Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKE KOJE I SAD IZAZIVAJU JEZU

VIDEO Sekunde užasa: Prije točno četiri godine Zagreb je udarilo 5,5 po Richteru. Scene su bile kao iz horor filma

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/31
22.03.2024.
u 06:24

Blokova cigli po ulicama više nema, ali neki su i dalje u kontejnerima, dok drugi i danas žive pod "crvenom naljepnicom".

Prije točno četiri godine, Zagreb je pogodio potres od 5,5 po Richteru. Zdrobljena krovišta i zidovi, cigle po ulicama i automobilima, srušen vrh južnog tornja katedrale, kolone vozila koja bježe iz centra grada, trudnice i mlade majke s bebama ispred rodilišta u Petrovoj, djeca ispred bolnice u Klaićevoj... Atmosfera u metropoli tog 22. ožujka 2020. godine nakon udara u 6.24 sati sličila je na scenu iz horor filma. Glavni hrvatski grad nekoliko se sekundi tresao 5,5 stupnjeva po Richteru, a sreća u nesreći bila je ta što su ulice u rano nedjeljno jutro bile prazne.

A dok je tog kobnog dana petnaestogodišnja Anamarija Carević iz Đorđićeve ulice u centru grada mirno spavala u svojoj sobi, srušio se dimnjak. Komadi ruševina pali su na njezin krevet. Zadobila je preteške ozlijede kojima se nije mogla oduprijeti, a njezina smrt obilježila je ovaj strašan događaj. U potresu, najjačem koji je Zagreb doživio u posljednjih 140 godina, ozlijeđeno je još 27 osoba.

Tuga. Strah. Zabrinutost. Sve te emocije preplavile su brojne stanovnike metropole koji su svim silama pokušavali doznati i jesu li im djeca, majke, očevi, braća, sestre, prijatelji... u redu. Strašne slike obišle su Hrvatsku, ali i svijet, jer je u potresu oštećeno čak 25.000 objekata, uključujući obiteljske kuće, zgrade, škole, crkve, bolnice, muzeje. 

A odakle su svi bježali, vatrogasci i vojska su pritrčavali. Pomagali su Zagrepčanima koji su se probijali kroz ruševine svojih domova. U jednom su trenutku imali sve, a drugom ništa. Oni kojima je potres odnio krov nad glavom, privremeni dom dobili su u Studentskom domu Cvjetno naselje, ali i u hostelu Arena.

Civilna je zaštita podigla i šatorsko naselje gdje je smjestila oko 500 osoba, a ubrzo su se otvorili i punktovi na kojima su se nudili hrana, voda i druge nužne potrepštine. Cijela zemlja se ujedinila. Gradski i državni dužnosnici izišli su na ulice, kao i komunalci, statičari... A samo nekoliko dana ranije, radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusa, uveden je i lockdown

Od tog su kobnog nedjeljnog jutra prošle već četiri godine. Obnova još traje, a i dalje, čini se, nije blizu kraja. Blokova cigli po ulicama više nema, ali neki su i dalje u kontejnerima, dok drugi i danas žive pod "crvenom naljepnicom".

FOTO: Pogledajte kako je izgledao Zagreb nakon razornog potresa

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
1/22

 

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pasodoble12
09:26 22.03.2024.

Stvarno užas. A možemo li zamisliti kako je u Gazi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije