Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena vrata HAZU

Svi su htjeli u sobu u kojoj je Strossmayer vrtio globus

13.04.2016., Zagreb - Peti se put odrzavaju Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najvisa znanstvena, kulturna i umjetnicka institucija u Hrvatskoj gradjanima priblizava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu bas
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
14.04.2016.
u 09:00

- Kažu da bi Strossmayer počeo okretati globus kada bi htio sugovornicima pokazati da vrijeme za razgovor istječe – pričaju iz HAZU

Veliki kameni blok iz 12. stoljeća na samom ulazu u palaču Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinjevcu privlačio je pozornost mnoštva.

Originalnu Bašćansku ploču prepoznao je gotovo svaki posjetitelj koji je došao na Dan otvorenih vrata HAZU. A bilo ih je zaista mnogo. Samo jučer do podneva kroz ulazna vrata prošlo ih je 900, a isto toliko posjetitelja prošlo je kroz Akademiju dan prije. Peti je to put da HAZU na dva dana otvara svoja vrata građanima, kako bi mogli zaviriti doslovce u svaki kutak reprezentativne palače.

Spomen-knjiga

– Hrvatsku akademiju se često percipira kao zatvorenu instituciju i cilj ove manifestacije je da se Akademija demistificira i približi građanima kako bi postali stalni posjetitelji jer Akademija je otvorena tijekom cijele godine, ona živi i pulsira s narodom i društvom – rekao je na otvaranju predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić.

Najzanimljivija im je bila soba u kojoj je tijekom svojih boravaka u Zagrebu odsjedao Josip Juraj Strossmayer, utemeljitelj HAZU. Zadržavali su se ispred njegova misnog posuđa koje stoji u vitrini, ali i ispred globusa iz 1872.

– Kažu da bi Strossmayer počeo okretati globus kada bi htio sugovornicima pokazati da vrijeme za razgovor istječe – kaže Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Listali su i Akademijinu spomen-knjigu u koju su se upisali i znameniti gosti koji su je posjetili. U nju su se upisali i britanska kraljica Elizabeta tijekom posjeta Zagrebu 1972. godine, švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvija, danski princ Henrik... Tu su i potpisi naših nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, u čije se memorijalne sobe moglo ući prvi put.

Kostur čovjeka iz 16. stoljeća

Mlađe je posebno privukla multimedijska izložba o Faustu Vrančiću na kojoj su mogli igrati i igrice kojima su teme njegovi projekti, a atraktivna im je bila i tzv. CSI radionica gdje su razgledali kostur čovjeka iz 16. stoljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije