Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Učenici osnovne škole "Stjepan Radić" iz Božjakovine izgradili i pred školom postavili hotel za kukce

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
1/6
07.12.2023.
u 11:31

Izrađen je od komada drveta i dasaka, a ispunjen različitim prirodnim materijalom poput grančica, slame, snopova šupljih stabljika trske, suhog lišća, češera i stare kore drveta

Postavljanjem hotela za kukce ispred osnovne škole "Stjepan Radić" u Božjakovini, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije završila je desetodnevno obilježavanje 15 godina rada. Hotel su, uz članove Javne ustanove Međimurska priroda postavili učenici od 6. do 8. razreda, a usto doznali i brojne zanimljivosti iz svijeta oprašivača.

Postavljanju hotela, uz učenike, profesoricu biologije i ravnatelja Ivana Jukića, prisustvovali su i načelnik općine Brckovljani Tihomir Đuras te Marin Žafran, član upravnog vijeća Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

VEZANI ČLANCI: 

– Hotel za kukce umjetna je nastamba stvorena kako bi pružila sklonište korisnim kukcima poput oprašivača ili prirodnih neprijatelja kao što su božje ovčice. Može biti različitih veličina i oblika, ovisno o specifičnoj namjeni ili specifičnom kukcu kojem je namijenjen. Kukci ih većinom koristite za prezimljavanje ili odlaganje jaja. Postava ovog hotela u dvorištu škole dobar je način da se ispriča priča o korisnim kukcima, o njihovoj važnosti u prirodi i važnosti njihovog očuvanja, i time će učenici ove škole imati važnu ulogu u misiji očuvanja prirode – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Masten Milek.

Hotel pomaže korisnim vrstama kukaca da izdrže hladno razdoblje, ali i da nađu stanište u toplijem dijelu godine. Ovdje mogu “stanovati” bubamare, soliterne pčele, pauci, strizibube i još niz korisnih ili ugroženih vrsta kukaca. Izrađen je od komada drveta i dasaka, a ispunjen različitim prirodnim materijalom poput grančica, slame, snopova šupljih stabljika trske, suhog lišća, češera i stare kore drveta.

VEZANI ČLANCI: 

Sve životinje koje sudjeluju u prijenosu peludi između cvjetova nazivamo oprašivačima. Najčešće su to kukci, iako maleni, imaju jako velik utjecaj na naš planet, a procjenjuje se da u oprašivanju sudjeluje oko 220.000 različitih vrsta kukaca. U našem podneblju najvažniji oprašivači su pčele i muhe lebdjelice.

– Procijenjeno je da u Hrvatskoj živi više od 700 vrsta pčela i gotovo 300 vrsta muha lebdjelica. Više od 300.000 do sada opisanih biljnih vrsta na našem planetu ovisi o oprašivanju životinjama. Svijet bez oprašivača svakako bi izgledao puno drugačije nego naš današnji svijet te bismo se morali oprostiti od svima nam omiljenih plodova, poput jagoda, trešanja, jabuka, badema, kave, čokolade – kažu iz Javne ustanove. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije