Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ciklus u dokukinu kic

Rat u BiH ukrao im je mladost i ljubav: Potresna pisma i razglednice školske generacije iz Mostara

BiH: Pogled na bosanske gradove iz zraka
Stole Lasic/Vecernji list
10.02.2024.
u 18:00

U zaraćenu Bosnu i Hercegovinu vodi i kratkometražni film Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? o ljubavnim pismima koja razmjenjuje bračni par različitih nacionalnosti.

Filmovi Raúla Ruiza, Chrisa Markera i Chantal Akerman čine ovotjedno posebno izdanje programa Hall of Fame uz nastavak Ciklusa filmskih korespondencija koje je započelo u petak, a bogat program nudi i u sljedećim danima.  Film koji je nadahnuo Ciklusa filmskih korespondencija - nagrađivani film Između revolucija Vlada Petrija o dvjema revolucijama, Rumunjskoj i Iranskoj, njihovim geopolitičkim ali i intimnim implikacijama na odnos dviju ljubavnica. Kako pronaći prave riječi i prave snimke za ekspresiju te intenzivne nade i razočaranja vidjet ćemo u njihovoj korespondenciji. Film je na programu u nedjelju u 20.30.

– Subotu provodimo uz putopis “svjetskog putnika s kamerom u ruci” Chrisa Markera, Pismo iz Sibira, koji pruža duhovit pogled u sibirsku svakodnevicu, a gledamo i Novosti od kuće, nezaboravnu vremensku kapsulu New Yorka 1970-ih slavne Chantal Akerman, koju kritičari Sight&Sounda svrstavaju među najbolje filmove svih vremena – ističu organizatori.

Uz Akermaninu tankoćutnu meditaciju o otuđenju u metropoli i čežnji za domom tu je i kratkometražni Mjere udaljenosti palestinske umjetnice Mone Hatoum koji prati odnos između majke i kćeri kroz zemljopisnu i kulturnu udaljenost. Pismo iz Sibira na rasporedu je u 19 sati, a Akerman i Hatoum u 20.15.

U nedjelju u 19 sati gleda se “film posvećen svima koji bježe” (Zdenko Duka, Lupiga), Dezertere Damira Markovine. U formi pisama i razglednica pristiglih iz izbjegličkih kampova diljem Europe pratimo priče školske generacije bosanskohercegovačke mladosti iz Mostara, pogođene razornim ratom na pragu zrelosti. U zaraćenu Bosnu i Hercegovinu vodi i kratkometražni film Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? o ljubavnim pismima koja razmjenjuje bračni par različitih nacionalnosti.

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

VIDEO: Megadance party okupio je brojne u Areni Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije