Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U vrtiću na Malešnici meningokokna sepsa

hitna-hr.jpg
import
Autori: Sonja Hoffman, Petra Maretić Žonja
14.04.2008.
u 21:10

Zbog smrtonosne meningokokne sepse, dvije su djevojčice iz vrtića Malešnica završile na liječenju u Klinici za zarazne bolesti “Fran Mihaljević”.

Strahu nema mjesta
Prva je curica, jasličke dobi, primljena u bolnicu u četvrtak, a dva dana poslije i druga djevojčica, iz starije, vrtićke grupe.

– Obje djevojčice imaju srednje tešku kliničku sliku bolesti i izvan su životne opasnosti. Kod jedne je dokazan meningokok iz skupine B, a za oblik u druge djevojčice još čekamo nalaz. Strahu nema mjesta jer je meningokok iz grupe B uobičajen i ima najmanju tendenciju epidemijskog širenja – rekao je prim. dr. Ivica Knezović iz Klinike “Fran Mihaljević”. Obje su curice, dodao je, na antibiotičnoj terapiji te će u bolnici ostati koliko bude potrebno jer liječnici žele biti blizu izbiju li komplikacije.

Zbog pojave te smrtonosne bolesti, u vrtiću Malešnica proteklog je vikenda zavladalo posebno stanje. Čim je zdravstvena voditeljica vrtića od dežurnog epidemiologa službe Susedgrad u petak ujutro doznala za prvi slučaj zaraze, počeli su roditelje zvati telefonom.

Valjalo ih je i organizirati jer su svi u vrtiću dobili recept za profilaktičan lijek Rimaktan. Terapiju su osim djece i roditelja primili i odgojitelji i spremačice koje su u neposrednom kontaktu s jasličkom grupom u koju je išla zaražena curica. Procedura je ponovljena i u subotu nakon što se doznalo da je oboljela i djevojčica iz vrtićke grupe.

– Roditelje djece iz vrtićke skupine ponovno smo zvali i svi su došli po lijek, sve do 22 sata. Jedan se roditelj radi terapije vratio s puta iz Beča. U vrtić su u subotu došli i epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo te je cijeli prostor vrtića dezinficiran – rekao je Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo.

Ljutiti roditelji
Ravnateljica vrtića Malešnica Jadranka Filipović kaže nam da je u svim prostorijama zamijenjena posteljina i oprane su igračke.

Vrtić je danas normalno radio, a vrtićka liječnica uzimala je briseve djeci koja nisu bila u istim skupinama sa zaraženim curicama. I njihovim su roditeljima dijelili recepte za Rimaktan. Neki su se zbog toga i razljutili jer, vjeruju, o zarazi su ih morali obavijestiti mnogo prije, barem tijekom vikenda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije