Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brane Bandićevu mjeru

U ime obitelji: Tomašević oduzeo zajamčeni dio prihoda za djecu

Željka Markić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
12.12.2021.
u 14:00

Udruga navodi da mjeru roditelj odgojitelj koristi oko 5800 obitelji koje brinu o oko 21.000 djece, od toga više od 6000 vrtićke dobi te da se u četiri godine, od 2016. do 2020. u Zagrebu rodilo se 1004 treće i daljnje djece više nego u prethodnom razdoblju.

Udruga U ime obitelji ustvrdila je u nedjelju da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izglasavanjem jednostranog i retrogradnog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, suprotno predizbornom obećanju oduzeo zajamčeni dio prihoda oko 21.000 djece u Zagrebu.

Zabrinuta zbog, kako ističu, protupravnog i društveno neodgovornog ponašanja gradonačelnika i platforme Možemo, udruga je navela da je Tomašević oduzeo sredstva za život oko 21.000 djece i 8000 novorođenčadi suprotno predizbornom obećanju temeljem kojeg je dobio priliku obnašati vlast.

"Izglasavanjem pet puta manjeg izdvajanja za financiranje novorođenčadi - gradonačelnik Tomašević je porezni novac Zagrepčana oduzeo onima kojima je on sigurno najpotrebniji - obiteljima s malom djecom", priopćila je u nedjelju udruga, tvrdeći da su gradonačelnik i njegovi suradnici širili u javnosti netrpeljivost prema korisnicima mjere i iznosili netočne podatke u pokušaju da se opravda financijski udar na obitelji s djecom.

Udruga navodi da mjeru roditelj odgojitelj koristi oko 5800 obitelji koje brinu o oko 21.000 djece, od toga više od 6000 vrtićke dobi te da se u četiri godine, od 2016. do 2020. u Zagrebu rodilo se 1004 treće i daljnje djece više nego u prethodnom razdoblju.

"Računa se da je oko polovice te djece rođena u obiteljima koje su korisnici mjere, dakle više od 500 djece, što znači da je ova mjera omogućila da parovi koji to žele - rode 500 više trećeg, četvrtog i daljnjeg djeteta, odnosno, 20 razreda po 25 učenika!", poručili su iz udruge.

Ocijenili su da Tomašević osim što krši predizborno obećanje šalje poruku građanima da mu obitelj i djeca nisu važni, kao i da je glavna inovativnost njegove političke platforme, ne u borbi protiv korupcije i racionalizaciji troškova Grada, nego u financijskom udaru na djecu, mlade i obitelji.

Udruga U ime obitelji zaključila je da se smanjenjem ulaganja u novorođenu djecu i ukidanjem mjere nanosi teška ekonomska šteta djeci i roditeljima, gradu Zagrebu i Hrvatskoj, naglašavajući pritom da su razni oblici financijskog ulaganja u djecu samo mali dio troškova očeva i majki koji po dostupnim podacima za jedno dijete na na mjesečnoj razini iznose oko 3000 kuna.

Video - Emotivni Trpimir Goluža pred majkama: Vrši se pravno nasilje nad vama

Komentara 8

ML
mladaklada
14:17 12.12.2021.

Mjera je bila nakaradna u startu - plaćati ljudima da imaju djecu, umjesto da je to prirodna motivacija, želja za roditeljstvom i produljenjem vrste. Time se čini i nehotična diskriminacija prvog i drugog djeteta koje se učinilo manje vrijednima. Gotovo je monstruozna zamisao: hajdemo na treće dijete, dobit ćemo financijski poticaj (kao za ovce ili telad na farmi!), 15 godina ide ti staž, a poslije će nam možda dati još nešto, itd.

DU
Deleted user
17:23 12.12.2021.

Jos neko vrijeme budu se babe bunile. Tesko im je shvatiti da mjera nije zakon. To je bio poklon zagrebackog novca jednog dojdeka samo za glas na izborima. Dojdeka vise nema - nema vise poklona. Hrvatska je puna roditeljkoji imajumaju djecu. Majke vole svoju djecu i nemaju ih zbog novca. Pa daj te se opametite - ne moze vam drustvo placati da vi imate djecu. Tko je uopce predlozio takvu glupost?

IB
iva.begovic
15:41 12.12.2021.

Bilo bi lijepo kad bi gradonačelnik Tomašević, u ime roditelja-odgajatelja, u medijima objavio "Zahvalu Zagrepčanima" Sa svim podacima. Jer nije se radilo o novcu pokojnog gradonačelnika Bandića, nego o novcu svih Zagrepčana i imamo pravo znati točno tko je i koliko primio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije