Pljeskavica punjena kulenovom sekom, gorgonzolom i kiselim krastavcima njegov je specijalitet. Ne zapisuje, kaže, recepte. Zato su mu svaki ručak i večera jedinstveni. Kuhati je naučio u ranom djetinjstvu, a taksi vozi pola godine. Silvio Horvat pravi je masterchef među taksistima.
– Moraš raditi nekoliko poslova da bi danas preživio. Nakon taksi-smjene kuhanje mi je pravo opuštanje. Ako netko priprema zabavu ili proslavu i ne želi klasičan catering, može se javiti meni. Dogovorimo se za vrijeme, mjesto, hranu i meni, a kako bi atmosfera bila domaća i što opuštenija, gostima pravim i koktele – kazao je 39-godišnjak.
Voli eksperimentirati
Ideju za svoje prvo samostalno jelo dobio je, kaže, dok je čitao knjigu za djecu Heidi. I on je tada bio dijete.
– Bilo mi je zanimljivo kada sam pročitao da čovjek topi sir. Odmah sam uzeo komad sira iz hladnjaka, ubacio u lonac i stavio na vatru. Bratu se to jako svidjelo – prisjetio se Silvio.
Za sebe kaže da je izuzetno znatiželjan čovjek pa zato voli sve isprobati i kombinirati različite stvari. Školovao se za konobara i 20 godina bavio se ugostiteljstvom. Tako je upoznao brojne kuhare koji su ga, dodaje, mnogo toga naučili.
– Savladao sam i kinesku i japansku kuhinju, a osobno su mi najdraža talijanska jela. Od tradicionalnih domaćih volim praviti puricu s mlincima, buncek sa zeljem i štrukle u juhi – kazao je, a od neobičnijih jela koje je dosad pripremao izdvojio je pohane pljeskavice i puževe u kombinaciji s morskim plodovima.
Voli eksperimentirati s mljevenim mesom, kuhati razne vrste gulaša, umaka i kanapea.
– Ne volim da mi netko smeta u kuhinji. Uzmem namirnice i onda počinje prava avantura. A zanimljivo, supruga mi je kuharica, no ne radi u struci. Djeca, inače, točno prepoznaju kada nešto skuham ja, a kada ona, iako pravimo isto jelo s istim sastojcima – istaknuo je Silvio te objasnio kako supruga kuha u žurbi jer ne stigne zbog kućanskih poslova, dok on uvijek izdvoji dovoljno vremena da izrazi svoju kreativnost u kuhinji.
Radi po narudžbi
Sa slasticama je, kaže, na "vi". Zbog sigurnosti pravi samo najosnovnije poput, primjerice, pjenice od čokolade s preljevom od šumskog voća ili palačinke s različitim punjenjima.
– Nisam neki majstor u pripremi torti i kolača. U tome je mnogo bolja moja kći koja ide u srednju školu – kazao je.
Po narudžbi radi nešto više od godinu dana, a dosad je kuhao najviše za pedesetak ljudi.
– Najbolja je reklama ona "od usta do usta" – ističe.
Za kolege taksiste već je nekoliko puta, kaže, pripremao neke od svojih specijaliteta, a želja mu je jednog dana otići živjeti na selo, uzgajati svoje voće i povrće i kuhati na starinski način.
– Ponekad pravim i dobro začinjena jela pa svima koji ih vole, ali poslije imaju problema s probavom savjetujem da popiju čaj od jasmina. To je pravi spas – poručio je svestrani taksist Silvio.
>>Taksisti obasjali pistu da bi mogle poletjeti majka i beba