero s onoga svijeta.

Ovako je Zagreb izgledao tijekom trećeg Festivala svjetla, a ove godine možete očekivati još više kvalitetnog sadržaja
Foto: TZGZ privatna arhiva

Festival svjetla nadahnjivat će čak i posjetitelje u strogom centru Zagreba. Na Trgu bana Josipa Jelačića tako će se naći instalacija pod imenom 2700 sati. Riječ je o osunčanom paviljonu koji će snopovima svjetlosti označiti svih 2.700 sunčanih sati koje Hrvatska obala prosječno zabilježi u jednoj godini.

Ovo su samo neke od lokacija, odnosno instalacija, u kojima će se moći uživati na ovogodišnjem Festivalu svjetla. Ostale ćete morati istražiti sami, i to šetnjom zagrebačkim ulicama ili pak na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije