Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjovjekovni dani

Presudili smo coprnici, izvukli se iz “violine” i obranili rudnik

Srednjovjekovni dani na Medvednici
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/23
30.09.2019.
u 08:44

Klinci su uživali u društvu vitezova na Srednjovjekovnim danima na Medvednici, a hrabriji su istražili i tunele koji su nekoć bili puni srebra

Kako su se u srednjem vijeku kovali novčići, a prijestupnici mučili “violinama”, tko je bio najvještiji u baratanju lukom i strijelom i u čemu se u to doba jeo grah? Odgovore su saznali svi koji su ovog vikenda posjetili područje Rudarskoga vrta na Medvednici, gdje je Park prirode organizirao XIV. Srednjovjekovne dane.

Kak’ je jezivo...

– Kak’ je jezivo! – komentirali su klinci koji su se spustili tamnim prolazima rudnika Zrinski, koji datira iz 16. stoljeća. Naišli su ondje i na rudare koji su svjedočili o mukotrpnome radu: svakodnevno su i po 12 sati čekićima iskopavali srebro dok su tunele osvjetljavale samo svijeće.

– Bilo je zabavno, nisam se bojala, ali rudari su me iznenadili – kazala je Lorena Beker, koja je s mamom Natašom, tatom Željkom i sestrom Tamarom na zabavni sat povijesti na Sljemenu potegnula iz Križa. No nije joj bilo svejedno kada je ispred rudnika isprobala drvenu spravu za mučenje zvanu “violina”.

Srednjovjekovni dani na Medvednici
1/24

– Stavljala se oko glave i ruku onoga tko je povrijedio zakon – objasnio je edukator Bruno Milošić. Lorenini roditelji isprobavali su okove i bodljikavi stolac na kakvome su, s nogama u kipućoj vodi, srednjovjekovni zločinci sjedili i po tjedan dana, a vidjeti se mogla i sjekira za prste te ogrlica sa šiljcima kakvu su muškarci nosili oko vrata kako ne bi gledali žene.

– Ako su i pokušali, ode glava – kazao je Milošić.

Srednjovjekovni kovači koje su utjelovili Bruno Bivol, Dalibor Horvat i Marko Krapinec demonstrirali su kako su nekoć nastajali srebrni novčići, a u viteškom se logoru moglo proučiti lukove, koplja, drvene klade, mačeve, sjekire... S kacigom na glavi te štitom i mačem u rukama pomno ih je promatrao i trogodišnji Fran, koji, kazali su njegovi roditelji Karmen i Filip Turković, obožava vitezove, pa nisu propustili priliku da ih “upozna”.

Žonglirao je Trilja IV.

Najviše mu se, rekao je Fran, svidjela upravo borba u kojoj su vitezovi spasili kraj od coprnice koja je trovala vino, ubijala kokoši... Kada je coprnica uhvaćena, uslijedilo je suđenje, a kraj su tada napali odmetnici s kojima su se vitezovi također obračunali i obranili rudnik.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Na logorskoj se vatri, pak, krčkao gulaš, a uživalo se i u grahu Ivane Rožić. Pripremila je 70-ak litara, a posluživao se u zdjelicama od kruha iz kakvih se, objasnila je, jelo u srednjem vijeku. Posjetitelje je zabavljao i žongler Trilja IV., dok su Lara Horvat i Petra Štefek iz Donje Stubice poučavale djecu, ali i one nešto starije, kako se gađa lukom i strijelom.

– Važna je preciznost, ali i volja da se ne odustane nakon stotinu promašaja – savjetovale su. U gađanju se okušao i trogodišnji Martin Vuković, koji je na Medvednicu stigao s mamom Anom i tatom Markom.

– Bio sam i lani jer jako volim vitezove i ovdje je stvarno super – kazao je Martin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije