Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imamo detalje

Večeras u zagrebačkoj zvjezdarnici imate priliku naučiti sve što vas zanima o svemirskim tehnologijama

pixabay
25.10.2023.
u 12:05

U sklopu ovog javnog predavanja sudionike će se upoznati sa senzorima, aktuatorima te osnovnim fizikalnim načelima upravljanja orijentacijom satelita u uvjetima bestežinskog stanja i stanja niskog trenja kakvima su sateliti izloženi u orbiti.

Večer pod zvijezdama. Zvuči kao dobar plan za provod? Onda čitajte dalje jer od 20 sati na dobro poznatoj lokaciji u Opatičkoj 22, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb održat će se popularno predavanje ”Kako sateliti upravljaju svojom orijentacijom?“. Na zanimljiv način u lijepom ambijentu o svemirskim temama govorit će stručnjak sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Docent  dr. sc. Josip Lončar sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije pojasnit će međuostalim kako funkcioniraju sustavi bez kojih bi svemirska komunikacija bila nemoguća.

Primjerice, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom (eng. Attitude Determination and Control System, ADCS) je podsustav satelita od kritične važnosti za sve moderne svemirske misije. Riječ je o autonomnom sustavu odgovornom za upravljanje kutnom brzinom i orijentacijom satelita, njegovog korisnog tereta (kamere, senzori, instrumenti…) i antena. Bez ADCS-a pouzdana mjerenja, daljinska istraživanja i uspostava komunikacije između satelita i zemaljske postaje ne bi bili mogući.

U sklopu ovog javnog predavanja sudionike će se upoznati sa senzorima, aktuatorima te osnovnim fizikalnim načelima upravljanja orijentacijom satelita u uvjetima bestežinskog stanja i stanja niskog trenja kakvima su sateliti izloženi u orbiti.

Također kroz demonstracije, bit će predstavljen eksperimentalni postav te modeli ADCS sustava razvijeni na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i aktualna istraživanja i izazovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije