poticanje znanja

Uči za alatničarku i za posao ne strahuje

stipendisti zagreba (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
06.02.2013.
u 09:30

Grad Zagreb ove će godine podijeliti 20 milijuna kuna za stipendije. U deset godina za obrtnička zanimanja 40 milijuna kuna.

Veronika Razum jedna je od 58 učenika strukovnih škola kojima su jučer u palači Dverce na Gornjem Gradu gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić dodijelili stipendije za deficitarna zanimanja. Ima 15 godina i upisala je smjer – alatničar. Nije joj problem, kaže, što na smjeru prevladavaju dečki s kojima izrađuje, održava i popravlja alate, kalupe, naprave i vodilice strojeva.

– Zanimljivo je. Nisam požalila iako mi je želja bila medicinska škola, no tamo se povisio bodovni prag pa se nisam uspjela upisati. Vjerojatno ću s ovom strukom prije pronaći posao. Znam da je nezaposlenost velika, ali nada umire posljednja – uzbuđena je bila Veronika koja je istaknula da joj je stipendija od 900 kuna mjesečno dodatni poticaj i motivacija.

Već deset godina Grad Zagreb dodjeljuje stipendije kako bi stimulirao upis učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja za zanimanja u obrtništvu. U prvom razredu stipendija iznosi 900 kuna, u drugom 1200 kuna, a u trećem 1500 kuna. Ukupno je za tu namjenu izdvojeno oko 40 milijuna kuna iz proračuna u deset godina.

Osim toga, gradsku stipendiju dobivaju i najuspješniji učenici, studenti te doktorandi.

– U ovoj akademskoj godini dodijelit ćemo 280 stipendija za izvrsnost. Učenicima mjesečno ide 1800 kuna, studentima 2500 kuna, a doktorandima više od 3000 kuna. U tijeku je natječaj koji traje do 14. veljače za stipendiranje učenika i studenata romske nacionalne manjine. Njima je namijenjeno 1300, odnosno 1900 kuna mjesečnih primanja – poručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Grad Zagreb je ove godine, kaže, ukupno izdvojio oko 20 milijuna kuna za stipendije.

Komentara 3

MA
Maricaa
10:06 06.02.2013.

Kad vec sve prilagodjavamo Europi, zasto ne prilagodimo i skolski sistem? Ja sam zavrsio u Njemackoj bas za alatnicara. To tamo izgleda ovako. Prvu godinu se ide samo u skolu i uci teorija. U ferijama imas praksu. Drugu, trecu i cetvrtu godinu imas svaki tjedan 4 dana prakse i jedan dan skole. Cijelo vrijeme si zdravstveno osiguran i placa se mirovinsko! Znaci pocinje ti teci staz! U 2. godini (davne 1984) imao sam placu 500 DEM, u trecoj 700, i u cetvrtoj oko 900 DEM. Nije bilo potrebno nikakvih stipendija. Uci, nauci, radi i platit ce ti se.

NU
nutna-
12:37 06.02.2013.

Maricaa -u pravu si,kod nas školstvo ništa nevalja,djeca idu 3 ili 4 godine u školu i slušaju razne gluposti koje im nikad u životu neće trebati a za ono zanimanje koje su odabrali imaju praksu jedan dan u tjednu i i na kraju kad završe školovanje jednostavno nemaju dovoljno znanja i zato im poslodavci i traže "radno iskustvo" min.tolko i tolko.Sve je pogrešno u našem školstvu,pogotovo ministar.

MA
Maricaa
12:50 06.02.2013.

Nutna- zalostno da! Meni je gazda na pocetku cetvrte godine rekao: investirao sam u tebe 3 godine. U cetvrtoj moras biti vec skoro gotov majstor i to sve vratit, odnosno odradit. A ako se dobro pokazes, nakon skole imas radno mjesto. Tako je i bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije